21.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Στο ΣτΕ η προσφυγή για τις φαστ τρακ ΑΠΕ επενδύσεις στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Xθες εκδικάσθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ εναντίον της ένταξης των τριών επενδύσεων που προβλέπονται στην Κρήτη στη διαδικασία φαστ τρακ. Συγκεκριμένα η προσφυγή αφορά στα έργα:  Α) Κρήτη Πράσινο Νησί, που περιλαμβάνει κατασκευή 36 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.005,10MW, στην Κρήτη και διασύνδεσή τους με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω κοινού υποβρυχίου καλωδίου» κυριότητας του Ομίλου ELICA GROUP (πρώην ΣΑΡΡΑΣ) Β) Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.), που περιλαμβάνει κατασκευή 33 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.077MW, στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και κοινή διασύνδεσή τους με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου κυριότητας της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε., Γ) Ένταξη του επενδυτικού σχεδίου Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά, Δ.Ε. Ιτάνου του Δήμου Σητείας του Νομού Λασιθίου Κρήτης ενεργειακής παραγωγής 378.306 MWh ετησίως, κυριότητας της ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μ.Ε.Π.Ε.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δικτύου την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση στην 1μμ στο Πολύκεντρο Ηρακλείου. ‘Οπως τονίζεται:

Την προσφυγή συνυπέγραψαν με πληρεξούσια προς τους δικηγόρους μας:

1275 πολίτες από κάθε γωνιά της Κρήτης!
10 Δημοτικά Συμβούλια:
Δήμος Αγίου Νικολάου
Δήμος Ιεράπετρας
Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου
Δήμος Αρχανών Αστερουσίων
Δήμος Ανωγείων,
Δήμος Μυλοποτάμου,
Δήμος Αμαρίου
Δήμος Αγίου Βασιλείου
Δήμος Σφακίων
Δήμος Καντάνου – Σελίνου
2 Πανελλήνιοι φορείς
4 Παγκρήτιοι φορείς
78 επαγγελματικοί, περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί φορείς απ’ όλη την Κρήτη.

Η μεγαλύτερη προσφυγή που έχει γίνει ποτέ στο ΣτΕ !
Η εκδίκαση της προσφυγής είναι κρίσιμη όχι μόνο για την Κρήτη μα για όλη την Ελλάδα διότι είναι: α) η πρώτη εκδίκαση με επίκεντρο τον νόμο fast track β) η πρώτη εκδίκαση για επενδύσεις ΑΠΕ σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Και για την Κρήτη εκτός των παραπάνω λόγων είναι α) η πρώτη ξεκάθαρη περίπτωση παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ με στόχο την εξαγωγή, β) η πρώτη περίπτωση πανελλαδικά που εκδικάζονται μαζικά επενδύσεις ΑΠΕ σε εκτάσεις που είναι ιδιόκτητες στο μεγαλύτερο τους ποσοστό και είναι διάσπαρτες σε όλη τη Κρήτη.
Οι προσφυγές υποβλήθηκαν κατά των υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Οικονομικών, Εξωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Πολιτισμού και Τουρισμού, και της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.), με αίτημα την ακύρωση των αποφάσεων που υπέγραψαν. Η επιβολή με φαστ τρακ διαδικασία εγκατάστασης αιολικών Β-ΑΠΕ σε 69 βουνοκορφές της Κρήτης, με 796 ανεμογεννήτριες, που απαιτούν χιλιάδες τόννους μπετόν για τη θεμελίωσης τους και χιλιόμετρα νέων δρόμων και δικτύων, και ενός ηλιοθερμικού εργοστασίου σε οροπέδιο της Σητείας, έπρεπε να απαντηθεί μαζικά, ηχηρά και άμεσα, όπως και έγινε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καύσωνας μέσα στον Απρίλη – 36,6 βαθμούς στα Φαλάσαρνα!

Ταινία επιστημονικής φαντασίας θυμίζει από χθες το σκηνικό στη...

Κασσελάκης: Θα ξεπεράσουμε το 20% στις ευρωεκλογές – Διεκδικούμε την πρωτιά

Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από την Αστυπάλαια...