16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Συμμαχία κατά του καρκίνου στην Κρήτη: Η Μονάδα Ακριβείας στοχεύει στη ριζική αναβάθμιση της περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο

Ημερομηνία:

Μια από τις τέσσερις μονάδες του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Κρήτη, για να προσφέρει τις υπηρεσίες της μέσα από την ανάλυση του DNA για την εξατομίκευση κάθε θεραπείας και με αφετηρία τους ογκολογικούς ασθενείς. Η ουσιαστική συμβολή της Μονάδας έγκειται στον εντοπισμό του είδους του καρκίνου από τον οποίο πάσχει ο ασθενής, ώστε να προσδιορίζεται ποια θεραπεία είναι η πιο αποτελεσματική για τον συγκεκριμένο καρκίνο.

Το πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε χθες, υλοποιείται από τα εξειδικευμένα εργαστήρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ και το Ινστιτούτο Πληροφορικής.

Πρόκειται για μια μονάδα που θα προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στον πληθυσμό, με τις βιοηθικές προεκτάσεις να είναι ιδιαιτέρως εμφανείς. Ο εντοπισμός του καρκίνου και ο προσδιορισμός της θεραπείας είναι ζητήματα αμιγώς βιοηθικά.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται μια διυπουργική συνεργασία. Η Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας (ΜΙΑ) Κρήτης δημιουργείται μέσα από τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, και τίθεται άμεσα σε λειτουργία για να προσφέρει τις υπηρεσίες της, μέσα από την ανάλυση του DNA, για την εξατομίκευση κάθε θεραπείας.

Η Μονάδα στοχεύει στη ριζική αναβάθμιση της περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο, σε πρώτη φάση, καθώς θα συνδράμει στην επιλογή εστιασμένης θεραπείας με βάση τις ιδιαίτερες βλάβες του DNA των καρκινικών κυττάρων του κάθε ασθενούς που θα ανιχνεύονται.

Η Μονάδα ουσιαστικά έχει ήδη αρχίσει να δέχεται δείγματα για ανάλυση. Οι θεράποντες γιατροί μπορούν πλέον να στέλνουν δείγματα ή εξετάσεις για ανάλυση στη ΜΙΑ, όπου θα γίνεται η ανάλυση του DNA. Ο ασθενής δε θα επισκέπτεται το ΙΤΕ, αλλά η επαφή θα γίνεται μέσω του γιατρού του, εφόσον κρίνεται απαραίτητο. Σε αυτή τη φάση, η Μονάδα απευθύνεται κυρίως στους ογκολογικούς ασθενείς, καρκινοπαθείς, και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε νευροεκφυλιστικά νοσήματα και καρδιαγγειακές παθήσεις. Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια εξέλιξη που θα έχει αντίκτυπο στις υποδομές της δημόσιας υγείας, αλλά και στον ανθρώπινο παράγοντα.

Παράλληλα, θα επιτρέψει την ανίχνευση της γενετικής προδιάθεσης για καρκίνο σε υγιή άτομα με οικογενειακό ιστορικό και στην έγκαιρη εφαρμογή της κατάλληλης πρόληψης. Άμεσος σκοπός του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας είναι, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, οι κλινικές εφαρμογές της εξατομικευμένης Ιατρικής να είναι προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η λειτουργία της Μονάδας Ιατρικής Ακριβείας της Κρήτης (ΜΙΑ Κρήτης) αποτελεί το επιστέγασμα της στενής συνεργασίας του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ με το υπουργείο Υγείας.

Στη συγκρότηση της ΜΙΑ Κρήτης συμμετέχουν από την Ιατρική Σχολή το Εργαστήριο Κλινικής Αιματολογίας-Μελέτης Αιμοποίησης, το Εργαστήριο Μεταφραστικής Ογκολογίας και το Εργαστήριο Παθολογικής-Ανατομικής, και από το ΙΤΕ το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) και το Ινστιτούτο Πληροφορικής, ενώ η λειτουργία της θα υποστηριχτεί την επόμενη διετία με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους μεγαλύτερη των 1,3 εκατ. ευρώ.

neakriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ