15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη: Κοινή δήλωση Γιώργου Σταθάκη και Βάλιας Βαγιωνάκη

Ημερομηνία:

Διαστάσεις φαίνεται ότι παίρνει το θέμα με την επίθεση που δέχεται η αναπληρώτρια Γ.Γ. Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη από μερίδα του τύπου, αφού σήμερα, μετά και τις χθεσινές αναφορές Παύλου Πολάκη και Βάλιας Βαγιωνάκη, με κοινή τους δήλωση, ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη δηλώνουν τη στήριξή τους τονίζοντας ότι “η στοχοποίησή της, είτε άκριτα είτε με απώτερο σκοπό πολιτικό ή οικονομικό (κάτι που αξίζει να διερευνηθεί), θα αποδειχτεί λανθασμένη”.

Να τονίσουμε ότι οι συγκεκριμένες αντιδράσεις έρχονται μετά την πρόσφατη ερώτηση που κατατέθηκε στη βουλή από τον βουλευτή του συγκυβερνώντος κόμματος των ΑΝΕΛ Νίκου Νικολόπουλου.

Η δήλωση στήριξης

Οι καταγγελίες, τα δημοσιεύματα και η πρόσφατη Ερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου που εμφανίζουν την αναπληρώτρια Γ.Γ. Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη υπεύθυνη σχεδόν για όλα τα δεινά του Δημόσιου Τομέα και τη συνδέουν με πελατειακές σχέσεις, ευνοιοκρατία, συγκάλυψη παράνομων δραστηριοτήτων καταστροφής αρχαιοτήτων, κατασπατάληση κοινοτικών πόρων και μάλιστα για προσωπικό της όφελος, βασίζονται και αναπαράγουν ψεύδη και ανακρίβειες.

Η χανιώτισσα αρχαιολόγος έχει προσφέρει πολλά στα σχεδόν σαράντα χρόνια που αποκαλύπτει, προστατεύει και αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά. Όχι μόνο η εργατικότητα και η βαθιά γνώση του αντικειμένου της, αλλά και η αξιοπρέπεια και το ήθος της την έχουν καταξιώσει στον διεθνή επιστημονικό κόσμο και στην κοινωνία.

Η στοχοποίησή της, είτε άκριτα είτε με απώτερο σκοπό πολιτικό ή οικονομικό (κάτι που αξίζει να διερευνηθεί), θα αποδειχτεί λανθασμένη. Άλλωστε, η τοποθέτησή της στη θέση της Γενικής Διευθύντριας το 2009, έγινε με βάση την επετηρίδα και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα της, όπως προβλέπει ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας και όχι με αδιαφανή ή κομματικά κριτήρια, με συνέπεια να την επικροτήσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Αντίστοιχα, η απομάκρυνσή της πέρυσι με φωτογραφική τροπολογία στη Βουλή (με την καθοδήγηση του τότε Υφυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη), ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων των συναδέλφων της και όσων αγωνίζονται για αξιοκρατία.

Ακριβώς η ανάγκη να βασιστούμε επιτέλους στην αξιοκρατία, το ήθος, την επιστημονική καταξίωση, την εργατικότητα και τον επαγγελματισμό, οδήγησε την κυβέρνηση της Αριστεράς στην επιλογή της Μαρίας για την κρίσιμη θέση της αναπληρώτριας Γ.Γ. Πολιτισμού. Στόχο μας δεν αποτέλεσαν μόνο η αποτελεσματικότητα και η επιτυχία του κυβερνητικού έργου προς όφελος της κοινωνίας, μα και η επιθυμία να αναδείξουμε το ήθος και την αξιοπρέπεια.

Τι ανέφερε η ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου

Να αναφέρουμε ότι στην ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο Νίκος Νικολόπουλος μιλά για κατασπατάληση πόρων και καταστροφές αρχαίων εκ μέρους της νέας Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού.

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά σε δημοσιεύματα στις εφημερίδες “ΤΑ ΝΕΑ” και “ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ” όπου κατηγορείται η κ. Βλαζάκη για υπερκοστολογήσεις, κακοδιαχείριση αλλά και συγκάλυψη παράνομης καταστροφής αρχαίων στο περίφημο ανάκτορο του Νέστορος στην Πύλο.

Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:

Αγανάκτηση έχουν προκαλέσει τόσο στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος, όσο και κυριότερα στους Έλληνες συμπολίτες μας οι νέες αποκαλύψεις, που βλέπουν καθημερινά το φώς της δημοσιότητας μετά τον διορισμό στη θέση της γενικής γραμματέως, του υπουργείου Πολιτισμού, της κ. Μαρίας Βλαζάκη. Στη βροχή των καταγγελιών, οι οποίες έχουν τεθεί και εγγράφως υπόψη του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, και του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, προστίθενται νέες. Συγκεκριμένα, σας αναφέρουμε τα εξής κάτωθι:

Μεγάλη ανησυχία και εύλογη απορία έχει προκαλέσει στις τάξεις των αρχαιολόγων και εν γένει των ανθρώπων του Υπουργείου Πολιτισμού ο διορισμός από της κ. Βλαζάκη, πρώην Γεν. Διευθύντριας Αρχαιοτήτων του Υπουργείου, στη θέση της νέας Γ. Γ. Πολιτισμού, παρά τις σοβαρές καταγγελίες για τη μέχρι σήμερα θητεία της στο Υπ. Πολιτισμού, που απεστάλησαν στους αρμόδιους Υπουργούς και είδαν το φως της δημοσιότητας σε δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου (βλ. συνημ. «1», εφημ. «ΤΑ ΝΕΑ»).

Η κ. Βλαζάκη τοποθετήθηκε στη θέση της Γεν. Διευθύντριας Αρχαιοτήτων τον Ιανουάριο 2009, όπως μας καταγγέλλουν, μετά από προσωπική επιλογή του τότε Υπουργού Πολιτισμού, Αντ. Σαμαρά. Παρέμεινε στην ίδια θέση με την επόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και συνεργάστηκε στενά με την εκλεκτή φίλη του Ευ. Βενιζέλου, κ. Λ. Μενδώνη, που τοποθετήθηκε εκ νέου το 2009 στη θέση της Γ. Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού. Συνέχισε, όμως, να παραμένει η κ. Βλαζάκη στην ίδια θέση και επί των κυβερνήσεων Παπαδήμου, Πικραμμένου και ακολούθως, Σαμαρά-Βενιζέλου, όπως και η κ. Λ. Μενδώνη, με την οποία η κ. Βλαζάκη είχε αγαστή συνεργασία και παράλληλους βίους. Μετά την απομάκρυνσή της τον Οκτώβριο 2014, με την εφαρμογή του νέου Οργανισμού, έχοντας συμπληρώσει 38 έτη υπηρεσίας στο Δημόσιο, η κ. Βλαζάκη κατέθεσε προσφυγή κατά του Υπουργείου, ισχυριζόμενη ότι απομακρύνθηκε λόγω της «αντιμνημονιακής» της στάσης, επειδή αρνήθηκε να αποδεχτεί το πρόγραμμα αξιολόγησης των υπαλλήλων του Υπουργείου.

"google ad"

Ο ισχυρισμός, όμως, πρέπει να διερευνηθεί για το εάν είναι αληθής, καθόσον, η ίδια ως Γεν. Διευθύντρια είχε καθορίσει το 2014 τις κατηγορίες των υπαλλήλων για αξιολόγηση με σχετική της εγκύκλιο, η οποία υπήρξε αιτία αντιπαράθεσης με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, από τον οποίο η ίδια απειλήθηκε με διαγραφή.

Αλλά δεν είναι μόνον η ευκολία, με την οποία προσαρμόζεται στις καταστάσεις η κ. Βλαζάκη, που έχει ανησυχήσει τους αρχαιολόγους του Υπουργείου αλλά κυρίως, ο τρόπος με τον οποίο κινείται προς εξυπηρέτηση αυτών των επιδιώξεων, με κύριο χαρακτηριστικό την απλόχερη εύνοια στους «ημετέρους» και την εμπαθή εκδικητικότητα στους «άλλους». Έτσι, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, όπου προΐστατο, πριν επιλεγεί ως Γεν. Διευθύντρια από τον Αντ. Σαμαρά, όπως καταγγέλλουν σε σχετική επιστολή τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς εργαζόμενοι του Υπουργείου, «έμπιστοι της κ. Βλαζάκη διαχειρίζονται κονδύλια ΕΣΠΑ κατά τρόπο σκανδαλώδη, με αναθέσεις και εύνοιες σε συγκεκριμένους προμηθευτές των Χανίων, υπερκοστολογήσεις, κακοδιαχείριση, απομάκρυνση όποιου υπαλλήλου διατυπώνει ενστάσεις για τους αδιαφανείς τρόπους διαχείρισης των κονδυλίων, όπως για παράδειγμα αρχαιολόγου της Εφορείας, που άσκησε κριτική για κακοτεχνίες και εν γένει ατασθαλίες και κατασπατάληση πόρων ( βλ. συνημ. 2, που έχει τεθεί υπόψη του Υπουργού, κ. Μπαλτά και της αναπληρώτριας Υπουργού, κ. Ξυδάκη). Αλλά και ως Γεν. Διευθύντρια Αρχαιοτήτων στην Αθήνα, η κ. Βλαζάκη, κάνοντας χρήση της καίριας θέσης της, όχι μόνο συνέχισε να ελέγχει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, τοποθετώντας δικούς της ανθρώπους στις θέσεις-κλειδιά, αλλά απροκάλυπτα, φαίνεται ότι έκανε αναθέσεις έργου αγιογραφιών στον ίδιο τον σύζυγό της, αγιογράφο κ. Βλαζάκη(!) δια της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου, που η ίδια επόπτευε.

Στις καταγγελίες, πέραν των ζητημάτων διασπάθισης κονδυλίων του ΕΣΠΑ στα Χανιά, τίθενται ερωτήματα, ακόμη και για την εγκυρότητα του διδακτορικού διπλώματος της κ. Βλαζάκη, με το οποίο και κατόρθωσε να διορισθεί ως Γεν. Διευθύντρια το 2009. Το διδακτορικό, όμως, από τη Γαλλία εμφανίζεται, ότι της απονεμήθηκε ένα έτος αργότερα το 2000, ενώ η αναγνώρισή του από το ΔΙΚΑΤΣΑ ακόμη αργότερα, το 2001(!). Και δεν σταματούν εδώ οι καταγγελίες. Η κ. Μ. Βλαζάκη, κατά τη θητεία της στο ΥΠΠΟ, ως Γεν. Διευθύντρια, ελέγχεται και για επικίνδυνη ολιγωρία σε ζητήματα προστασίας αρχαίων, όπως στην περίπτωση της πρόσφατης (2014) έκθεσης αρχαιοτήτων στις ΗΠΑ και στον Καναδά – με την αποκλειστική ευθύνη της κ. Βλαζάκη, όπου αποκαλύφθηκε, ότι πέντε σημαντικά χάλκινα αντικείμενα της Μυκηναϊκής περιόδου από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο βρέθηκαν σπασμένα κατά την αποσυσκευασία από την μεταφορική εταιρεία επιλογής της κ. Βλαζάκη, ενώ φαίνεται, ότι δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλιση των αντικειμένων, αλλά ούτε και είχε ζητηθεί, όπως θα έπρεπε, έκθεση των ειδικών συντηρητών και αρχαιολόγων για την καταλληλότητα της αποστολής τους στο εξωτερικό ( βλ. εφημ. «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», συνημ. 3).

Η κ. Βλαζάκη ως Γεν. Διευθύντρια Αρχαιοτήτων καταγγέλλεται, επίσης, για την απροκάλυπτη συγκάλυψη παράνομης καταστροφής αρχαίων στο περίφημο ανάκτορο του Νέστορος στην Πύλο – από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας- σε μήνυση που έχει καταθέσει στη Δικαιοσύνη ο επίτιμος προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών Μνημείων Προϊστορικών Χρόνων του Υπ. Πολιτισμού, Δρ Θάνος Παπαθανασόπουλος, Αρχιτέκτων – Μηχανικός (βλ. συνημ. 4).

Επειδή τα καταγγελλόμενα από εργαζομένους του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι ιδιαιτέρως σοβαρά και περιλαμβάνουν συγκεκριμένα στοιχεία και ονοματεπώνυμα.

Επειδή τα ως άνω αφορούν σε κατασπατάληση κοινοτικών πόρων, όχι προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος για το οποίο και διατίθενται, αλλά εξ αντιθέτου, προς ίδιον όφελος, συγγενών και παρέας ευνοουμένων της κ. Βλαζάκη.

Επειδή τα ως άνω αφορούν, επίσης, σε αμφισβητούμενη εγκυρότητα μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών δια του οποίου και τοποθετήθηκε η κ. Βλαζάκη στη θέση της Γεν. Διευθύντριας, το 2009.

Επειδή τα ως άνω αφορούν, επίσης, σε εγκληματική αμέλεια αλλά και συγκάλυψη παράνομων δραστηριοτήτων καταστροφής αρχαίων από τη θέση ευθύνης της κ. Βλαζάκη, ως Γεν. Διευθύντριας Αρχαιοτήτων.

Επειδή, επιπλέον, η ίδια, μόλις προ ολίγων εβδομάδων, διορίστηκε στην ιδιαιτέρως κρίσιμη θέση της αναπληρώτριας Γ. Γ. Πολιτισμού της χώρας.

Επειδή η θητεία της εν λόγω κυρίας στο Υπουργείο Πολιτισμού, μέχρι σήμερα, συνδέεται, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, με πελατειακές σχέσεις, αναξιοκρατία, αδιαφάνεια και ευνοιοκρατία, δηλαδή, βρίσκεται σε ακριβώς αντίθετη πορεία από τις αρχές της αξιοκρατίας και πλήρους διαφάνειας στο δημόσιο βίο, που επιδιώκει και υπηρετεί η νέα ελληνική κυβέρνηση, του Αλέξη Τσίπρα.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε:

• Οι ως άνω καταγγελίες έχουν ελεγχθεί; Αν «ναι, πότε και από ποιους ερευνήθηκαν

• Οι αρμόδιοι Υπουργοί, προς τους οποίους απευθύνθηκαν οι τόσο σοβαρές ως άνω καταγγελίες από τους εργαζομένους του Υπουργείου, θεωρούν, ότι μπορεί, κατόπιν τούτων, η κ. Βλαζάκη να παραμένει στη θέση της αναπληρώτριας Γ. Γ. του Υπουργείου και να χειρίζεται ζητήματα ανάδειξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας

• Με αφορμή την είδηση του επικείμενου διορισμού της κ. Βλαζάκη στην θέση της αναπληρωτού Γ. Γ. τέθηκαν σε γνώση της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας οι ως άνω αναφερόμενες αντιδράσεις και καταγγελίες; Αντίστοιχα, ερευνήθηκαν οι όποιες προϋπάρχουσες βαρύτατες καταγγελίες πριν το διορισμό της εν λόγω στην επίμαχη θέση του υπ. Πολιτισμού;

• Πώς διασφαλίζεται η διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων ΕΣΠΑ στον πολιτισμό, όταν εκκρεμούν κατηγορίες διασπάθισης δημόσιου χρήματος από την ως άνω κυρία;

• Πώς εξασφαλίζεται η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, όταν εκκρεμούν κατηγορίες για καταστροφή αρχαιοτήτων από την ως άνω κυρία και δεν εξετάζονται οι υπάρχουσες εκκρεμείς καταγγελίες «αυθωρεί και παραχρήμα»;

• Πως μπορεί να εκπροσωπείται ο Πολιτισμός της χώρας από πρόσωπο αμφισβητούμενης επιστημονικής εγκυρότητας και επάρκειας, σύμφωνα με τις ως άνω αναφερόμενες καταγγελίες;

• Σκοπεύει, εν τέλει, ο πρωθυπουργός, ενόψει των παραπάνω -εάν και εφόσον ισχύουν- να ανακαλέσει τον διορισμό της κ. Βλαζάκη, έως ότου διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα;

Για τους ως άνω λόγους αυτούς, ζητάμε να κατατεθούν τα εξής :

• Τα έγγραφα εγκυρότητας του διδακτορικού διπλώματος της κ. Βλαζάκη και οι άδειες της από το Υπουργείο Πολιτισμού για σπουδές στο εξωτερικό (εν προκειμένω στη Γαλλία).

• Οι συμβάσεις ανάθεσης έργου στον αγιογράφο σύζυγο της κ. Βλαζάκη.

• Τα έντυπα όλων των μειοδοτικών διαγωνισμών για τον εξοπλισμό του Νέου Μουσείου Χανίων.

• Προϋπολογισμός, χρονοδιάγραμμα και κόστος πραγματοποιηθέντων εργασιών, του προγράμματος ψηφιακής σύγκλισης αρχαιολογικών ευρημάτων, του Μουσείου Χανίων.

• Τα έντυπα όλων των μειοδοτικών διαγωνισμών για τη συντήρηση του φρουρίου Φιρκά, στα Χανιά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ