15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΑΝΙΩΝ: Για τα φρούτα στα σχολεία

Ημερομηνία:

Το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών σχετικά με το πρόγραμμα διανομής φρούτων στα σχολεία, έχει να παρατηρήσει τα εξής:

  1. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε πάνω από 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα, πάγωσε παλιότερα καθώς χρέωσαν σε υπέρογκες τιμές ένα πακέτο με φρούτα, το οποίο μάλιστα θα δινόταν σε ελάχιστα παιδιά, ενώ ανιχνεύθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων σε σταφίδες που θα διανέμονταν σε παιδιά.
  2. Κι αυτή τη φορά επιχειρεί η κυβέρνηση να διανείμει φρούτα σε σχολεία με τη λογική της απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, με όλες τις γνωστές παθογένειες ενός πελατειακού και διεφθαρμένου κράτους: Ανάθεση του έργου σε μια εταιρεία και υπεργολάβους, καταγγελίες για σάπια φρούτα που έφτασαν σε σχολεία σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, υποχρέωση διαφήμισης της εταιρείας, χορηγοί και ιδιώτες τελικά να μπαίνουν τελικά από την πίσω πόρτα στα σχολεία. Κοντά σε αυτούς ήρθε και άλλη εταιρεία, πολυεθνική αυτή, να μοιράσει «δωρεάν» μπανάνες στα σχολεία, με την άδεια του υπουργείου μάλιστα!

Οι εκπαιδευτικοί δε μπορούν να γίνονται διαφημιστές καμιάς εταιρείας ούτε ελεγκτές του υγειονομικού. Όλα τα παραπάνω, δυστυχώς διαπνέονται και από την προσπάθεια ιδιωτών να μπουν σε ευρωπαϊκά κονδύλια και να διεισδύσουν στα σχολεία με διάφορους τρόπους (διαφήμιση, χορηγίες κλπ) αλλά και από αποσπασματικότητα: Αφορούν ορισμένα παιδιά και όχι όλα.

  1. Ο Σύλλογός μας επιμένει ότι προέχουν οι ανάγκες των παιδιών και της κοινωνίας και όχι οι ανάγκες των εταιρειών. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η καθιέρωση δωρεάν δεκατιανού ή γεύματος για όλα τα παιδιά σε όλα τα σχολεία. Αυτό θα μπορούσε να γίνει κάλλιστα με τη διανομή των κονδυλίων που σήμερα δίνονται (ή και άλλων) απευθείας στις σχολικές επιτροπές (αντί για τους ιδιώτες) για να φροντίσουν να καθιερώσουν το δωρεάν δεκατιανό ή γεύμα στο σχολείο της η καθεμιά, βρίσκοντας φρέσκα υγιεινά τοπικά προϊόντα (π.χ. πορτοκάλια, παξιμάδια κ.ά) από την περιοχή τους. Έτσι θα γλιτώναμε και την κατασπατάληση κονδυλίων για τη μεταφορά προϊόντων από την Αθήνα σε όλη την Ελλάδα, και την πιθανότητα να χαλάσουν κατά τη μεταφορά τα προϊόντα, και το συγκεντρωτισμό που οδηγεί σε μεγάλες εταιρείες, ανταγωνισμούς κλπ.

ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

            Το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών σχετικά με επερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή για μαθήματα ξένων γλωσσών σε σχολεία, έχει να παρατηρήσει τα εξής:

  1. Είναι στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα όλων παιδιών να πηγαίνουν στο σχολείο, δικαίωμα κατακτημένο με επαναστάσεις όπως η γαλλική του 1789 και η ελληνική του 1821, αλλά και με τις διεκδικήσεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος του 19ου αιώνα που στην αρχή έφτιαχνε σχολεία για τα παιδιά των εργατών, μέχρι να καθιερωθεί η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία και να αρχίσουν να φτιάχνονται σχολεία για όλα τα παιδιά. Ως τότε υπήρχαν σχολεία με δίδακτρα μόνο για λίγους, για τα παιδιά των πλουσίων, κι η αγραμματοσύνη ήταν στα ύψη, βολεύοντας το σύστημα της εκμετάλλευσης των φτωχών από τους πλούσιους.
  2. Είναι επίσης στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα όλων των παιδιών να διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα, κάτι που θα έπρεπε να διασφαλίζουν όλες οι κυβερνήσεις (και η ελληνική) και με διακρατικές συμφωνίες αμοιβαιότητας τόσο για τα παιδιά των μεταναστών εδώ, όσο και για τα Ελληνόπουλα του εξωτερικού. Αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν περιορίσει το θεσμό της τάξης υποδοχής παλιννοστούντων και μεταναστών που βοηθούσε στην ομαλή ένταξη αυτών των παιδιών στο σχολείο κι έχουν περικόψει άγρια τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, αφήνοντας ξεκρέμαστα χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η εκπαίδευση των ελληνοπαίδων στο εξωτερικό έχει δυστυχώς αφεθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στο έλεος των αρχών των ξένων κρατών, ενώ κι η εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών στην Ελλάδα φυτοζωεί.
  3. Μαθήματα διαφόρων ξένων γλωσσών γίνονται σε αρκετά σχολεία σε όλη την Ελλάδα, σε απογευματινές ώρες, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και από τους τοπικούς Δήμους, είτε με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα που διαχειρίζονται Ελληνικά Πανεπιστήμια, είτε από εθελοντές. Στα πλαίσια αυτών των προγραμμάτων γίνονται και μαθήματα Ελληνικών σε μετανάστες και σειρά άλλων δράσεων, εγκεκριμένα πάντοτε από το Υπουργείο.
  4. Η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία είναι κατάκτηση και δικαίωμα όλων των παιδιών. Κανένα παιδί δεν πρέπει να μείνει στο δρόμο, στο έλεος συμμοριών και της εγκληματικότητας. Η θέση όλων των παιδιών είναι στο σχολείο.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος : Φώτης Ποντικάκης
Ο Γενικός Γραμματέας: Σακελλαρίδης Αθανάσιος

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...