19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Συνέντευξη Ο’Μπράιεν στην Καθημερινή: Ελλάδα, απέφυγε προκλήσεις που θα βλάψουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Ημερομηνία:

Ο Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» καλεί την Ελλάδα να αποφύγει “προκλήσεις” που μπορούν να  απομακρύνουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ.

Ο κ. Ο’ Μπράιεν που θεωρείται μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ως πρόσωπο – κλειδί στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ τονίζει ότι «ο πρόεδρος Τραμπ έχει μια εξαιρετική σχέση με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη όπως και με τον πρόεδρο Ερντογάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν την Ελλάδα να διαχειριστεί τις σχέσεις της με την Άγκυρα με τρόπο που δεν θα πλήξει τη σημαντική συμμαχία μας, το ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα μοιράζονται κοινά συμφέροντα σε σχέση με την Τουρκία και εκτιμάμε πολύ τις προσπάθειες που κατέβαλε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης για να διατηρήσει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με την Άγκυρα».

Ο κ. Ο’ Μπράιεν εκφράζει επίσης την αμερικανική υποστήριξη στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ και Κύπρου για την κατασκευή του ενεργειακού αγωγού EastMed ενώ, τονίζει πως ένα από τα «θέματα κλειδιά» στη συνάντηση του κ. Τραμπ και του κ. Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο ήταν «ο ρόλος της Ελλάδας στην ενίσχυση της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας για την Ευρώπη».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει πως η ολοκλήρωση του TAP, η εγκαινίαση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού και η έναρξη αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα «είναι πολύ σημαντικά παραδείγματα συνεργασίας και ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης».

Μάλιστα παρά του αντιθέτου λεγόμενα υπογραμμίζει πως «ο πρόεδρος Τραμπ είναι δεσμευμένος στη στήριξη αυτού του φόρουμ (σ.σ. 3+1 – Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και ΗΠΑ), ως έναν μηχανισμό για την ενίσχυση της ασφάλειας στον τομέα της ενέργειας, της πολιτικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...