15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Συζήτηση: Ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, φυσικό αέριο, ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ

Ημερομηνία:

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 9/2 ΣΤΙΣ 19:00 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ομιλητές:

ΦΛΩΡΑ ΠΑΠΑΔΕΔΕ: Αν. Γραμματέας Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Μέλος της Πρωτοβουλίας κατοίκων Σπίνας-Φλωρίων-Σέμπρωνα-Π. Ρουμάτων

Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε αυτό που οι «αγορές» και τα μνημόνιά τους επιτάσσουν να ξεχαστεί. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα. Δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κερδοσκοπίας του «απελευθερωμένου» κεφαλαίου. Το ρεύμα, ακριβώς όπως το νερό, η μόρφωση και η υγεία, είναι αγαθά πρώτης ανάγκης για το σύγχρονο άνθρωπο, αλλιώς παύει να είναι σύγχρονος.

Μέχρι σήμερα, η πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συνδέθηκε με συνεχείς και μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων, που αγγίζουν το 80% σε μια δεκαετία. Οι επιδοτήσεις στους ιδιώτες «ανταγωνιστές» της ΔΕΗ, τα σκάνδαλα των ιδιωτών παρόχων (όπως η Energa και η Hellas Power), οι εγγυημένες τιμές των «πράσινων» επιχειρηματικών ομίλων χρηματοδοτήθηκαν από τις τσέπες των λαϊκών καταναλωτών.

Η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί βασική ανάγκη για την ανάπτυξη της χώρας. Η διάλυση, η διάσπαση και η εκποίηση της ΔΕΗ, δηλ. το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και της δημόσιας υποδομής που έχτιζε επί δεκαετίες ο ελληνικός λαός, συνιστά εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Το δικαίωμα άσκησης ενεργειακής πολιτικής, το μέλλον της οικονομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης, ο φυσικός πλούτος, μέχρι κι η ανάγκη κάθε νοικοκυριού για φως και θέρμανση παραχωρούνται στην απληστία και τη λεηλασία των τοκογλύφων, των τραπεζιτών, της κάθε RWE, GdFSuez και των εγχώριων «στρατηγικών εταίρων» τους!

Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι να κινδυνεύει να μετατραπεί και η Κρήτη σε ένα βιομηχανικό οικόπεδο, που θα παράγει και θα χρυσοπληρώνει ρεύμα για να αυγατίζει τα κέρδη δυτικοευρωπαϊκών και ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΟΧΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ!

 Απέναντι στη ληστρική και καταστροφική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και των υποδομών της χώρας, υπάρχει μόνο μία ρεαλιστική λύση: η εθνικοποίηση του ηλεκτρενεργειακού κλάδου, ο κεντρικός σχεδιασμός με εργατικό και λαϊκό έλεγχο που θα αναπτύσσει και θα χωροθετεί τις ενεργειακές πηγές και τα δίκτυα στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και με αποκλειστικό κριτήριο τις ανάγκες και την ευημερία του λαού.

Σε αυτό το πλαίσιο, όλες οι μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θερμική (λιγνίτης, φυσικό αέριο), υδροηλεκτρική, γεωθερμική, αιολική, ηλιακή μπορούν να λειτουργήσουν σχεδιασμένα και συμπληρωματικά. Να προσφέρουν επάρκεια εφοδιασμού και χαμηλές τιμές, θέσεις εργασίας, πραγματική προστασία και σεβασμό στο περιβάλλον.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...