14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Στο 32% βρίσκεται η νεανική ανεργία στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Ο τουρισμός αποτελεί τον καίριο παράγοντα για τον μειωμένο δείκτη που έχει η Κρήτη στο συγκεκριμένο τομέα, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμος γιατί η νεανική ανεργία αποτελεί το βαρόμετρο για την περίοδο της κρίσης και των μνημονιακών χρόνων κι εξακολουθεί να υπάρχει ως μεγάλο ζητούμενο για την τρέχουσα και την επόμενη περίοδο όπου αποτελεί κοινό στόχο η έξοδος από τα φαινόμενα της κρίσης με πρώτο την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας.

Άξια προσοχής όμως είναι και η τάση που υπάρχει στο νησί και ακολουθεί τη γενικότερα επικρατούσα τάση για αλλαγή των μορφών εργασίας από την πλήρη απασχόληση στη μερική.

Την ανάλυση των στοιχείων της έρευνας που έγινε για το 2018 και για λογαριασμό του Παρατηρητηρίου Εργασίας της Περιφέρειας Κρήτης, έκανε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Παπαδάκης, ευχαριστώντας την Περιφέρεια Κρήτης για την πρωτοβουλία και τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που αποκτά το παρατηρητήριο.

Ο Καθηγητής σημείωσε πως η Περιφέρεια Κρήτης πάει καλύτερα λόγω του τουρισμού από τις άλλες περιφέρειες της χώρας, αλλά υπάρχει και στην Κρήτη το φαινόμενο της επισφάλειας στην αγορά εργασίας, με την μετατόπιση από την πλήρη απασχόληση στη μερική.

«Έχουμε ως επίμονο φαινόμενο την σταδιακή μετατόπιση από την πλήρη απασχόληση στην μερική. Και είναι επίμονο γιατί τα είδαμε και στην έρευνα των προηγούμενων ετών. Από τη μια μειώνεται η ανεργία αλλά από την άλλη μεγαλώνει η επισφάλεια στην αγορά εργασίας και οφείλουμε να το δούμε πολύ προσεκτικά γιατί είναι μία πρόκληση σε επίπεδο δημόσιας πολιτικής», τόνισε.

Μακροχρόνια ανεργία

Ένα δεύτερο στοιχείο που ανακύπτει από την έρευνα είναι πως προκύπτει πολύ υψηλό ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας αφού είναι περίπου οι μισοί. «Η μακροχρόνια ανεργία αποσυναρτά περαιτέρω τον άνεργο από την αγορά εργασίας. Οι ηλικίες που πλήττονται κυρίως και στην εποχικότητα είναι κυρίως οι νεότερες, αλλά εντοπίζουμε ζητήματα και στην ηλικία 35-44 ετών», εξηγεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναλύοντας τα στοιχεία της έρευνας.

anatolh.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...