14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Συνεργασία Κρήτης – Κυπρου σε παραγωγή βιοαερίου από κτηνοτροφικά απόβλητα

Ημερομηνία:

Στρατηγική συνεργασία με την Κυπριακή εταιρία GAH Global Ltd υπέγραψε η εταιρία Koskinas Consulting ΕΠΕ με έδρα το Ρέθυμνο. Η Ρεθυμνίωτικη εταιρία είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί την Κύπρο το Σεπτέμβριο και να ενημερωθεί για τη μονάδα παραγωγής βιοαερίου στο Αθιένου (Επαρχία Λάρνακας) που είναι από τις πιο προηγμένες μονάδες παραγωγής βιοαερίου στην Κύπρο.

Η αποστολή διοργανώθηκε από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας , μέλη του Enterprise Europe Network.

Το σημαντικότερο όφελος και ο κύριος λόγος που κατασκευάστηκε η μονάδα Βιοαερίου, είναι ότι ο ιδιοκτήτης απαλλάσσεται από τη διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων που παράγει η μονάδα του, ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα για πολλές κτηνοτροφικές μονάδες.

Κατά δεύτερον έχει μεγάλο οικονομικό όφελος από την παραγωγή 800 kw ηλεκτρικού ρεύματος και 800 kw θερμικής ενέργειας. Έχει την καλύτερη απόδοση οικονομικά από άλλα συστήματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως Φωτοβολταϊκών, ανεμογεννήτριες, κ.λπ.

Μια μονάδα τέτοιο μεγέθους απαιτεί για την κατασκευή της 3.000.000 – 4.000.000 ευρώ και η απόσβεση της υπολογίζεται σε 4 – 5 χρόνια λαμβάνοντας υπόψη μας και το κόστος συντήρησης και λειτουργιάς.

Τα παράγονται στερεά απόβλητα τα οποία μπορούν και χρησιμοποιούνται σαν έδαφος-βελτιωτικό (βιολογικό λίπασμα) στα χωράφια.

Παράλληλα παράγεται ζεστό νερό, το οποίο ένα μέρος χρησιμοποιείται για την θέρμανση των αντιδραστήρων και το άλλο για την θέρμανση του γειτονικού χοιροστασίου, επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκήπια. Ενώ και η εκροή του βιολογικού, το παραγόμενο νερό μπορεί με περαιτέρω επεξεργασία να χρησιμοποιηθεί για άρδευση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ