17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

«Στροφή Σόιμπλε» της Λαγκάρντ για το χρέος

Ημερομηνία:

Στα «μισά του δρόμου» θεωρεί πως βρίσκονται οι συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα η Κριστίν Λαγκάρντ, προκαλώντας αίσθηση από το γεγονός πως εμφανίστηκε να συμφωνεί με την άποψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την εφαρμογή των μέτρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά το πέρας του προγράμματος το 2018, λίγες ημέρες πριν την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου.

«Το πεδίο εφαρμογής της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος» ξεκαθάρισε η Κρ. Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας σύφμωνα με το Reuters, συμπληρώνοντας πως «οι λεπτομέρειες θα πρέπει να αποφασιστούν εκ των προτέρων».

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, «είμαστε ακόμα σε επεξεργασία υπό ποιους όρους θα μπορούσε το Ταμείο να συμμετάσχει στο δανεισμό της χώρας», ωστόσο «δεν είμαστε ακόμη εκεί», ξεκαθαρίζοντας πως οποιοδήποτε δάνειο του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφώνεται σε αυστηρές προϋποθέσεις.

Η ίδια εξήγησε ότι προκειμένου να μπορεί να προτείνει στο ΔΣ του Ταμείου τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, πρέπει να υπάρχουν «ικανοποιητικό επίπεδο δέσμευσης» από τους πιστωτές της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους. Υπογράμμισε, δε, πως ό,τι αποφασιστεί τώρα πρέπει να ξεπερνά μια γενική λίστα των παρεμβάσεων που έχει ήδη παρουσιαστεί και να υπάρχουν συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά της ελάφρυνσης.

«Όσα έχω δει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δείχνουν πως οδεύουμε προς την σωστή κατάσταση. Είμαστε μόνο στα μισά του δρόμου των συζητήσεων» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις επενδύσεις στην Ελλάδα, η Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε πως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προκειμένου να επιστρέψουν οι επενδύσεις είναι ο βασικός στόχος του ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις αναφέρθηκε στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων που έχει συσταθεί και σημείωσε πως αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν υπογραμμιστεί εδώ και επτά χρόνια και εξέφρασε την ελπίδα ότι με λίγη «αποφασιστικότητα» το εν λόγω Ταμείο θα προχωρήσει και θα προσελκύσει επενδυτές.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση σχετικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ανέφερε πως η θέση του ΔΝΤ είναι ότι το επίπεδο «συνεργασίας, ενσωμάτωσης και αποτελεσματικότητας» των συλλογικών συμβάσεων πρέπει να είναι τέτοιο που να υποστηρίζει τη μείωση των ανισοτήτων και να μη δημιουργεί εμπόδια στην «ευελιξία, την προσαρμοστικότητα και τη σύνδεση τους κόστους εργασίας και της παραγωγικότητας» έτσι ώστε να διασφαλίζεται η «πρόοδος».

thepressproject.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...