17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Συναγερμός στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό: 52 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο – Μόλις 7 στις πύλες εισόδου

Ημερομηνία:

Επιπλέον 52 κρούσματα του κορωνοϊού  στη χώρα, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων μόλις τα 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Η αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων οδήγησε την κυβέρνηση στην επέκταση της χρήσης της μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους, πέραν εκείνων που ισχύει.

Αναλυτικά, η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής::

-επτά κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

-τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

-δεκατέσσερα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

-εννέα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

-τέσσερα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,

-τέσσερα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,

-τέσσερα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου,

-δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,

-δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,

-ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,

-ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Εύβοιας.

"google ad"

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4279, εκ των οποίων το 54.5% αφορά άνδρες.

Από τα συνολικά κρούσματα, 1195 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2139 (50.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οκτώ συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 56 ετών. 2 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 203 θανάτους συνολικά στη χώρα. Νεκρός είναι ένας 63χρονος άνδρας, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

66 (32.5%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Επεκτείνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας

Από αύριο Τετάρτη 29 Ιουλίου η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε:

  • ΔΕΚΟ
  • Τράπεζες
  • Καταστήματα λιανικής (φούρνοι, κρεοπωλεία)
  • Ασανσέρ
  • Κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών
  • Κομμωτήρια
  • Κέντρα αισθητικής

Παράλληλα το μέτρο εξακολουθεί να ισχύει για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, ασανσέρ, πλοία, αεροπλάνα καθώς και σε καταστήματα εστίασης για τους εργαζόμενους.

«Θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε με τη χρήση μάσκας» τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.  Ο υφυπουργός απηύθυνε ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός και δεν υπάρχει δυνατότητα για τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων.

Από την έναρξη της πανδημίας στις 25 Φεβρουαρίου έως τις 26 Ιουλίου έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 4.193 κρούσματα εκ των οποίων τα 429 είναι σήμερα ενεργά, 1061 πήραν εξιτήριο από νοσοκομεία, 2501 ανάρρωσαν κατ’ οίκον ενώ 202 συνάνθρωποί μας δεν τα κατάφεραν.

Σύμφωνα με τις υποδείξεις του EVA από την 1η έως τις 26 Ιουλίου διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 171.138 έλεγχοι σε σύνολο 1.294.798 εισερχομένων στη χώρα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 344. Από αυτά 70 είναι ακόμα ενεργά, 213 έχουν επιστρέψει στη χώρα προέλευσης και 61 είναι πλέον μη ενεργά και παραμένουν στη χώρα μας. Όσον αφορά την προέλευση των κρουσμάτων τις 4 από τις 5 πρώτες θέσεις εξακολουθούν να καταλαμβάνουν φίλες χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου.

«Λαμβάνουμε υπόψιν μας τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν σε κάθε χώρα για το άνοιγμα και για το κλείσιμο των συνόρων αλλά και τη λήψη περαιτέρω μέτρων όπως ότι υποχρέωση όσων ταξιδεύουν αεροπορικώς από Ρουμανία και Βουλγαρία είναι να έχουν στη διάθεσή τους αρνητικό μοριακό τεστ», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ ξεκαθάρισε ότι η αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων, ναι μεν δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό αλλά σίγουρα ούτε εφησυχασμό.

«Η αύξηση των κρουσμάτων ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο ιός είναι ακόμα εδώ και τρέφεται από κάθε λάθος μας, κάθε υπόνοια χαλάρωσης. Το να ανακόψουμε την πορεία του είναι στο χέρι όλων μας, εξαρτάται από τον καθένα από εμάς και αυτά που πρέπει να κάνουμε παραμένουν απλά, τηρούμε πιστά τους κανόνες αυτοπροστασίας και υγιεινής και αποφεύγουμε συναθροίσεις και άσκοπα φαινόμενα συγχρωτισμού που ευνοούν ιδιαίτερα τη διασπορά του ιού», επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, απηύθυνε έκκληση «να τηρούν όλοι πιστά τους νέους κανόνες για τη χρήση μάσκας οι οποίοι έχουν στόχο την προστασία όλων μας». Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι η αυστηροποίηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας δεν γίνεται για τιμωρητικούς λόγους, γίνεται για το συνολικό συλλογικό προληπτικά καλό. «Γιατί ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και οφείλουμε να τηρούμε σχολαστικά όλες τις οδηγίες των ειδικών, ανάμεσα στις οδηγίες και η χρήση μάσκας με την οποία θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε. Για την εφαρμογή των ανωτέρω θα γίνονται και θα συνεχίζονται οι έλεγχοι για να διασφαλίσουμε ότι τόσο αυτά όσο και τα υπόλοιπα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας τηρούνται», τόνισε.

145 ενεργά κρούσματα στην Αττική

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, αυτή τη στιγμή έχουμε 145 ενεργά κρούσματα στην Αττική από αυτά τα 36 νοσηλεύονται, 109 είναι σε κατ’ οίκον απομόνωση από αυτά το 72% είναι σε 3 συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες μεταξύ των οποίων και το κέντρο της Αθήνας. Την ίδια στιγμή στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 66 ενεργά κρούσματα από αυτά 8 είναι σε νοσηλεία και 58 είναι σε κατ’ οίκον απομόνωση.

Όσον αφορά για την λήψη περαιτέρω μέτρων στους χώρους λατρείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων είπε: «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των εκκλησιών τηρούν όλους τους κανόνες στο ζήτημα αυτό. Σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδας αν προκύψει η ανάγκη για οποιοδήποτε περαιτέρω μέτρο προφανώς θα είναι αποτέλεσμα μιας συνεννόησης μαζί τους και μιας πρότασης πολύς συγκεκριμένης της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων».

Σχετικά με τα πρόστιμα που επιβάλλονται μέχρι σήμερα ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι αφορούν τη μη χρήση μάσκας και την υπέρβαση των ατόμων που επιτρέπονται σε ένα χώρο. Επιπλέον γνωστοποίησε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι τις επόμενες μέρες ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Ακόμα και οι έλεγχοι που κάνουμε είναι στοχευμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ προσέθεσε ότι τα πρόστιμα ανέρχονται στα 150 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας.

Αναφορικά με τα πανηγύρια του Αυγούστου είπε ότι στο τέλος του μήνα θα λάβουν υπόψιν τους τα δεδομένα που υπάρχουν και ανάλογα θα κινηθούν, «προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να αναστείλουμε λίγο, να απομακρυνθούμε από όλα αυτά τα πανηγύρια. Δεν είναι μονάχα να μην γίνουν τα πανηγύρια αλλά πρέπει ο καθένας από εμάς να αποφύγει να συμμετέχει σε τέτοιου είδους ή ανάλογες συναθροίσεις ή όπως λέω άσκοπους συνωστισμούς. Είναι θέμα συλλογικής και ατομικής ευθύνης», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο Νϊκος Χαρδαλιάς απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο νέου γενικού lockdown και τόνισε ότι τοπικά lockdown θα γίνουν αν έχουν ληφθεί σωρεία μέτρων που δεν έχουν αποδώσει. «Αυτή τη στιγμή που συζητάμε είμαστε μακριά από οποιοδήποτε τοπικό lockdown σε σχέση με την εικόνα που εμείς παρατηρούμε καθημερινά σε όλη τη χώρα».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...