15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για το ‘ρίξιμο’ της Κρήτης έχει ζητήσει ο Περιφερειάρχης σε «κοινό μέτωπο» με βουλευτές-αυτοδιοίκηση

Ημερομηνία:

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για το «ρίξιμο» της Κρήτης έχει ζητήσει ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, καθώς διαπιστώνεται ότι αφαιρούνται πολύτιμοι οικονομικοί πόροι από το νησί για υποδομές στον ΒΟΑΚ και στα επαρχιακά δίκτυα,.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης καλεί σε συστράτευση βουλευτές, αυτοδιοίκηση και φορείς, τονίζοντας ότι μεθοδεύεται η μεταφορά σημαντικών οικονομικών πόρων που προορίζονται για το νησί από την Προγραμματική Περίοδο ΕΣΠΑ 2007-2013, στην νέα Προγραμματική Περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020, με αποτέλεσμα την υστέρηση σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα.

Με σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Κρήτης έκανε λόγο για μεθοδεύσεις και εξέφρασε την έντονη αντίδραση του για τις δρομολογούμενες εξελίξεις, επισημαίνοντας, ότι το Υπουργείο αναζητεί πόρους 1,2 δις ευρώ για τους αυτοκινητόδρομους στην ηπειρωτική χώρα με αποτέλεσμα να αφαιρούνται πόροι από τα περιφερειακά και τομεακά προγράμματα διαφόρων Υπουργείων.

«Η Κρήτη για μια ακόμη φορά είναι ριγμένη, διότι υπάρχει μεθόδευση, και έχω εκφράσει τις αντιρρήσεις μου εδώ και αρκετό καιρό. Δεν μπορούν έργα που έχουν ενταχθεί σε αυτή την Προγραμματική Περίοδο, όπως Πάνορμο-Εξάντης, Γούρνες-Χερσόνησος που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί, να μεταφέρονται στη νέα. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι έχουμε αφαίρεση πόρων από την Κρήτη για έργα-παρεμβάσεις στον ΒΟΑΚ που παρόλο δεν είναι δική μας ευθύνη τα παρακολουθούμε» τόνισε με έμφαση ο Περιφερειάρχης Κρήτης για να προσθέσει: «Έχω ενημερώσει τους αρμόδιους Υπουργούς και έχω ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για να μπορέσω να μεταφέρω την αγωνία της Κρήτης,  ότι μεγάλα έργα δεν πρόκειται να γίνουν στον ΒΟΑΚ».

Όπως ενημέρωσε ο κ. Αρναουτάκης στα μέσα Νοεμβρίου πρόκειται να γίνει ένα  συνέδριο στα Χανιά όπου αναμένεται ο Υπουργός Υποδομών Μιχάλης  Χρυσοχοίδης «στον οποίο θα του αναδείξουμε όλα αυτά τα θέματα και θα του παρουσιάσουμε τη δική μας πρόταση για το πώς πρέπει να γίνουν οι χρηματοδοτήσεις, αλλά αν δεν βρεθούν πόροι από άλλες πηγές Βόρειος Οδικός Άξονας δεν πρόκειται να γίνει». Παράλληλα-ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης – επιχειρείται να μεταφερθούν στο Περιφερειακό Πρόγραμμα της Κρήτης από το Πρόγραμμα «ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ» του Υπουργείου Υποδομών, τα έργα παράκαμψη Βιάννου και κόμβος Μοχού χωρίς την παράλληλη μεταφορά των απαιτουμένων κονδυλίων για την ολοκλήρωση τους.

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται, δεν είναι δυνατόν να αφαιρούνται πόροι από το νησί μας, από την στιγμή που κανένα μεγάλο έργο δεν εξελίσσεται. Αν εξαιρέσουμε το αεροδρόμιο των Χανίων που παραμένει στο τομεακό του υπουργείου, κανένα άλλο μεγάλο έργο δεν θα παραμείνει στη νέα προγραμματική περίοδο, γιατί οι πόροι είναι ελάχιστοι».

Όπως είπε ο Περιφερειάρχης 5,6 δις ευρώ μεταφέρονται στη νέα Προγραμματική Περίοδο από το απερχόμενο ΕΣΠΑ, και αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι αν δεν ενώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, βουλευτές, αυτοδιοίκηση φορείς να διεκδικήσουμε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ΒΟΑΚ και επαρχιακά δίκτυα, ελάχιστα θα γίνουν…

«Σε αυτή την προγραμματική περίοδο 400 εκ. ευρώ που επρόκειτο να διατεθούν για τον ΒΟΑΚ, για το διευρωπαϊκό δίκτυο που είναι;» κατέληξε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ