17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Στο πλαίσιο «μεταμνημονιακών» δεσμεύσεων κατατίθεται το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020

Ημερομηνία:

Η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το απόγευμα της Δευτέρας το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 για την Ελλάδα. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η τρόικα βλέπει κενό τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου για τον ελληνικό προϋπολογισμό, έχοντας ανοίξει παράθυρο για την επιβολή νέων υφεσιακών μέτρων. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να υιοθετήσει όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί από την τρόικα. Η πρόβλεψη αναφέρει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι υψηλότερος του 2019 και θα κινηθεί στο 2,5% – 3%, χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις που έθεταν στόχο 4%.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει τη Δευτέρα το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, που προβλέπει ξεκάθαρες μνημονιακές δεσμεύσεις, στο πλαίσιο της τέταρτης «μεταμνημονιακής» αξιολόγησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει  ξεκαθαρίσει , ότι στο προσχέδιο θα ενσωματωθούν στο ακέραιο όλες οι κυβερνητικές δεσμεύσεις που αφορούν το «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων, καθώς και η πρόβλεψη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι υψηλότερος του 2019 και θα κινηθεί στο 2,5% – 3%, χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις που έθεταν στόχο 4%.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών  έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους για το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια, καθώς εκτιμούν ότι για το 2020 εκτιμάται δημοσιονομικό κενό ύψους τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Προ ημερών, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης επιβεβαίωσε ότι η τρόικα εξέφρασε την ανησυχία της για κενό ύψους ενός δισεκατομμυρίου που εντοπίζεται στον προϋπολογισμό του 2020, ενώ ερωτηθείς για το αν η συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης πρέπει να επιτευχθεί τώρα ή μέχρι το τέλος του 2019, απάντησε ότι η Ελλάδα κατά προτίμηση θα πρέπει να ολοκληρώσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού με την κάλυψη του κενού μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε θα πρέπει να το υποβάλει και στην Κομισιόν.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως το ελληνικό ζήτημα δεν θα απασχολήσει την προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup, στις 9 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της ατζέντας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 4 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...