19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Συμφιλίωση αντί αποζημιώσεων;”: Επίσκεψη μελών Ελληνογερμανικού ιδρύματος Νεολαίας στο Δημαρχείο Χανίων

Ημερομηνία:

20 μέλη του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας κυρίως από Γερμανία βρίσκονται αυτές τις ημέρςες στα Χανιά. Σκοπός του ταξιδιού τους να εντρυφήσουν στα εγκλήματα της ναζιστικής κατοχής στην Κρήτης καθώς και των συνεπειών της στην εξέλιξη της Ελλάδας, στα ζητήματα δημοκρατίας αλλά και εθνικού χρέους και σε ζητήματα γερμανικών αποζημιώσεων.

Οι νέοι που ήρθαν στις 2 Σεπτεμβρίου θα παραμείνουν στα Χανιά έως τις 12 Σεπτεμβρίου και σε αυτό το διάστημα θα επισκεφθούν μαρτυρικούς τόπους, θα συναντήσουν και θα μιλήσουν με επιζήσαντες καθώς και με Έλληνες ιστορικούς.

Στο πλαίσιο αυτό, μέλη του Ελληνογερμανικού ιδρύματος Νεολαίας “Young Citizens of the World”, βρέθηκαν σήμερα, Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Κατάστημα των Χανίων όπου τους υποδέχτηκε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης, Βαρβάρα Περράκη.

“Ζούμε σ’ έναν κόσμο, που αλλάζει διαρκώς και μερικές φορές απρόβλεπτα. Είναι σαν να μας οδηγεί η ιστορία σε ένα τυφλό ραντεβού. Θα πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και η ιστορική μνήμη να μας οδηγήσει σε μία παγκόσμια κοινωνία, όπου θα κυριαρχούν οι αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης”, τόνισε στην τοποθέτηση της η κα. Περράκη.

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος συνεχάρη τα μέλη του Ιδρύματος για τις δραστηριότητες τους, με στόχο τη στήριξη της “γόνιμης μνήμης”, όπως τη χαρακτήρισε, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις.

Όμως, για το συγκεκριμένο Ίδρυμα υπάρχουν και πολλές αντιδράσεις που σχετίζονται και με το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

Τι είναι το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας

Η συμφωνία για την ίδρυση του Ιδρύματος υπεγράφη στις 12 Σεπτεμβρίου του 2014 μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού υπουργείο παιδείας. Το Ίδρυμα σύμφωνα με τη Συμφων΄΄ια, καλύπτει σχολικές και εξωσχολικές ανταλλαγές νέων, πρακτικές ασκήσεις και επισκέψεις νέων σε τόπους μνήμης, μαρτυρικά χωριά κλπ.

Όπως αναφέρουν σε σχετικό δελτίο τύπου, η χρηματοδότηση για την δημιουργία του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος θα είναι συνολικά περίπου 6εκ ευρώ, με ισόποση συμμετοχή των δύο χωρών.

Η απόφαση των δύο πλευρών είναι ιδιαίτερη σημαντική, καθώς η Γερμανία έχει πράξει το ίδιο δύο φορές στο παρελθόν, με τη Γαλλία και την Πολωνία, λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να επουλωθούν οι πληγές που άφησε το ναζιστικό καθεστώς. Στην Ελλάδα όμως, με το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων να είναι ακόμα ανοικτό, οι αντιδράσεις που εγείρονται είναι και πολλές και έντονες.

Στόχος η ανάσχεση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών

Για τον κ. Συγγελάκη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας, η ίδρυση Γερμανοελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας, πρόκειται να είναι ακόμα πιο επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα αφού: μέσα από τη χρηματοδότηση υποτροφιών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών αλλά και υποσχέσεων για εργασιακή αποκατάσταση και γενικότερη ανάδειξη, επιχειρείται η βελτίωση της εικόνας της Γερμανίας, σε επικοινωνιακό, πολιτικό ή ακόμη και νομικό επίπεδο και η διαμόρφωση νέων ανθρώπων, φιλικά διακείμενων στη Γερμανία και την πολιτική της. Στόχος η διευκόλυνση της προέλασης της Γερμανίας και η ανάσχεση ή και ακύρωση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών”.

Να σημειώσουμε ότι αν και νέοι που συμμετέχουν και βρίσκονται αυτές τις ημέρες στα Χανιά μπορεί να τάσσονται υπέρ της καταβολής αποζημιώσεων στην Ελλάδα, η επίσημη θέση του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών όπως έχει εκφραστεί πολλές φορές είναι ενάντια σε αυτή την προοπτική.

Χαρακτηριστική είναι και οι δηλώσεις στο περιοδικό Cicero της Sigrid Skarpelis – Sperk , πρώην βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών και εισηγήτριας για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας στο Ντόρτμουντ η οποία τάχθηκε ενάντια στην καταβολή επανορθώσεων στην Ελλάδα ενώ κάλεσε τους Έλληνες αντί να επιμένουν, να κοιτάξουν μπροστά, όχι στο παρελθόν.

"google ad"

Ερωτήσεις στη Βουλή

Σχετική ερώτηση είχε καταθέσει ο πρώην βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Δαμαβολίτης στην οποία σημειωνόταν ότι οι λόγοι δημιουργίας σχετίζονται περισσότερο με το κύμα αντιγερμανισμού στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης αλλά και το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται να τεθεί το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

“Πρόκειται για άλλη μια γερμανική έμπνευση, που αποσκοπεί στη δημιουργία μιας “κοινά αποδεκτής ελληνογερμανικής ιστορικής μνήμης””, σημειώνει στην ερώτησή του.

Ο κ. Δαμβολίτης λέει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είχαν παρθεί και στην περίπτωση της Πολωνίας όταν αξίωσε πολεμικές αποζημιώσεις.

Ενώ σχετικά με το θέμα του « Ελληνογερμανικού Ταμείου» που συνδέεται με το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας  είχαν καταθέσει ερώτηση προς το υπουργείο Εξωτερικών, και οι Νάντια Βαλαβάνη και Γιάννης Σταθάς.

Στην ερώτηση, ανέφεραν ότι «ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι ενδεχόμενοι όροι που θα περιλαμβάνει η διακήρυξη και το καταστατικό ίδρυσης του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον -που έχει προαναγγελθεί ότι θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Γερμανίας κ. Γκάουκ και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παπούλια-, δεδομένου ότι στην αντίστοιχη συμφωνία με την Τσεχία, η οποία αποτελεί μάλλον το πρότυπο, υπάρχει διάταξη η οποία αναφέρει ότι «Οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι δεν θα επιβαρύνουν τις σχέσεις τους με πολιτικά και νομικά ζητήματα που απορρέουν από το παρελθόν»».

Συμφιλίωση αντί αποζημιώσεων

Να σημειώσουμε ότι το δίκτυο των μαρτυρικών δήμων, είχε αποφασίσει να πει «όχι» στη γερμανική πρόταση και να μην συμμετάσχει στο «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το μέλλον».

Σύμφωνα με αναλυτές, η στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στις ελληνικές αξιώσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που δεν επιστράφηκε ποτέ, αν μπορούσε να περιγραφεί με ένα «κωδικό όνομα», αυτό θα ήταν «Συμφιλίωση αντί αποζημιώσεων» και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η λειτουργία Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.

Να πούμε ότι και στην Κομοτηνή βρίσκεται ομάδα νέων από το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας από 30 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου όπου μαζί με τον Σύλλογο ΑμεΑ “Περπατώ” θα διοργανώσει χοροθεατρικό σεμινάριο.

Περισσότερα ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...