20.8 C
Chania
Wednesday, April 17, 2024

Συμβολική δράση ενάντια στην κατάληψη των δημόσιων χώρων από τραπεζοκαθίσματα

Ημερομηνία:

Της Νέλλης Ψαρρού

Εντοπίστηκε άδειο πεζοδρόμιο στο κέντρο των Χανίων! Ευκαιρία να πιούμε καφέ! δεν σου λέμε περισσότερα, είναι άκρως απόρρητα! Μάθε, ρώτα κτλ μόνος σου! Το ραντεβού είναι την Τετάρτη στις 3 Ιουλίου στις 14.00. Το μέρος είναι μυστικό. Θα αποκαλυφθεί λίγες ώρες πριν“.

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε η κρυφή πρόσκληση, που κάθε άλλο παρά κρυφή δεν ήταν για όσους δραστηριοποιούνται στην πόλη των Χανίων και συμμετέχουν στα τεκταινόμενά της. Το ραντεβού τελικώς είχε οριστεί για το Δημαρχείο Χανίων, έξω από την είσοδο του οποίου συναντήθηκαν χθες Τετάρτη στις 2μμ το μεσημέρι για… καφέ! Επιτόπου στήθηκαν τραπεζάκια και καρέκλες και έκατσαν οι παραβρισκόμενοι για ένα καφεδάκι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν με αυτόν τον τρόπο για την κατάληψη κάθε ελεύθερου χώρου στα Χανιά από εμπορικές επιχειρήσεις, με την άδεια φυσικά του Δήμου. Εκτός από την απαγόρευση που συναντούν συχνά όσοι επιθυμούν να ενεργήσουν στον δημόσιο χώρο της πόλης τους (βλ. παραπάνω άρθρο), είναι γεγονός ότι αυτοί οι χώροι είναι πλέον ελάχιστοι σε όλα τα Χανιά. Η Σπλάντζια αλλά και η “μικρή Σπλάντζια”, πεζοδρόμια και πεζόδρομοι, πλατείες κλπ είναι κατακλεισμένες από άκρη σε άκρη με τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων. Είναι γεγονός ότι πρόκειται για μια συγκεκριμένη λογική που προκρίνει την εμπορευματοποίηση του ελεύθερου χώρου, και χρόνου, σε αντιδιαστολή με την ελεύθερη διευθέτησή του. Τα σημεία όπου μπορεί κάποιος να κάτσει σε ένα παγκάκι και να κουβεντιάσει, να παίξει ή να φάει το παγωτό του είναι ελάχιστα, και συνεχώς μειώνονται λόγω της κυριαρχίας του κέρδους.

Η παρέμβαση αυτή κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, και ξεκίνησε στις 2μμ επειδή εκείνη την ώρα σχολάνε οι υπάλληλοι του δήμου. Σε αυτούς, στον αντιδήμαρχο αλλά και μέλη του δημοτικού συμβουλίου εξέφρασαν οι πολίτες τη διαμαρτυρία τους, συχνά με καυστικά σχόλια. “Τα παραθυράκια του νόμου τα έχετε για να αεριζόσαστε”, καυτηρίασαν οι παρεμβαίνοντες, και οι… ιθύνοντες αποχώρησαν βιαστικά για να μην ακούσουν τα σχολιανά τους. Προφανώς, δεν τους ενδιέφερε καθόλου να ακούσουν τι έχουν να τους πουν οι άνθρωποι που διεκδικούν το δικαίωμά τους στον ελεύθερο δημόσιο χώρο και πως σκοπό έχουν να συνεχίσουν να τον ενοικιάζουν σε ιδιώτες, συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο το δικαίωμα αυτό. Όμως, και οι πολίτες από την άλλη μεριά, θα συνεχίσουν με διάφορες εκδηλώσεις και παρεμβάσεις να διεκδικούν αυτό που τους ανήκει. Με αυτή τη δέσμευση αποχώρησαν λίγο μετά τις 3:30 το μεσημέρι.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Νέλλη Ψαρρού
Η Νέλλη Ψαρρού είναι διδάκτορας πολιτικών επιστημών, πρώην πανεπιστημιακός, συγγραφέας και ερευνήτρια. Έχει διδάξει στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Ρεθύμνου (Παν. Κρήτης) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, είναι συγγραφέας των βιβλίων Εθνική Ταυτότητα στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης (Gutenberg, 2005) και Ταξίδι στη Σαμοθράκη: ένα πολιτικό ημερολόγιο. Η Νέλλη Ψαρρού έγινε ευρύτερα γνωστή στο Κρητικό κοινό μέσα από το τελευταίο της βιβλίο (…ένα πολιτικό ημερολόγιο) αλλά και τα ντοκιμαντέρ της Golfland? και Σταγώνες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...