23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Στο Ευρωκοινοβούλιο στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις απειλές Γεωργιάδη στην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη

Ημερομηνία:

Τις απειλές του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη κατά της εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, στέλνει στο Ευρωκοινουβούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω επιστολής του Στέλιου Κούλογλου, προς την Διακομματική Επιτροπή Διαφθοράς.

«Οι ενέργειες κυβερνητικών αξιωματούχων στην Ελλάδα, όπως αυτές του Υπουργού κ. Γεωργιάδη, δείχνουν σημαντική παραβίαση τυχόν διαδικαστικών κανόνων, θεμελιωδών δικαιωμάτων και αρχών της ΕΣΔΑ. Η κατάσταση δείχνει να παγιώνεται και απειλεί τα θεμέλια του ίδιου του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας.Θα ήθελα επίσης να σας υπενθυμίσω ότι έχω ήδη υποβάλει γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με προηγούμενες απειλές κατά της κ. Τουλουπάκη και τους χειρισμούς που είχαν ως στόχο να απομακρυνθεί από την υπόθεση» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Στ.Κούλογλου.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι  η εισαγγελέας Διαφθοράς, «πρέπει να μπει στη φυλακή» και πρόσθεσε ότι Ελένη Τουλουπάκη καταχράστηκε την εξουσία της παραβιάζοντας το Σύνταγμα. «Αυτό είναι η βαρύτερη από όλες της τις πράξεις», είπε. «Η κυρία Τουλουπάκη αποφάσισε να παραβιάσει το Σύνταγμα» είπε ο κ. Γεωργιάδης

Μάλιστα, από το twitter ο Υπουργός συνέχισε την επίθεση στην Εισαγγελέα, προσπαθώντας να αθωώσει και τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Στην ίδια συνέντευξη μάλιστα, ο Γεωργιάδης απείλησε με αγωγή και δημοσιογράφου που του απηύθυνε ερωτήσεις για την υπόθεση, προκαλώντας την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ.

Ολόκληρη η επιστολή του Στ.Κούλογλου:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Νιώθω υποχρεωμένος να σας ενημερώσω για τις πρόσφατες ανησυχητικές εξελίξεις που διαβρώνουν περαιτέρω τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, τον νομικό της πολιτισμό, καθώς επίσης έρχονται σε αντίθεση με τον κανονισμό της ΕΕ και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που ερευνάται για συμμετοχή στο σκάνδαλο Novartis – την υπόθεση όπου η πολυεθνική φαρμακευτική χρησιμοποίησε παράνομες πρακτικές για να διαφθείρει και να δωροδοκήσει αξιωματούχους για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της. Την Πέμπτη 25/6 δημοσιοποιήθηκε η συμφωνία ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της Novartis. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Novartis Greece δέχτηκε να πληρώσει πρόστιμο 310 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να αποφύγει τη δίωξη για τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα που περιελάμβαναν χειραγώγηση τιμών και δωροδοκία γιατρών καθώς και κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων.

Η ειδική εισαγγελέας κατά της διαφθοράς (κα Ελένη Τουλουπάκη) η οποία ερευνά την υπόθεση στην Ελλάδα καθώς και οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης βρίσκονται υπό συνεχή πίεση, εκφοβισμό και παρενόχληση από τους πολιτικούς που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη [1] ο κ. Γεωργιάδης απείλησε την κ. Τουλουπάκη με φυλάκιση. Λόγω των ερευνητικών της δραστηριοτήτων, είπε, “πρέπει να πάει στη φυλακή”.

Κατά την ίδια συνέντευξη, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης απείλησε επίσης έναν δημοσιογράφο, ο οποίος του έθεσε ερωτήσεις σχετικά με τη Novartis, με αγωγή με την οποία θα διεκδικεί αποζημίωση 100.000 ευρώ. Αυτό ώθησε την ΕΣΗΕΑ να απαντήσει ότι «οι Υπουργοί πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ειδικά όταν έχουν την ευκαιρία να το κάνουν στη ζωντανή τηλεόραση και να μην τους απειλούν με αγωγές».

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι στην Ελλάδα, μέσω του νόμου 4596/2019, ο οποίος ενσωμάτωσε την Οδηγία 2016/343/ΕΕ, και σύμφωνα με ορισμένες ακόμη αποφάσεις του ΕΔΑΔ, απαγορεύεται πλέον οποιαδήποτε δημόσια αναφορά/σχόλιο από δημόσιο υπάλληλο ή κυβερνητικό αξιωματούχο σε εκκρεμή ποινική διαδικασία, δεδομένου ότι αυτό μπορεί να αμφισβητήσει το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι ενέργειες κυβερνητικών αξιωματούχων στην Ελλάδα, όπως αυτές του Υπουργού κ. Γεωργιάδη, δείχνουν σημαντική παραβίαση τυχόν διαδικαστικών κανόνων, θεμελιωδών δικαιωμάτων και αρχών της ΕΣΔΑ. Η κατάσταση δείχνει να παγιώνεται και απειλεί τα θεμέλια του ίδιου του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας.

"google ad"

Θα ήθελα επίσης να σας υπενθυμίσω ότι έχω ήδη υποβάλει γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με προηγούμενες απειλές κατά της κ. Τουλουπάκη και τους χειρισμούς που είχαν ως στόχο να απομακρυνθεί από την υπόθεση. [2]

Θα σας κρατήσω ενήμερους για τυχόν εξελίξεις και θα ήθελα το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη συνάντησή μας, ώστε να μπορώ να ακούσω τις σκέψεις σας σχετικά με αυτό.

Με εκτίμηση,

Στέλιος Κουλόγλου

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...