27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024
Array

Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Μάθιους

Ημερομηνία:

Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Μάθιους Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου (Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως) Μάστερ, ΜΑ Θεολογίας, μετά από επίσκεψή τού στον Άγιο Ραφαήλ, Καλύβες.

Πάτερ Κωνσταντίνε Μάθιους σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και την τιμή που μου κάνετε να συζητήσουμε μαζί. Πείτε μας κάποια λόγια για εσάς.

Εγώ σας ευχαριστώ.. Είμαι πρωτοπρεσβύτερος Ιερέας στην Αμερική στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ. Ήρθα  ξανά στην Ελλάδα από την Αμερική στο πανεπιστήμιο Αθηνών για να σπουδάσω Θεολογία και όταν τελείωσα παντρεύτηκα την σύζυγο μου Άννα Χριστοφορίδου  κόρη Ιερέως, συγγενή του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου, με καταγωγή από την Ίμβρο. Στην συνέχεια χειροτονήθηκα στην Αθήνα Διάκος και κατόπιν Ιερέας κατ’ εντολή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου. Όταν γύρισα στην Αμερική πήρα το  M.Sc. Μάστερ Θεολογίας  από το πανεπιστήμιο της Νοτίας Ιντιάνα. Κατέληξα στο Stamford, μια κοινότητα που την διατηρούμε αμιγώς ελληνική έως σήμερα. Εκεί χτίσαμε μια θαυμάσια εκκλησία. Εκεί στο Κονέκτικατ , ανήκουμε στην περιφέρεια της Αρχιεπισκοπής. Εκεί προσπαθούμε να κρατήσουμε την νεολαία μας στην εκκλησία. Έχουμε οργανώσεις πολλές στις εκκλησίες μας που όλες έχουν αυτόν τον σκοπό: να προστατέψουμε. Έχουμε ελληνικό σχολείο, κατηχητικό σχολείο, έχουμε τμήματα γονέων και δασκάλων, τμήμα σχολικής επιτροπής , Δ.Σ και γενικά προσπαθούμε να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο έργο. Ο Ιερέας εκεί έχει την ευθύνη να επιβλέπει τα πάντα. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια. Αν τα αφήσεις όλα αυτά, εύκολα σε αφήνουν…

Βρίσκεστε στην Κρήτη και στον Άγιο Ραφαήλ σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή.

Επισκέφτηκα την Ελλάδα την πατρίδα μου και ειδικά επισκέφτηκα την Κρήτη. Εδώ στις Καλύβες στα Χανιά αντάμωσα ξανά με τον πατέρα Λεωνίδα ο οποίος με καλοδέχτηκε και επιπλέον είχα την ευκαιρία να κάνουμε μαζί την Θεία Λειτουργία καθώς και να γνωρίσω εκ των πλησίον το έργο το οποίο κάνει. Πάντοτε έλεγα ότι αυτός ο άνθρωπος δουλεύει. Και διαπίστωσα ο ίδιος πως εργάζεται για την εκκλησία του Χριστού και στο Καθίδρυμα του Τίμιου Σταυρού και στην Κιβωτό στο Βάμο. Ξέρετε η Κιβωτός δεν είναι κάτι το οποίο ανήκει στον πατέρα Λεωνίδα, είναι ένας οραματισμός, είναι ένα έργο του Θεού με σκοπό να προσεγγίσει και να διακονήσει τον κόσμο αλλά και την σωτηρία των ψύχων τους. Τα έργα τα οποία κάνει ο πατέρας Λεωνίδας είναι έργα της Παναγίας και του Θεού, όχι δικά μας, είναι έργα του Χριστιανικού λαού, που αγαπά το Θεό και έχουν πίστη. Και ξέρετε η πίστη είναι μεγάλο πράγμα σήμερα, την πίστη δεν μπορεί να την σταματήσει τίποτα. Ο οποιοσδήποτε εναντιώνεται στην εκκλησία εναντιώνεται στην πίστη και στην Ορθοδοξία. Θέλω να πω ότι εμείς οι Ιερείς ξέρουμε καλά, ότι οι Φιλοκατήγοροι δεν θα σταματήσουν, θα υπάρχουν, και ο σατανάς βρίσκει τρόπους και ανθρώπους να μας κατηγορούν. Αλλά να ξέρετε ότι ο λόγος του Θεού δεν δένεται, δεν μπορεί να τον σταματήσει τίποτα. Είναι έργο του Θεού, της Παναγίας και θα προοδεύσει άσχετο αν υπάρχουν άνθρωποι που δεν το θέλουν.

Γράφετε τώρα κάποιο βιβλίο;

Ναι έχω γράψει ήδη ένα το οποίο είναι στα αγγλικά και στα ελληνικά ενώ ετοιμάζουμε μια εξολοκλήρου νέα έκδοση στα Ισπανικά για την Αρχιεπισκοπή της Νοτίου Αμερικής. Γράφω τώρα και ένα άλλο βιβλίο σχετικά με την ζωή και τον θάνατο καθώς και ένα βιβλίο με τα απομνημονεύματα μου πιο πολύ ως κληρονομιά για τα εγγόνια που έχω.

Ευχαριστώ πολύ για τον πολύτιμο σας χρόνο.

Εγώ ευχαριστώ εσάς και προπαντός τον Πατέρα Λεωνίδα Ηλιακή για την φιλοξενία του, μακάρι Θεού θέλοντας να μπορέσω να βρεθώ ξανά στον χώρο του ιδρύματος και να συμμετάσχω στον καθημερινό μεγάλο αγώνα της διακονίας του Πατέρα Λεωνίδα. Εύχομαι ο θεός να του δίνει δύναμη για να συνεχίσει το δύσκολο έργο του.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...