13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Συναγερμός για την μετάλλαξη Δέλτα στην Κρήτη: Έκτακτη σύσκεψη με Χαρδαλιά και Τσιόδρα – Η πλειοψηφία των κρουσμάτων στο Ηράκλειο

Ημερομηνία:

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκλήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη στη ΓΓΠΠ με τη συμμετοχή του Νίκου Χαρδαλιά, του Σωτήρη Τσιόδρα, του Άκη Σκέρτσου, του Γιώργου Γεραπετρίτη, του Θόδωρου Λιβάνιου του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη αλλά και δημάρχων.

Συμφώνα με πληροφορίες την έκτακτη σύσκεψη για την Κρήτη τη ζήτησε τόσο ο ΕΟΔΥ όσο και ο ίδιος ο Σωτήρης  Τσιόδρας. Η συντριπτική πλειονότητα των νέων κρουσμάτων με μετάλλαξη Δ’ που θα ανακοινωθούν σήμερα εντοπίζονται στο Ηράκλειο Κρήτης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία δεδομένου ότι στο Ηράκλειο υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια άλλα ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται.

Οι αρχές θέλουν να κρούσουν τον κώδωνα του κίνδυνου στους κατοίκους της περιοχής επισημαίνοντας ότι η μετάλλαξη δέλτα χτυπά τους ανεμβολίαστους. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι συμφώνα με τις εκτιμήσεις η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα κυριάρχησει σε όλη την Ελλάδα.

Αρκουμανέας: Νέα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα σε Αθήνα, Κρήτη και Κόρινθο

Νέα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα εντοπίστηκαν σε Αθήνα, Κρήτη και Κόρινθο, αποκάλυψε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Όπως είπε έχουν εντοπιστεί εκτός από την Αθήνα, σε Κόρινθο και Κρήτη. Το απόγευμα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

«Ήδη έχουν ανακοινωθεί 11 κρούσματα της παραλλαγής τύπου ΔΕΛΤΑ και αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερα σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Ο κ. Αρκουμανέας τόνισε ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχει κυριαρχήσει η μετάλλαξη τύπου Δέλτα στη χώρα μας.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για όσους συμπολίτες μας δεν έχουν εμβολιαστεί. «Κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο στέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα είναι 50-60% πιο μεταδοτικό. Διευκρίνισε πάντως ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες καλύπτονται και από αυτή τη μετάλλαξη.

«Για να αντέξουμε το καλοκαίρι πρέπει να εμβολιαστούμε» κατέληξε ο κύριος Αρκουμανέας, προτρέποντας τους πολίτες στη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κρήτη έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες ημέρες κοντά στα 20 κρούσματα, με τα περισσότερα από αυτά να αφορούν ανεμβολίαστους.

Ανησυχία Τζανάκη για τη μετάλλαξη Δέλτα στην Κρήτη

Πριν μερικές μέρες, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μετάδοση του στελέχους Δέλτα του κοροναϊού στην Κρήτη, παρά το γεγονός ότι η γενικότερη εικόνα της πανδημίας στην Κρήτη είναι καλή, με γνώμονα ότι οι Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Χανίων οδεύουν προς το «πράσινο».

"google ad"

Τόνισε, μεταξύ άλλων, πως πρέπει να υπάρξει τεράστια προσοχή στην υποδοχή των τουριστών, καθώς, όπως ανέφερε, είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα φέρουν το στέλεχος Δέλτα.

Τι είναι η μετάλλαξη Δέλτα και γιατί προκαλεί ανησυχία

Η ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κοροναϊού ξεκίνησε στην Ινδία. Στην Ευρώπη πρωτοεμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ καταγράφει μεγάλη άνοδο σε Πορτογαλία, Γαλλία, Ρωσία και Γερμανία.

Σύμφωνα με το ECDC, η συγκεκριμένη μετάλλαξη αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 90% των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου.

«Είναι πολύ πιθανό η μετάλλαξη Δέλτα να κυκλοφορεί ευρέως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως μεταξύ των νέων, οι οποίοι δεν αποτελούν στόχο του εμβολιασμού» προειδοποίησε η διευθύντρια του ECDC, Αντρέα Αμόν.

«Το στέλεχος Δ φαίνεται να έχει αυξημένη διεισδυτικότητα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι πως έχει εναλλακτική οδό εξέλιξης από τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν πως η καλύτερη προστασία από το στέλεχος είναι ο εμβολιασμός», σχολίασε κατά τη χτεσινή ενημέρωση για τον κοροναϊό ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αν και η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορωνοϊού επί του παρόντος αναλογεί σε ένα κλάσμα του συνολικού αριθμού νέων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Ευρώπη, η «δυναμική» εξάπλωσής της εγείρει έντονο προβληματισμό στους ειδικούς, οι οποίοι υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης δράσης με «κλειδί» την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Ο σταδιακά αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα απειλεί την πρόοδο που έχει καταγραφεί πανευρωπαϊκά τους τελευταίους μήνες έπειτα από ενάμιση χρόνο σκληρού αγώνα κατά της πανδημίας, όπως σημείωναν προ ημερών σε σχετικό ρεπορτάζ και οι Financial Times.

skai.gr, in.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...