20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Συναντήσεις με τις νέες Διοικήσεις του ΔΕΔΔΗΕ και της ΡΑΕ για το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης

Ημερομηνία:

Με στόχο την περεταίρω καλλιέργεια του εποικοδομητικού κλίματος συνεργασίας με τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς της ενέργειας, του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας Β. Μανασάκη – Ταβερναράκη συναντήθηκε στην Αθήνα με τις νέες διοικήσεις των δυο Οργανισμών.

Ειδικότερα συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που άπτονται του ενεργειακού σχεδιασμού της Κρήτης, του χωροταξικού σχεδίου, της διείσδυσης των ΑΠΕ, της διασύνδεσης, της ανάπτυξης καινοτόμων εφαρμογών, κ.α. με στόχο να καταστεί η Κρήτη πρωταγωνιστής των ενεργειακών εξελίξεων, και να υλοποιηθεί ένα σχέδιο που θα συμβαδίζει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου και δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις υπάρχουσες μορφές ανάπτυξης.

Στη συνάντηση στον ΔΕΔΔΗΕ στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος Ν. Χατζηαργυρίου, η Δ/ντρια Ε. Σταυροπούλου, ο Γεν. Δ/ντης Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύων Η. Μενεγάτος και ο καθηγητής του ΑΤΕΙ Κρήτης Μ. Καραπιδάκης, συζητήθηκε το θέμα της πορείας και της σκοπιμότητας του ενεργειακού σχεδιασμού της Κρήτης, καθώς και οι προηγούμενες μελέτες που έχουν εκπονηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ και έχουν ήδη κατατεθεί στην ΡΑΕ προς έγκριση και περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και διαχείριση του τοπικού δυναμικού και των υπαρχουσών μονάδων, αλλά και των υποδομών διαχείρισης της παραγόμενης ενέργειας. Συζητήθηκαν επίσης οι τρόποι ανάπτυξης έξυπνων δικτύων, το πιλοτικό πρόγραμμα που είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν με την τοποθέτηση 5000 μετρητών, το σχέδιο της διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, η 2η φάση του χωροταξικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και το πρόγραμμα Net Metering που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε όλα τα ζητήματα έγινε διεξοδική ανάλυση, για τις απόψεις και τη διάθεση της Περιφέρειας Κρήτης σχετικά με τη συνδρομή της στην εφαρμογή καινοτόμων λύσεων, όπως είναι τα έξυπνα δίκτυα, τα μικροδίκτυα και η διεσπαρμένη παραγωγή, ενώ αναφορά έγινε και στις υπάρχουσες συνεργασίες της Περιφέρειας Κρήτης με τους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς της Κρήτης, στον τομέα κατάρτισης εξειδικευμένων στελεχών στις νέες ενεργειακές τεχνολογίες.

Στη συνάντηση στη ΡΑΕ, στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος του δ.σ. Νίκος Μπουλαξής και ο Αντιπρόεδρος Σωτήρης Μανωλκίδης, συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα εξορθολογισμού του νομικού πλαισίου αδειοδότησης των ΑΠΕ, με έμφαση στην προσαρμογή του στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, στην αύξηση των ανταποδοτικών οφελών για τις τοπικές κοινωνίες, στην καθιέρωση αυστηρότερων δικλίδων ασφαλείας σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, σεβασμού στις ήδη υπάρχουσες μορφές ανάπτυξης της Κρήτης, όπως είναι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας, αλλά και στο υπάρχον ιδιοκτησιακό καθεστώς γης για τους χώρους όπου θα εγκατασταθούν ΑΠΕ. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στη διαχείριση των αδειών ΑΠΕ που έχουν ήδη δοθεί και που αφορούν έργα παραγωγής περίπου 3000 MW, εκ των οποίων έχουν υλοποιηθεί τα 270 MW, καλύπτοντας το 25% περίπου του συστήματος της Κρήτης. Παράλληλα, δόθηκαν από τη ΡΑΕ τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των μελετών που αφορούν τα τεχνικά όρια του δικτύου, του κώδικα, των υποδομών, καθώς και της διαχείρισης της παραγόμενης ενέργειας.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας & Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη – Ταβερναράκη σε δηλώσεις της αμέσως μετά τις συναντήσεις τόνισε: «Η συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με τον ΔΕΔΗΕ και τη ΡΑΕ, ήταν και παραμένει εξαιρετική, με αποκλειστικό γνώμονα πάντα, την ισόρροπη και υγιή ενεργειακή ανάπτυξη της Κρήτης. Στις συναντήσεις που είχαμε στην Αθήνα, εξήγησα στις νέες διοικήσεις των φορέων, τη σκοπιμότητα του ενεργειακού σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης που εκπονείται από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και τα πρόσθετα στοιχεία που περιλαμβάνει, όπως είναι για παράδειγμα το θέμα των υδρογονανθράκων, του αγωγού φυσικού αερίου, κλπ, ενώ αναζητήσαμε λύσεις σε προβλήματα που μας απασχολούν», και πρόσθεσε: «Ιδιαίτερα θετικό είναι το στοιχείο ότι υπάρχει εξαιρετικά καλή διάθεση συνεργασίας απ’ όλους κι αυτό θα μας οδηγήσει στις βέλτιστες αποφάσεις για το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης, ενώ είναι κοινή πεποίθηση ότι μέσα από την ευρεία αυτή συνεργασία, θα μπορέσουμε να καταστήσουμε την Κρήτη πρωτοπόρο σε θέματα νέων ενεργειακών τεχνολογιών, πάντα με σεβασμό στο φυσικό κάλλος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας. Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε την προσπάθεια, τη συνεργασία, με όλους τους φορείς εντός και εκτός Κρήτης, αλλά και με τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα του τόπου μας, έτσι ώστε μαζί με στελέχη που έχουν γνώση, εμπειρία και έχουν δουλέψει στο αντικείμενο, να υλοποιήσουμε τον ιδανικότερο σχεδιασμό που θα φέρει την Κρήτη στην κορυφή των ενεργειακών εξελίξεων της επόμενης μέρας».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...