16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Συνέντευξη Μιχάλη Χαιρετάκη, υποψήφιου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ: Να θυμηθούν οι Χανιώτες με ποιο τρόπο τους κυβέρνησαν για 40 χρόνια, ποιοι τους οδήγησαν στα μνημόνια

Ημερομηνία:

Ο Μιχάλης Χαιρετάκης είναι ένας νέος άνθρωπος με αρκετή εμπειρία τόσο στον επιχειρηματικό στίβο όσο και από την ενασχόληση με τα κοινά αφού παρά το νεαρό της ηλικίας του είναι ιδιοκτήτης ελαιουργείου, υπήρξε μέλος του Επιμελητηρίου και υπήρξε μέλος του συνδυασμού του Κώστα Κουκουράκη που διεκδίκησε τον Δήμο Κισσάμου το 2010.

Με καταγωγή από το Καστέλι, ο Μιχάλης Χαιρετάκης κατεβαίνει για πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής και επέλεξε να το κάνει αυτό μέσα από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα μας ο Μιχάλης Χαιρετάκης αναφέρεται στον δάσκαλό του, τον Κώστα Κουκουράκη, που του έμαθε πολλά πράγματα, έννοιες όπως ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη, να είναι “πολίτης του κόσμου”. Ο κ. Χαιρετάκης θεωρεί ότι ο λόγος που έχουμε φτάσει στο σημερινό σημείο είναι επειδή αναλαμβάνουν την εξουσία “άνθρωποι που ουδέποτε υπήρξαν άνθρωποι του κόσμου”.

“Έπαιρναν θέσεις και κυβερνούσαν την Ελλάδα επι δεκαετίες όχι τόσο για προσφέρουν στους πολίτες αυτής της χώρας ,όσο για ωφεληθούν οι ίδιοι και οι απόγονοι τους επι πολλές γενιές”, λέει.

Σήμερα, αισθάνεται που η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να τον επιλέξει ως υποψήφιο βουλευτή τον τιμά.

Ο κ. Χαιρετάκης θεωρεί ότι η εμπειρία του στην τοπική αυτοδιοίκηση αποτέλεσε ένα “μεγάλο σχολείο” αφού τον δίδαξε να παίρνει “γρήγορες και πρακτικές αποφάσεις σε θέματα που αφορούν τον πολίτη και την κοινωνία”.

Ο κ. Χαιρετάκης θεωρεί ότι το αποτύπωμα που άφησε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία είναι θετικό αφού “με συνεπή και κυριως τίμια εφαρμοσμένη πολιτική σταδιακά όλοι οι ποιοτικοί δείκτες έγιναν θετικοί”

Σε ερώτηση σχετικά με την εξόρυξη υδρογονανθράκων ο κ. Χαιρετάκης παραδέχεται ότι “οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από διάφορους σοβαρούς επιστημονικούς φορείς έχουν βάση”.

Όμως, όπως σημειώνει, πρόκειται για εξόρυξη φυσικού αερίου, όχι πετρελαίου, προσθέτοντας ότι:
“Το φυσικό αέριο είναι απαραίτητο για να επιτευχθεί ο στόχος του 57% παραγωγής ρεύματος από ανανεωσημες πηγές ενέργειας”.

Καταλήγοντας ο κ. Χαιρετάκης απευθύνεται στους Χανιώτες που θα πάνε να ψηφίσουν. Τους ζητά να θυμηθούν “με ποιο τρόπο τους κυβέρνησαν για 40 χρόνια, ποιοι τους οδήγησαν στη χρεοκοπία και ποιοι τους οδήγησαν στα μνημόνια”.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Χανίων με τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχάλη Χαιρετάκη:

ΕΡ.: κ. Χαιρετάκη, γιατί επιλέξατε να συστρατευθείτε σε αυτή την εκλογική μάχη με το ΣΥΡΙΖΑ; Τι διαφορετικό διακρίνατε;

Μιχάλης Χαιρετάκης: Εγώ άρχισα να ασχολούμαι με τα κοινά από 2009 αποδεχόμενος την πρόταση του Κωστή του Κουκουράκη να συμμετάσχω στον συνδυασμό του για την διεκδίκηση του Δήμου Κισαμου.

"google ad"

Δίπλα στον Κωστή έμαθα πολλά πράγματα,έννοιες ο αλτρουισμός,η αλληλεγγύη και αντιλήφθηκα οτι ο κάθε άνθρωπος έχει υποχρεώσει να είναι πολίτης του κόσμου,δηλ.μέρος του χρόνου του,της ζωής του και της γνώσης του πρέπει να το διαθέσει προσφέροντας οτι μπορεί στους άλλους ανθρωπους και στην κοινωνία.

Έτσι προχώρησα και παράλληλα αγωνιζόμουν σκληρά ώστε να επιβιώσω και να διατηρήσω τις επιχειρήσεις μου.

Τότε αντιλήφθηκα, που μας είχαν οδηγήσει άνθρωποι που ουδέποτε υπήρξαν άνθρωποι του κόσμου.

Έπαιρναν θέσεις και κυβερνούσαν την Ελλάδα επι δεκαετίες όχι τόσο για προσφέρουν στους πολίτες αυτής της χώρας ,όσο για ωφεληθούν οι ίδιοι και οι απόγονοι τους επι πολλές γενιές.

Τότε μου μπήκε η ιδέα να προσπαθήσω και αν έχω τις δυνατότητες,να ασχοληθώ με την κεντρική πολιτική σκηνή,βήμα βήμα εμπειρία την εμπειρία μέσα από αγώνες και προβληματισμούς απέκτησα σχετικές εμπειρίες ώστε αν υπάρξει η δυνατότητα να μπορέσω να ανταποκριθώ με σχετική επάρκεια,στην προσπάθεια να προσφέρω και από άλλες θέσεις για το κοινό καλό.

Από 2009 παρακολουθούσα από πολύ κοντά το ΣΥΡΙΖΑ και αγωνιζόμουν για όσα πρότεινε και πρέσβευε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Και τώρα μου έκαναν την εξαιρετική τιμή να με αποδεκτούν σαν υποψήφιο και να γίνω μέλος μια καταπληκτικής ομάδας που δουλεύει με σύμποινια και αλληλεγγύη.

ΕΡ.: Έχετε εμπειρία στο ΕΒΕΧ αλλά γνωρίζετε και τα προβλήματα που υπάρχουν στην ύπαιθρο. Εφόσον εκλεγείται, σε ποια θέματα θα δώσετε βαρύτητα;

Μ.Χ.: Έχω εμπειρία στο ΕΒΕΧ και έχω αποκτήσει αρκετή γνώση και εμπειρία στα 8 χρόνια της θητείας μου σαν δημοτικός σύμβουλος.

Η τοπική αυτοδιοίκηση κατά την γνώμη μου είναι ένα μεγάλο σχολείο και τα κέντρα λήψης απόφασης βρίσκονται κοντά στο πολίτη ως εκ τούτο έχω μάθει να περνώ γρήγορες και πρακτικές αποφάσεις σε θέματα που αφορούν τον πολίτη και την κοινωνία.

Η ενασχόληση μου με τα κοινά μου έδωσε την δυνατότητα να γνωρίζω τα προβλήματα και τις ανάγκες του τόπου μου αλλά και του νόμου γενικότερα.

Άρα θεωρώ οτι μπορεί να είμαι χρησιμος από όποια θέση.

ΕΡ.: Ένα μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η υψηλή φορολογία όμως ένα άλλο πολύ μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι τα χρέη που γιγαντώθηκαν τα χρόνια της κρίσης και η μη χρηματοδότηση από τις τράπεζες ώστε οι επιχειρήσεις να εκσυγχρονισθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι λύσεις έχει να προτείνει σε αυτά τα ζητήματα;

Μ.Χ.: Από το 2010 μέχρι και 2014 οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέβαλαν πολύ σκληρά μνημόνια με αποτέλεσμα να χάσουν ένα μεγάλο ποσοστό από την αγοραστική τους δύναμη οι πολίτες,με συνέπεια να συρρικνωθεί η κατανάλωση,τότε γονάτισαν οι μικροί και οι μικρομεσαίοι.

Η αύξηση των φόρων αλλά και η επιβολή νέων. φόρων οδήγησαν σε λουκέτο παρά πολλές επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες ήταν υπό κατάρρευση μη έχοντας την δυνατότητα για νέες χρηματοδοτήσεις στις ήδη χρεωμένες επιχειρήσεις οδηγώντας την αγορά σε μια κατρακύλα χωρίς προηγούμενο.

Αναλαμβάνοντας την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζοντας μια κοινωνική πολιτική και ξεπληρώνοντας όλα τα παλιά υπόλοιπα η αγορά άρχισε να ισορροπεί και σιγά σιγά να αποκτάει μια δυναμική συμπληρώνοντας ήδη 9 τρίμηνα ανάπτυξης.

Την τετραετία 2010-14 επιβλήθηκε το 83% της συνολικης φορολογικης επιβαρυνσης που υπέστησαν οι ελληνες πολιτες μέχρι 31/8/18 που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια .

Οι 120 δόσεις τόσο στην εφορία όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία θα δώσουν μια περετερο ώθησει στην οικομονια αφού το μεγαλύτερο μέρος των 4.000.000 πολιτών που δεν είναι ούτε κακοπληρωτες ούτε μπαταχξηδες θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέος τους θα γίνουν οικονομικά ενεργοί αυξανοντας το ΑΕΠ της χώρας.

Φτιάξαμε την Αναπτυξιακη τράπεζα μετά από πολύ κόπο και λειτουργεί από την άνοιξη.

Κατά την διακυβερνήση των προηγούμενων κυβερνήσεων όλοι οι ποιοτικοί δείκτες της οικονομίας ήταν αρνητικοί

Κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με συνεπή και κυριως τίμια εφαρμοσμένη πολιτική σταδιακά όλοι οι ποιοτικοί δείκτες έγιναν θετικοί δηλ. Η ικανότητα διεθνούς δανεισμού βελτιώνοντας συνεχώς με το κορυφαίο αποτέλεσμα η χώρα να δανείζεται με 2% και αυτό επιτεύχθηκε με την κοινωνία και τους πολίτες όρθιους.

Η θετική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε με την μείωση και στο θέμα της ανεργίας όπου από 28% έπεσε 10 μονάδες κάτω,παραμένοντας υψηλά αλλά παρά πολύ σημαντική πτώση.

ΕΡ.: Στο ζήτημα της εξόρυξης υδρογονανθράκων ποια είναι η θέση σας; Πολλοί θεωρούν ότι η έστω και μικρή πιθανότητα ενός ατυχήματος και οι συνέπειες αυτού στην οικονομία του τόπου που βασίζεται στον τουρισμό είναι ένα πολύ μεγάλο ρίσκο ενώ σημειώνουν ότι τα οφέλη για τον τόπο δεν είναι σημαντικά. Εσείς τι πιστεύετε;

Μ.Χ.: Οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από διάφορους σοβαρούς επιστημονικούς φορείς έχουν βάση.

Σημειώνω όμως οτι είναι για εξόρυξη φυσικού αερίου και όχι πετρελαίου.

Το φυσικό αέριο είναι απαραίτητο για να επιτευχθεί ο στόχος του 57% παραγωγής ρεύματος από ανανεωσημες πηγές ενέργειας.

ΕΡ.: Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Χανιώτες; Γιατί θα πρέπει να σας ψηφίσουν;

Μ.Χ.: Οι Χανιώτες που θα πάνε να ψηφίσουν θα πρέπει να θυμούνται ποιοι και με ποιο τρόπο τους κυβέρνησαν για 40 χρόνια,ποιοι τους οδήγησαν στη χρεοκοπία και ποιοι τους οδήγησαν στα μνημόνια.

Αφού το θυμηθούν αυτό, να κρίνουν την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 2015-19 και τότε θα είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν εάν θέλουν κα ξαναγυρίσουμε στη χρεοκοπία τη χώρα,στην εποχή των μνημόνων,στις μειώσεις μισθών και συντάξεων,την ανεργία 28% και όλα τα «ωραία» που μας συνέβησαν από 2009-2014

Εμείς είμαστε εδώ και κοιτάζουμε στα μάτια τους Έλληνες πολίτες και ζητούμε την ψήφο τους.
Ας αποφασίσουν πιο είναι το καλύτερο

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...