17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Στρογγυλό τραπέζι στη Γενεύη με τη συμμετοχή διεθνών οργανισμών για τη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο

Ημερομηνία:

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Μάη το στρογγυλό τραπέζι για τη Συρία και τα χημικά όπλα στη Γενεύη της Ελβετίας.

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις διεθνείς οργανώσεις Green Cross International, Chemical Weapons Convention Coalition και Pugwash Conferences on Science and World Affairs. Στη συνάντηση μίλησαν οι Alexander Likhotal και Paul Walker εκ μέρους της Green Cross, o Sergei Batsanov εκ μέρους της οργάνωσης Pugwash, o Ralf Trapp έως πρόσφατα μέλος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και ο Jean Pascal Zanders εκ μέρους της οργάνωσης “The Trench“.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ο Sergei Batsanovεκ μέρους της οργάνωσης Pugwash έδωσε ένα αναλυτικό ιστορικό της προσπάθειας απομάκρυνσης και καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Είπε χαρακτηριστικά: «τα γεγονότα δείχνουν ότι η διπλωματία μπορεί να είναι μία δύναμη για το καλό, ακόμα και όταν αποτυγχάνει να σταματήσει τις συγκρούσεις».

Και συνέχισε με αναφορές στις δυσκολίες που έχουν παρουσιαστεί και την πρόοδο που έχει γίνει. Ενημέρωσε ότι 92% των δηλωμένων χημικών όπλων της Συρίας έχουν φορτωθεί σε πλοία στο λιμάνι της Λατάκιας της Συρίας.

Ο Paul Walker εκ μέρους της Green Cross International είπε ότι περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι πέθαναν και πάνω από 1.000.000 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου από τη χρήση χημικών όπλων.

Στη συνέχεια μίλησε για την παγκόσμια κατάσταση που επικρατεί με τα χημικά όπλα και σημείωσε ότι 90% των χημικών όπλων που είχαν στην κατοχή τους οι ΗΠΑ έχουν καταστραφεί ενώ περίπου τα ¾ των χημικών όπλων της Ρωσίας έχουν και αυτά καταστραφεί.

Μιλώντας για τη Συρία επισήμανε την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα ένας δημόσιος διάλογος στις χώρες της περιοχής της Μεσογείου σχετικά με την ανησυχία που εκφράζουν πολίτες για τα χημικά όπλα της Συρίας και την διαδικασία καταστροφής τους.

Όπως σημείωσε, οι πληροφορίες που διακινούνται για το ζήτημα είναι «εξαιρετικά ανεπαρκής» και έτσι είναι φυσικό τα επίπεδα εμπιστοσύνης των πολιτών να είναι χαμηλά.

Ο Paul Walker κατέληξε τονίζοντας ότι η περίπτωση να ριφθούν χημικά απόβλητα στη θάλασσα είναι μάλλον απίθανο. Πιο συγκεκριμένα, η φράση που χρησιμοποιήθηκε είναι: «chemical weapons material unlikely to be dumped into Mediterranean».

Εδώ μπορείτε να δείτε όλο το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ