19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ερωτηματολόγιο με πολλά ερωτηματικά”

Ημερομηνία:

Για “ερωτηματικά” που προκύπτουν από το ερωτηματολόγιο γκάλοπ το οποίο δημοσιοποιήθηκε στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου μιλά η Πρωτοβουλία Πολιτών “Πρώτα ο Άνθρωπος”.

Αναφέρεται σχετικά:

Το ερωτηματολόγιο – γκάλοπ, που δημοσιεύτηκε από το δήμαρχο στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, όπως ισχυρίζεται, προκαλεί πολλά ερωτηματικά και ανησυχίες για τις πραγματικές του προθέσεις. Είναι γνωστό ότι η πολεοδομική χρήση του στρατοπέδου που θα αποτυπωθεί στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν προέρχεται από παρθενογένεση, αλλά είναι καθορισμένη με τέσσερις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που κατά τη γνώμη μας συμπυκνώνονται στον πολεοδομικό όρο «ελεύθερος χώρος – χώρος πρασίνου», συν ένα σχολείο (αν τα οκτώ σχολεία που έχει ανακοινώσει ο δήμαρχος τελικά είναι για εσωτερική κατανάλωση).

* Συμφωνεί ο δήμαρχος με την παραπάνω χρήση που αποφάσισε το ΔΣ και ο ίδιος ψήφισε; Αν όχι, τότε ποια είναι η άποψή του;

* Το ερωτηματολόγιο που δημοσίευσε ποιος το συνέταξε; Η Υπηρεσία Δόμησης, η Τεχνική Υπηρεσία ή κάποιος έμπιστος του δημάρχου και για ποιο σκοπό;

* Συντάχθηκε με πολεοδομικό χαρακτήρα στη βάση των ομόφωνων αποφάσεων του ΔΣ;

* Τα ερωτήματα χώρος πρασίνου, χώρος αναψυχής, χώρος πολιτισμού και χώρος αθλητισμού, αφού εντάσσονται σε χρήσεις συμβατές με το αστικό πράσινο, για ποιο λόγο εμφανίζονται αποσπασματικά;

* Η επιλογή για χώρο στάθμευσης σε ποια πολεοδομική λογική εντάσσεται;

* Η στέγαση δημοτικών και δημοσίων υπηρεσιών έχει καμία σχέση με τις αποφάσεις του ΔΣ ή ανοίγουν το δρόμο στην πολεοδόμηση του στρατοπέδου;

Ο δήμαρχος, άλλη μια φορά, ψαρεύει στη κυριολεξία σε θολά νερά. Υποτιμά, όπως και στο ζήτημα των τουριστικών περιοχών, τη νοημοσύνη των μελών του ΔΣ, αλλά κυρίως των κινημάτων και της κοινωνίας, όταν μεθοδεύει να περάσει τις θέσεις που ψέλλισε στο ΔΣ, για πολεοδόμηση τμήματος του στρατοπέδου και μεταφορά υπηρεσιών. Οι προτάσεις αυτές απομονώθηκαν και από τη δική του παράταξη στο ΔΣ, και τώρα χρησιμοποιεί ως όχημα ένα προσχηματικό διάλογο για να τις περάσει σαν αποτέλεσμα διαβούλευσης.

Και για να μην κατηγορηθούμε σαν αρνητές του διαλόγου ενημερώνουμε και πάλι ότι θεωρούμε απαραίτητο ένα διάλογο από φορείς και δημότες, για να εμπλουτίσουμε με προτάσεις και ιδέες, χρήσεις που είναι συμβατές με αυτές του αστικού πρασίνου. Διάλογος, όμως, που μεθοδεύεται για να ακυρώσει την ιστορία και τους αγώνες της κοινωνίας για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και για να ακυρώσει ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ, αποτελούν προσβολή, κοροϊδία και πρόκληση στους δημότες και τη δημοκρατία.

Καλούμε το Τεχνικό Επιμελητήριο, τον σύλλογο Αρχιτεκτόνων Χανίων και κάθε άλλο φορέα να πάρει θέση για την ποιότητα του ερωτηματολογίου. Aυτή η πρόκληση δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...