25.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Συνέντευξη Π. Πολάκη στο in.gr: Δεν θα παραβούμε τις κόκκινες γραμμές ό,τι κι αν σημαίνει αυτό

Ημερομηνία:

Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που έλαβαν χώρα τον Φεβρουάριο, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, προκάλεσε αίσθηση με τις μαντινάδες που είπε από το βήμα της Βουλής. Πολλοί τον θεωρούν ως έναν από τους πιο σημαντικούς χειρούργους-εντατικολόγους που διαθέτει η ιατρική κοινότητα της χώρας, ενώ οι συντοπίτες του κάνουν λόγο για σημαντικό έργο στο δήμο Σφακίων, στον οποίο εξελέγη δήμαρχος δύο φορές, με την τελευταία μάλιστα να συγκεντρώνει το ποσοστό της τάξεως του 96,6%.

Ο κ. Πολάκης μίλησε στο in.gr για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, κάνοντας λόγο για σαφή εκβιασμό της χώρας μας από τους Γερμανούς και τους συμμάχους αυτών. «Δεν θα παραβούμε τις κόκκινες γραμμές ό,τι κι αν σημαίνει αυτό» τόνισε και χαρακτήρισε αναγκαίο ελιγμό της κυβέρνησης την χρονική μετάθεση κάποιων μέτρων του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, ενώ προέτρεψε τους εταίρους να πιουν «ξίδι μπαλσάμικο», αν διαφωνούν με την σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Για την κατάργηση ή όχι του ΕΝΦΙΑ από την κυβέρνηση, ο κ. Πολάκης τόνισε πως «επειδή βγαίνει το κάθε ‘βωθροκάναλο’ και πετάει μία μπαρούφα στον αέρα, δεν πάει να πει ότι πρέπει να απολογούμαστε εμείς γι’ αυτό», ενώ για τις πρόσφατες δηλώσεις της κ. Βαλαβάνη περί αύξησης του ΦΠΑ σε κάποια νησιά, ανέφερε από την πλευρά του ότι «στα νησιά που έχουν πάρα πολύ μεγάλα έσοδα, ο ΦΠΑ δεν έχει κανέναν λόγο να είναι διαφορετικός από ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερ.: Πώς κρίνεται τη μέχρι τώρα πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς;

Απ.: Είναι σαφές ότι οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους μας εκβιάζουν, και θα μας εκβιάζουν μέχρι το παρά ένα για να αποσπάσουν ό,τι μπορούν περισσότερο. Πλέον, έχουν καταλάβει ότι δεν έχουν να κάνουν με τους προηγούμενους πειθήνιους συνεργάτες τους, αλλά με μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό, ο οποίος εννοεί αυτά που λέει. Τις κόκκινες γραμμές δεν θα τις παραβούμε ό,τι κι αν αυτό σημαίνει.

Ερ.: Ξένα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για έκθεση ιδεών στη λίστα μεταρρυθμίσεων, ενώ η κυβέρνηση μιλά για πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα. Τι ισχύει από τα δύο;

Απ.: Άμα δεν μπορούν να διαβάσουν αυτά που τους έχουμε στείλει, δεν θα τους κάνουμε και μετάφραση… Νομίζω ότι έχει απαντήσει και πολύ αναλυτικά ο κ. Βαρουφάκης. Απλά δεν τους αρέσει η πρόθεσή μας να φορολογήσουμε το μεγάλο πλούτο, το ότι θα έχουμε έσοδα από την αδειοδότηση των συχνοτήτων και από την φορολόγηση αυτών που πραγματικά μπορούν να πληρώσουν, όπως και του μαύρου χρήματος.

Συνεχίζουν να επιμένουν στα, κατά τη γνώμη τους, άμεσα και αποδοτικά μέτρα, που είναι η μείωση μισθών και συντάξεων, όπως και η οριζόντια αύξηση της φορολογίας, πράγματα που δεν θα κάνουμε εμείς.

Ερ.: Ποια η άποψή σας για την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή την Δευτέρα και την στάση της αντιπολίτευσης;

Απ.: Η ομιλία του κ. Τσίπρα ήταν εξαιρετική και η αδυναμία επιχειρημάτων από τον κ. Σαμαρά, τον οδήγησε σε προσωπικές επιθέσεις, ενώ με το διαδικαστικό θέμα που προέκυψε, βρήκαν αφορμή να αποχωρήσουν από τα έδρανα. Θεωρώ προσβλητική την ομιλία του κ. Σαμαρά και δείγμα ‘ψευδοανδρισμού’ το όλο στιλ του.

Ερ.: Πώς κρίνετε την χρονική μετάθεση κάποιων μέτρων του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού;

Απ.: Αυτό αποτελεί έναν αναγκαίο ελιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ερ.: Τι θα ισχύσει με τον ΕΝΦΙΑ; Πηγές από το ΥΠΟΙΚ έκαναν λόγο πως υπάρχει ενδεχόμενο ο φόρος να μείνει ως έχει ή με μικρές τροποποιήσεις, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου επαναβεβαίωσε πως αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση η αντικατάστασή του με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

"google ad"

Απ.: Επειδή βγαίνει το κάθε ‘βωθροκάναλο’ και πετάει μία μπαρούφα στον αέρα, δεν πάει να πει ότι πρέπει να απολογούμαστε εμείς για αυτό. Δεν το βρίσκω λογικό. Ο πρωθυπουργός, η κ. Βαλαβάνη, αλλά και οι πάντες έχουν πει ότι θα υπάρξει μείωση των αντικειμενικών αξιών και θα υλοποιηθεί η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ. Επ΄αυτού δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Ερ.: Πολλοί κάνουν λόγο για κυβερνητική διγλωσσία σε κάποια φλέγοντα ζητήματα. Ποια η άποψή σας για την ανακολουθία δηλώσεων μεταξύ της κ. Βαλαβάνη και του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά;

Απ.: Σε κάποια νησιά που έχουν πάρα πολύ μεγάλα έσοδα, κατά την άποψή μου, ο ΦΠΑ δεν έχει κανέναν λόγο να είναι διαφορετικός από ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Άλλο πράγμα η Σίκινος κι άλλο η Σαντορίνη. Άλλο πράγμα να στηρίζεις τις επιχειρήσεις στην Αστυπάλαια, που έχει 1100 κατοίκους κι άλλο να έχεις έκπτωση στη Ρόδο.

Ερ.: Δύο μήνες μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και στην Βουλή έχουν ψηφισθεί μόλις δύο νομοσχέδια. Αποτελεί η αδιάκοπη διαπραγμάτευση ανασταλτικό παράγοντα για την κατάθεση και ψήφιση νομοσχεδίων;

Απ.:Σαφώς και αποτελεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης ανασταλτικό παράγοντα. Εμείς, παρά και ενάντια στην θέληση των δανειστών, που θεωρούσαν μονομερείς ενέργειες τη ψήφιση τόσο του νομοσχεδίου της ανθρωπιστικής κρίσης, όσο και της ρύθμισης των 100 δόσεων, νομοθετήσαμε και μέσα σε αυτά τα νομοσχέδια φέραμε κι άλλες διατάξεις, που έχουν να κάνουν με ασφαλιστικά δικαιώματα και ασφαλιστική κάλυψη ανέργων, όπως της ναυτοεπισκευαστικής ζώνης.

Επίσης, η ιστορία με τις τριγωνικές συναλλαγές, η οποία πέρασε στο δεύτερο νομοσχέδιο παρά τη λυσσώδη αντίδραση ορισμένων βουλευτών. Και μιλάω συγκεκριμένα για τους κύριους Γεωργιάδη, Βορίδη, Κεδίκογλου, Θεωδοράκη και Βενιζέλο, οι οποίοι κάνανε μια λυσσώδη προσπάθεια να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη διάταξη και φάνηκε πως λειτουργούν υπαλληλικά προς αυτές τις επιχειρήσεις, που πλούτισαν μέσω των τριγωνικών συναλλαγών.

Έρχονται και τα υπόλοιπα νομοσχέδια, όπως αυτό για τους απολυμένους-διαθέσιμους στο δημόσιο, για την ΕΡΤ, τις φυλακές, αλλά και για την αδειοδότηση των συχνοτήτων. Τέλος, ετοιμάζεται ένα ακόμα νομοσχέδιο για την ρύθμιση θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως και το αθλητικό νομοσχέδιο. Θα νομοθετήσουμε με νομιμότητα και συζήτηση, δεν θα νομοθετούμε πάντα με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος.

Ερ.: Πόσο δύσκολο είναι να τηρηθούν οι ανάλογες ισορροπίες ανάμεσα στους εταίρους και τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση, με βάση τους συμβιβασμούς που θα γίνουν για να υπάρξει τελική συμφωνία;

Απ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα. Σαφώς και υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις, όπως και η πλήρης συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης που έχουμε αναλάβει ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κανείς δεν θα βάλει σε κίνδυνο αυτή τη πορεία.

Ερ.: Μεγάλη μερίδα από τους εταίρους θεωρούν πως οι ΑΝΕΛ αποτελεί ακροδεξιό κόμμα, επικρίνοντας την σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα του κ. Καμμένου. Τι απαντάτε;

Απ.: Να πιουν ξίδι μπαλσάμικο… Δεν θα τους ρωτήσουμε με ποιους θα συνεργαστούμε.

Άγγελος Προβολισιάνος

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ