13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ: Κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη αργία

Ημερομηνία:

Εργαζόμενες στο εμπόριο, τις υπηρεσίες, αυτοαπασχολούμενες.

Η δικομματική κυβέρνηση ( Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ), οι μεγαλέμποροι, οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια σχεδιάζουν να καταργήσουν την Κυριακή αργία.Η μεθόδευση για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έρχεται κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο. Τη μια λένε ότι για την πτώση του τζίρου φταίνε οι διαδηλώσεις και οι πορείες. Την άλλη ότι αν ανοίξουν τα μαγαζιά όλες τις Κυριακές θα υπάρχει περισσότερος χρόνος, περισσότερο χρήμα για να κινηθεί η αγορά, θα αυξηθούν τα κέρδη των καταστημάτων, θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας.

Στην ουσία κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους λέγοντας πως δεν έχουν χρόνο να ψωνίσουν, ξεχνώντας τους πανάθλιους μισθούς που έχουν διαμορφώσει στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα που δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά, την απλήρωτη εργασία που έχουν επιβάλλει, τα χαράτσια, τη φοροληστεία.

Κοροϊδεύουν τους μικρέμπορους λέγοντας τους ότι αν δουλέψουν παραπάνω ώρες θα φύγουν οι καταναλωτές από τα πολυκαταστήματα και θα αυξηθεί δήθεν ο δικός τους τζίρος.

Επιδιώκουν μαζί με τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, το απελευθερωμένο ωράριο, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς και τώρα την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να αυξήσουν  ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους, να μεγαλώσει η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Θέλουν να μονοπωλήσουν ακόμα περισσότερο την αγορά, να αφαιρέσουν όσο ελεύθερο χρόνο απέμεινε στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στη νεολαία και τις γυναίκες.

Ειδικά η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας συντελεί στην αποδόμηση της εργατικής -λαϊκής οικογένειας. Ιδιαίτερα πλήττει τις εργαζόμενες γυναίκες που περιμένουν μια μέρα την εβδομάδα να φροντίσουν το σπίτι, να δουν τα παιδιά τους πριν ξεκινήσει ο μαραθώνιος της επόμενης εβδομάδας. Η μητρότητα άλλη μια φορά στο στόχαστρο.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας στο εμπόριο, θα ανοίξει τον δρόμο για την κατάργηση της και σε όσους κλάδους συνδέονται με το εμπόριο. Πολύ σύντομα θα ισχύει για το σύνολο της εργατικής τάξης σε όλους τους κλάδους.

Oι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της μονοπώλησης της αγοράς από της πολυεθνικές και τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό.

 Το χτύπημα της αγοράς να το ψάξουν στη μείωση των μισθών και συντάξεων που ξεπερνά το 20%, στην κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων, στη γιγάντωση της ανεργίας, στην ακρίβεια και τη φοροληστεία της κάθε εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Καλούμε τις εργαζόμενες στο εμπόριο, τις αυτοαπασχολούμενες να αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας.

Να δυναμώσουμε την κοινή δράση, να δώσουμε την μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε να καθορίζουν και τη ζωή μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

1. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

"google ad"

2. Επαναφορά της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας,  ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, με κατάργηση των μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046.

3. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

4. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

5. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων    ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους  σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

6. Θεώρηση ασφαλιστικού βιβλιαρίου για κάθε άνεργο και άνεργη  εμποροϋπάλληλο, για κάθε αυτοαπασχολούμενο και μικρό έμπορο ανεξάρτητα από χρέη.

7. Σε κανένα σπίτι άνεργου – άνεργης εμποροϋπάλληλου- αυτοαπασχολούμενου-μικρού εμπόρου να μην κοπεί το ρεύμα.

8. Να καταργηθούν τώρα όλα τα χαράτσια ( ΔΕΗ- ΕΦΟΡΙΑΣ).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...