19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Στο επίκεντρο των επιχειρήσεων ενάντια στο ISIS η Βάση της Σούδας

Ημερομηνία:

Στο επίκεντρο των επιχειρήσεων ενάντια στο ISIS φαίνεται ότι θα βρεθεί η Βάση της Σούδας και η Κρήτη. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν μία σειρά ειδήσεων που δημοσιεύτηκαν το προηγούμενο διάστημα που αποδεικνύουν  ότι η Σούδα επανέρχεται στο προσκήνιο ως κέντρο εκπαίδευσης ενάντια στην τρομοκρατία και στην πειρατεία που συνδέεται με την τρομοκρατία του ISIS στη Μεσόγειο αλλά και ως εν δυνάμει κέντρο επιχειρήσεων των δυνάμεων της δύσης ενάντια στις δυνάμεις του ISIS στις αραβικές χώρες και κυρίως στη Συρία.

Ξεχωριστή σημασία αποκτά μία είδηση που είχε δημοσιευθεί στις 13 Οκτωβρίου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο candianews.gr.

Τότε, και πριν την επίθεση στο Παρίσι της Γαλλίας, οι ΗΠΑ είχαν πάρει την απόφαση να ενεργοποιήσουν τη νατοϊκή βάση της Σούδας, στο πλαίσιο του πολέμου με το “Ισλαμικό κράτος”.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευε το αμερικανικό δίκτυο argusleader, η διακομματική αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, η οποία επισκέφτηκε την Ελλάδα, μετέβη στη βάση της Σούδας, όπου συναντήθηκε με τον νατοϊκό διοικητή και επιτελείς του και συζήτησαν σχέδιο ετοιμότητας και αντίδρασης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ απέναντι σε μια ενδεχόμενη επίθεση του ISIS στην περιοχή, την οποία θεωρούν πολύ πιθανή.

Στη συνάντηση επικεφαλής ήταν η γερουσιαστής, Kristi Noem.

Η γερουσιαστής Kristi Noem

Σε αντίστοιχη ετοιμότητα είχε τεθεί και η βάση στο Ramstein της Γερμανίας.

To βέβαιο είναι ότι η Βάση της Σούδας έρχεται ξανά στο προσκήνιο αφού αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο στις επιχειρήσεις ενάντια στο ISIS.

Χαρακτηριστικό είναι και πρόσφατο άρθρο στη Wall Street Journal του Seth Cropsey, διευθυντή του Ινστιτούτου Hudson και μέλος του στρατιωτικού επιτελείου των κυβερνήσεων Ρήγκαν και Μπους για τους κινδύνους που σηματοδοτεί για τη Μεσόγειο η επέκταση του ISIS και το σημαντικό ρόλο που θα κληθεί να παίξει η Βάση της Σούδας.

Γράφει σχετικά ότι “αν η τρομοκρατική ομάδα κατορθώσει να αποκτήσει μικρά σκάφη, που μπορούν να μεταφέρουν καμουφλαρισμένα όπλα, θα μπορούσε να προχωρήσει σε καταστάσεις ομηρίες, να βυθίσουν ή να καταστρέψουν εμπορικά πλοία, ακόμα και κρουαζιερόπλοια στην Κεντρική Μεσόγειο”.

Για αυτό το λόγο προτείνει να μεταφερθούν οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ από την Ισπανία, και σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ, να χρησιμοποιήσει τη ναυτική βάση της Σούδας στο νησί της Κρήτης ως το κεντρικό σημείο αναφοράς για τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μεσόγειο.

Μια τέτοια κίνηση μοιάζει περισσότερο από ποτέ πιθανή βάζοντας την Κρήτη και την προσφάτως αναβαθμισμένη βάση της Σούδας, στο επίκεντρο ενός πολύ επικίνδυνου πολέμου.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι και η εκπαίδευση Αμερικάνων κομάντο σε αντιτρομοκρατικές και αντιπειρατικές δράσεις πρόσφατα στις 28 Ιουλίου του 2015, όπως είχε δημοσιεύσει ο Αγώνας της Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα εκπαίδευση πέρασε από το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής Σούδας  το πλήρωμα του αντιτορπιλικού ΄USS Laboon  (DDG 58) που υποστηρίζει τις επιχειρήσεις του  6ου Στόλου των ΗΠΑ στην Μεσόγειο. Όπως αυτό, έτσι και άλλα πλοία των ΗΠΑ που εκτελούν ποικίλες αποστολές στην ευρυτερη περιοχή και περνούν από την Σούδα προγραμματίζονται κατά τέτοιοι τρόπο από την διοίκηση του  US Navy  ώστε παράλληλα να λαμβάνει το προσωπικό τους εκπαίδευση στην Σουδα- τόσο αυτόνομα όσο και σε πολυεθνικά κλιμάκια.

"google ad"

Ενώ με σημερινή αναφορά του το Candianews σημειώνει ότι παρατηρείται έντονη κινητικότητα στη Σούδα, ενώ είναι πιθανό να αγκυροβολήσει το αεροπλανοφόρο “Σαρλ Ντε Γκωλ”, που θα βρεθεί στη Μεσόγειο και αναμένεται να κινηθεί προς την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι πληροφορίες που μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ρωσικά και γαλλικά δημοσιεύματα, επιβεβαιώνουν ότι η νατοϊκή βάση στη Σούδα έχει επιλεγεί, μαζί με την Κύπρο, ως ορμητήριο εναντίον περιοχών της Συρίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το  αεροπλανοφόρο “Σαρλ Ντε Γκωλ” θα συνοδεύεται από 2 γαλλικά υποβρύχια και άλλα δυο πολεμικά πλοία.

Με πληροφορίες από candianews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...