19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Συνάντηση Τσίπρα – Αναστασιάδη: Πλήρης συντονισμός Αθήνας και Λευκωσίας για το Κυπριακό

Ημερομηνία:

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κύπρου Nίκο Αναστασιάδη. Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν ο συντονισμός Λευκωσίας-Αθήνας για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ενόψει των συνομιλιών στη Γενεύη.

Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ενώ τον κ. Αναστασιάδη συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μετά το τέλος της κρίσιμης συνάντησης, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι έγινε μια πολύ ουσιαστική και επικοδομητική συνάντηση και ελήφθησαν πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις που θα προωθηθούν μέσα απο την ανάληψη κοινών δράσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων και η διαβούλευση θα συνεχιστεί σε ολα τα επίπεδα, τόνισε. Κοινός στόχος είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της Κύπρου σε ενα συγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Τελος, και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Χριστουδουλίδης ανέφερε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για συνάντηση του ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα γίνουν από τις 9-11 Ιανουαρίου στη Γενεύη, όπου θα πραγματοποιηθεί και η πολυμερής διάσκεψη στις 12 του μηνός, στην οποία θα λάβει μέρος η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση την Συνθήκη του 1960.

Στην «ατζέντα» των συζητήσεων θα είναι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, η σύνθεση της διάσκεψης, ενώ θα γίνει και αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται συναφώς πως τα μηνύματα από την ‘Αγκυρα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς η τουρκική πλευρά επιμένει στη διατήρηση του συστήματος εγγυήσεων με διαφοροποιημένη μορφή και στην παρουσία στρατευμάτων και μετά τη λύση. Ως προς το θέμα της διαδικασίας οι δύο κυβερνήσεις επιμένουν πως διάσκεψη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία και τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αθήνα και Λευκωσία θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας και όπως είναι γνωστό έχουν ενώπιον τους γνωματεύσεις ειδικών. Μέχρι και την 9η Ιανουαρίου, που αρχίζει η διαδικασία στη Γενεύη, θα γίνουν διάφορες ενέργειες με πιο σημαντική το ταξίδι του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον νέο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Κύπριος πρόεδρος θα επιστρέψει στην Λευκωσία το απόγευμα. Εξάλλου, ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, εκτός από τις ηγεσίες των κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο της 5ης Ιανουαρίου, προτού μεταβεί στην Ελβετία, θα ενημερώσει για τις εξελίξεις και τον λαό, δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

 

Πηγή: ert.gr

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...