23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση

Ημερομηνία:

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στα Χανιά για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Χθες Δευτέρα 30 Οκτώβρη στο Θέατρο Δημήτρης Βλησίδης στις 7.30μμ έγινε Βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων της Σύγχρονης Εποχής με θέμα την Οκτωβριανή ΕΠανάσταση, από τη Σόσα Φουντούλη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση των ταινιών που θα προβληθούν τις επόμενες μέρες (Τρίτη και Τετάρτη) ενώ η εκδήλωση έκλεισε με προβολή ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, επιμελημένο από την Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Στο χώρο και τις τρεις μέρες θα λειτουργεί από τις 6.00μμ έκθεση αφιέρωμα στη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση καθώς και βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της “Σύγχρονης Εποχής”.

Δείτε φωτογραφίες:

Οι ταινίες του διημέρου

Τρίτη 31 Οκτώβρη

«Οκτώβρης» του Σεργκέι Αϊζενστάιν (1927):

Πρόκειται για το χρονικό της προετοιμασίας και της διεξαγωγής της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, αφιερωμένη στην επέτειο 10 χρόνων από αυτή. Η ταινία στέκεται σε κρίσιμες καμπές της πορείας προς την επανάσταση: Την επιστροφή του Λένιν από την εξορία, το άμεσο κάλεσμα για σοσιαλιστική επανάσταση και όχι για στήριξη της Προσωρινής Κυβέρνησης, αλλά και την απάντηση των μπολσεβίκων στο πραξικόπημα Κορνίλοφ, κάνοντας ακόμα πιο φανερή, μπροστά στα μάτια της εργατικής τάξης, την ανικανότητα της Προσωρινής Κυβέρνησης αλλά και να πρωτοστατήσουν στην ήττα του αντιδραστικού στρατηγού.

Τετάρτη 1 Νοέμβρη

«Η Απεργία» του Σεργκέι Αϊζενστάιν (1925):

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία ενός από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών. Σκηνές από συναρπαστικό μοντάζ και κινηματογραφική καινοτομία απεικονίζουν την επική μάχη ανάμεσα στο προλεταριάτο και τους καπιταλιστές. Οι καπνισμένες μηχανές του εργοστασίου, οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες, οι εργάτες που σχεδιάζουν απεργία, οι προβοκάτορες, οι πληροφοριοδότες των αφεντικών και η αστυνομία συν τρίβουν με αιματηρή καταστολή την απεργία δολοφονώντας εν ψυχρώ τους απεργούς και τις οικογένειές τους. Ήταν η εποχή που η Ρωσία στέναζε κάτω από τον τσαρικό ζυγό, που ο ανθρώπινος μόχθος ήταν αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης από τους λίγους, που κάθε φωνή διαμαρτυρίας πνιγόταν στο αίμα. Μια ταινία φόρος τιμής σ’ αυτούς που πρώτοι όρθωσαν το ανάστημά τους και αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο αύριο.

AFISSA 100 XRONIA CHANIA

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...