16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Συνεχίζονται με επιτυχία οι εκδηλώσεις για τα 90χρονα του Μίκη

Ημερομηνία:

Με επιτυχία διεξήχθησαν χθες, Τετάρτη 29 Ιουλίου, οι εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη.

Πλήθος κόσμου συμμετείχε το απόγευμα, στην ανθρώπινη αλυσίδα που δημιούργησαν τα μέλη των Παραδοσιακών Συλλόγων των Χανίων για να χορέψουν τον χορό του Ζορμπά, παρασύροντας τους επισκέπτες του Ενετικού Λιμανιού σ’αυτή τη γιορτή, οι οποίοι το βράδυ παρακολούθησαν και την υπαίθρια προβολή της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη «Αλέξης Ζορμπάς», στην πλατεία του πρώην λιμενικού περιπτέρου, στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων.

Παράλληλα, οι αρχές του τόπου έδωσαν το παρόν στα εγκαίνια της έκθεσης αρχειακού υλικού και αφίσας από την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» με τίτλο «Ο Ζορμπάς Επιστρέφει στον τόπο του, 50 Χρόνια Μετά», την οποία επιμελήθηκε ο ηθοποιός και συλλέκτης του υλικού, κ. Λευτέρης Λαμπράκης. Κατά την τελετή εγκαινίων απεύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, ο Δήμαρχος Χανίων, κ. Αναστάσιος Βάμβουκας, η Πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, κ. Αμαλία Κωτσάκη, ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, κ. Γιώργος Αγοραστάκης, ο εκπρόσωπος του μέγα χορηγού των εκδηλώσεων OTE-COSMOTE, ο Τεχνικός Διευθυντής του ΟΤΕ, κ. Σταύρος Καπριδάκης, και ο συλλέκτης και επιμελητής της έκθεσης κ. Λευτέρης Λαμπράκης. Τον τελευταίο χαιρετισμό απεύθυνε ο βραβευμένος με Όσκαρ Φωτογραφίας της ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς» Walter Lassally, ο οποίος εξέφρασε την συγκίνησή του και τον θαυμασμό του για την έκθεση και την πολυετή έρευνα του κ. Λαμπράκη που έφερε το αποτέλεσμα αυτό. Τα εγκαίνια της έκθεσης έκλεισαν με ευχές για υγεία και μακροζωία στον Μίκη Θεοδωράκη, και με κοπή τούρτας γενεθλίων, προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα συνθέτη.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη έως τις 27 Αυγούστου, ενώ οι δωρεάν προβολές ταινιών με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη θα συνεχιστούν έως τις 4 Αυγούστου. Οι τιμητικές εκδηλώσεις θα κλείσουν με ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο ΚΑΜ, στις 5 Αυγούστου, και η οποία θα περιλαμβάνει ομιλίες από τη κ. Βαρβάρα Τσάκα, Διευθύντρια του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, την κ. Στεφανία Μεράκου, Μουσικολόγο, ΜΑ, Διευθύντρια Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος “Λίλιαν Βουδούρη”, τον κ. Γιώργο Αγοραστάκη, Πρόεδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, και την προβολή του ντοκιμαντέρ  της Λυδίας Καρρά «Μιχάλης Κακογιάννης, μια ζωή, μια εποχή». Θα προλογίσει η σκηνοθέτης.

Ο Ζορμπάς ήταν μία ευτυχής συνάντηση 3 κορυφαίων δημιουργών του Νίκου Καζαντζάκη, του Μιχάλη Κακογιάννη και του Μίκη Θεοδωράκη, ευτυχής γιατί το αποτέλεσμά της υπήρξε η προβολή της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο, όλος ο πλανήτης έγινε κοινωνός των αξιών, του τρόπου ζωής και σκέψης της ξεχωριστής προσωπικότητας του ήρωα. Έγινε κοινωνός του ελληνικού τρόπου. Είναι αλήθεια ότι εκείνο που συνετέλεσε περισσότερο στην προηγούμενη διαπίστωση αφορά στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Η Μουσική κυκλοφόρησε ξεχωριστά και δίδαξε χιλιάδες ανθρώπους να χορεύουν στους ελληνικούς ρυθμούς. Συνεχίζει να διδάσκει ακόμη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...