17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Στ. Ορφανός προς Αρναουτάκη: Δηλώνετε αναρμόδιος για τις κατολισθήσεις στο Σταλό αλλά υπογράφεται συμβάσεις για συντήρηση του ΒΟΑΚ στο Ηράκλειο

Ημερομηνία:

Ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη κατέθεσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Στέλιος Ορφανός για την εδώ και πολλές εβδομάδες αδυναμία εύρεσης λύσης για το ζήτημα της κατολίσθησης στον Σταλό. Μιλά για ανεύθυνο παιχνίδι μετάθεσης αρμοδιοτήτων και ευθυνών μεταξύ κρατικών οργάνων σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη στάση είναι εγκληματική.

Αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης:

Επανειλημμένα ισχυρίζεστε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και δημόσια, ότι η αρμοδιότητα για επεμβάσεις στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) δεν είναι της Περιφέρειας, αλλά της κυβέρνησης.

Αυτό απαντήσατε και στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφ. Συμβουλίου στις 31-1-2019 σε ερώτηση συμβούλου για τις κατολισθήσεις και το κλείσιμο του ΒΟΑΚ στο Σταλό Χανίων.

Αυτό όμως δεν σας εμπόδισε να υπογράψετε ως Περιφερειάρχης το Δεκέμβρη του 2018 δύο συμβάσεις για εργολαβίες συντήρησης τμημάτων του ΒΟΑΚ στις περιοχές Φόδελε – Αγίας Πελαγίας – Λινοπεράματα και Γουβών – Χερσονήσου Ηρακλείου, ύψους 5 εκατομ. ευρώ κάθε μία, με αναδόχους τις εταιρείες ΜΑΡΜΙΤΕΛ και ΛΑΤΟΜΙΚΗ.

Η 1η εργολαβία μάλιστα που υπογράψατε για την περιοχή της Αγίας Πελαγίας – όπου δεχτήκατε σοβαρές πιέσεις από αξιόλογες κινητοποιήσεις των κατοίκων – δεν περιλαμβάνεται καν στο Σχέδιο δράσης της Περιφέρειας, αλλά είναι στην ευθύνη της κυβέρνησης και σεις υπογράψατε τη σύμβαση κατ΄ εντολή του Υπουργού, με τον οποίο συνεννοηθήκατε άριστα στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Φαίνεται λοιπόν ότι η περιφέρεια πότε κάνει πως δέχεται και πότε κάνει πως προσπαθεί να ξεφορτώσει στην κυβέρνηση την αρμοδιότητα για το ΒΟΑΚ. Το ίδιο προσποιείται και η κυβέρνηση από την πλευρά της, αξιοποιώντας ασάφειες ή «πονηρές» ερμηνείες των νόμων γύρω από τη διάκριση των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα κρατικά όργανα. Κοινός στόχος να αποφεύγετε ή να αναβάλετε έξοδα για επί μέρους βελτιώσεις, μέχρι να βρεθεί ενδιαφερόμενος επενδυτής για να του παραχωρηθεί συνολικά κάθε αρμοδιότητα και έσοδο από το ΒΟΑΚ.

Εγκληματικός στόχος που κοστίζει ανθρώπινες ζωές.

Η κείμενη νομοθεσία –που και σεις στηρίξατε από οποιαδήποτε θέση ευθύνης περάσατε –για τις αρμοδιότητες επεμβάσεων στο ΒΟΑΚ γνωρίζετε πως είναι η εξής:

Το 2006, με το Ν.3481 η κυβέρνηση της ΝΔ, έδωσε στην (τότε κρατική) Περιφέρεια την αρμοδιότητα ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ του ΒΟΑΚ. Αυτό συγκεκριμενοποιήθηκε παραπέρα με τις Υπουργικές αποφάσεις 1341/17-8-2007/ΦΕΚΒ 1761 και 3292/ΦΕΚΒ 1905/2010. Οι αρμοδιότητες αυτές μεταβιβάστηκαν στην αιρετή Περιφέρεια με νόμο κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ- χωρίς διαμαρτυρίες και χωρίς τη διεκδίκηση αντίστοιχων πόρων – και ισχύουν μέχρι σήμερα.

Υπογραμμίζουμε ότι η αρμοδιότητα αφορά μόνο τη συντήρηση και όχι γενικότερες και μεγαλύτερες επεμβάσεις στο ΒΟΑΚ, η αρμοδιότητα και η ευθύνη των οποίων παραμένει στην κυβέρνηση.

Αυτή η διαφορά των όρων «συντήρηση» και «γενικότερες επεμβάσεις» χρησιμοποιείται πονηρά και από τις δύο πλευρές για να μεταθέτει η μία στην άλλη την ευθύνη των έργων.

Στην περιοχή Σταλού, δίπλα στο ΒΟΑΚ, υπάρχει και παράδρομος (όχι όμως παράπλευρος του Εθνικού δρόμου) που έχει παρόμοια προβλήματα κατολισθήσεων με το γειτονικό τμήμα του ΒΟΑΚ, του οποίου η ευθύνη συντήρησης ανήκει στο Δήμο Χανίων. Εδώ υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα διαφορετικής ερμηνείας στο νομικό πλαίσιο για τις αρμοδιότητες μεταξύ περιφέρειας και δήμου, με συνέπεια να ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο, χωρίς να κάνουν τίποτα.

Στα παραπάνω φαινόμενα αποφυγής ανάληψης των ευθυνών τους από τα κρατικά όργανα, ήλθε να προστεθεί το 2013 η σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας «Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης» – ΟΑΚ Α.Ε., στην οποία ανατέθηκε η ευθύνη για τον ΒΟΑΚ, χωρίς αλλαγή του Ν.3481/2006, κάτω από την εποπτεία της Περιφέρειας Κρήτης.

"google ad"

Το Φλεβάρη του 2018, η εποπτεία του ΟΑΚ Α.Ε. έφυγε από την Περιφέρεια και πέρασε στο Υπουργείο, χωρίς και πάλι να αλλάξουν οι υποχρεώσεις του Ν.3481/2006.

Από τότε συνεχίζεται με ένταση το άθλιο γαϊτανάκι μετάθεσης αρμοδιοτήτων και ευθυνών μεταξύ των κρατικών οργάνων για το ΒΟΑΚ – στο οποίο ενεργά πλέον συμμετέχει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-  που έχει στόχο και ορίζοντα την ιδιωτικοποίηση του ΒΟΑΚ και θύμα το λαό της Κρήτης.

Τον προηγούμενο μήνα, στις 23-1-2019 δημοσιεύτηκε στον τύπο επιστολή του Υπουργείου με υπογραφή του Γεν.Διευθυντή του κ.Καρβέση που αναφέρει ρητά τις αρμοδιότητες της περιφέρειας για το ΒΟΑΚ που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται φανερό για την περίπτωση του Σταλού ότι :

  • Η απελευθέρωση του ΒΟΑΚ από τα χώματα των κατολισθήσεων και η απόδοσή του στην κυκλοφορία, είναι έργο συντήρησης και την ευθύνη έχει η Περιφέρεια.
  • Η σταθεροποίηση των πρανών για αποφυγή ανάλογων φαινομένων στο μέλλον είναι έργο γενικότερης επέμβασης, μεγαλύτερης βαρύτητας και έκτασης και την ευθύνη έχει η κυβέρνηση.
  • Η αποκατάσταση του παράδρομου στον οικισμό, που δεν ανήκει στον ΒΟΑΚ, δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης ή της περιφέρειας, αλλά την ευθύνη έχει ο Δήμος Χανίων.

Έτσι κι αλλιώς η ευθύνη είναι των κρατικών οργάνων, οποιουδήποτε επιπέδου, που θα πρέπει να σταματήσουν να μεταθέτουν τις ευθύνες μεταξύ τους και να κοροϊδεύουν τον κόσμο

Να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ( μελέτες, προσωπικό, χρηματοδοτήσεις ) για την αποκατάσταση των όποιων τοπικών προβλημάτων στο ΒΟΑΚ και βεβαίως στη συνολική αναβάθμιση, ολοκλήρωση και λειτουργία του, με ευθύνη του κράτους, χωρίς διόδια και χωρίς καμία παραχώρηση σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Ερωτάται ο κ.Περιφερειάρχης

Είναι διατεθειμένος να αφήσει τις υπεκφυγές, να αναλάβει τις ευθύνες της περιφέρειας, με ποιο τρόπο και πότε και να προχωρήσει στις σχετικές εργασίες στο Σταλό ;

Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει απέναντι στην κυβέρνηση και το Δήμο Χανίων για να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που θα τους ζητήσει να θέσουν για τη λύση των προβλημάτων του ΒΟΑΚ στην περιοχή του Σταλού ;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...