21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις στο Φράγμα Βαλσαμιώτη

Ημερομηνία:

Θα είναι έτοιμο σε ένα μήνα, λέει τώρα ο επιβλέπων του έργου, κ. Μαμαγκάκης

Της Νέλλης Ψαρρού

Τον Απρίλιο είχαμε δημοσιεύσει στον Αγώνα της Κρήτης συνέντευξη του διευθυντή του ΟΑΔΥΚ κ. Μπατζέλη, ο οποίος μας είχε ενημερώσει τόσο για τις καθυστερήσεις στην παράδοση του έργου όσο και για τις σημαντικές υπερβάσεις στον προϋπολογισμό του. Τότε είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι το φράγμα θα είναι έτοιμο και θα παραδοθεί στα τέλη Αυγούστου. Ο Αύγουστος πέρασε, και μερικοί μήνες ακόμη, με τις φήμες να οργιάζουν για κακοτεχνίες, για ρήγμα στο φράγμα και άλλα πολλά. Επικοινωνήσαμε εκ νέου με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (όπως ονομάζεται τώρα ο ενοποιημένος ΟΑΔΥΚ και ΟΑΑΚ) και συνομιλήσαμε με τον διευθυντή Ρεθύμνου, τον κ. Βαγκέλη Μαμαγκάκη, που είναι και ο επιβλέπων του έργου.

Όπως μας ενημέρωσε ο κύριος Μαμαγκάκης, το έργο θα παραδοθεί τον Γενάρη, ή το το αργότερο τον Φλεβάρη καιρού… επιτρέποντος. “Αν όλα πάνε καλά, και δεν έχουμε πολλές χιονοπτώσεις, θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι εργασίες”, μας είπε αποδίδοντας την καθυστέρηση στο πολύπλοκο του έργου. “Πρόκειται για ένα δύσκολοέργο, σκεφτείτε ότι είναι το μεγαλύτερο φράγμα που κατασκευάζεται στην Ελλάδα. Έχει ύψος 70 μέτρα, ενώ το επόμενο φράγμα είναι στα 20 μέτρα, και κατασκευάζεται από κυλινδρούμενο σκυρόδεμα (κατηγορία RCC)”, διευκρίνισε. “Τα βασικά έργα έχουν ολοκληρωθεί, και τώρα έχει αναλάβει τις μηχανολογικές εργασίες η επόμενη εργολαβία. Αυτές οι εργασίες αναμένουμε να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη Γενάρη, οπότε θα αρχίσει να γεμίζει το φράγμα νερό”. Όπως μας είπε ο κ. Μαμαγκάκης, αν και το φράγμα θα χρησιμοποιηθεί για άρδευση, με έμμεσο τρόπο θα βοηθήσει και την ύδρευση αφού θα “ανακουφιστούν” άλλες πηγές και γεωτρήσεις που τώρα πηγαίνουν σε άρδευση και ύδρευση. Αυτό μάλιστα συμβαίνει με κάθε φράγμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες  που μας έδωσε τον Απρίλη ο κ. Μπατζέλης και ο διευθυντής τεχνικών έργων κ. Πατρελάκης, αυτό το φράγμα κατασκευάζεται για προληπτικούς λόγους, δηλαδή για να καλύψει τυχόν αυξημένες ανάγκες και ξηρασία. Πάντως, οφείλουμε να πούμε σχετικά με το φράγμα Ποταμών, στο Ρέθυμνο, που ολοκληρώθηκε και λειτουργεί από το 2009, ότι έχει ήδη συμφωνηθεί και υπογραφεί συμφωνία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ η οποία θα το χρησιμοποιήσει ως υδατοδεξαμενή για τη δημιουργία υβριδικής εγκατάστασης ΑΠΕ. Τα υβριδικά χρησιμοποιούν το νερό ως αποθήκη νερού: με δύο υδατοδεξαμενές, μία ψηλά και άλλη μία χαμηλότερα, στέλνουν το νερό που συλλέγουν προς τα κάτω ώστε να παραχθεί ενέργεια από την κίνηση του νερού, και στη συνέχεια με την “περισσευούμενη” ενέργεια ξαναστέλνουν το νερό επάνω  για την επόμενη χρήση. Τέτοια έργα έχουν προταθεί και για το Αποπηγάδι Χανίων και πληρώρα άλλων περιοχών σε όλη την Κρήτη, και την Ελλάδα.

Ερωτήματα και προβληματισμό δημιουργεί η χρήση υποδομών καθώς και του πολύτιμου πόρου του νερού από ιδιωτικές εταιρείες για την παραγωγή ενέργειας, ερωτήματα που δεν απαντώνται ικανοποιητικά καθώς αποτελούν κεντρικές πολιτικές επιλογές. Πάντως, γνωρίζουμε ότι ανάλογες αιτήσεις έχουν γίνει και στο νομό Χανίων, χωρίς όμως ακόμη να έχει δοθεί επισήμως κάτι στη δημοσιότητα. Αυτό που μπορούμε σίγουρα να αναφέρουμε είναι ότι, η δέσμευση της χώρας μας απέναντι στους δανειστές  που προκύπτει μέσα από τα μνημόνια και ρητώς αναφέρεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (Ιούλιος 2011) είναι η “υιοθέτηση νομοθεσίας ώστε να δοθεί η διοίκηση των υδάτινων αποθεμάτων σε έναν ανεξάρτητο φορέα”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Νέλλη Ψαρρού
Η Νέλλη Ψαρρού είναι διδάκτορας πολιτικών επιστημών, πρώην πανεπιστημιακός, συγγραφέας και ερευνήτρια. Έχει διδάξει στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Ρεθύμνου (Παν. Κρήτης) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, είναι συγγραφέας των βιβλίων Εθνική Ταυτότητα στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης (Gutenberg, 2005) και Ταξίδι στη Σαμοθράκη: ένα πολιτικό ημερολόγιο. Η Νέλλη Ψαρρού έγινε ευρύτερα γνωστή στο Κρητικό κοινό μέσα από το τελευταίο της βιβλίο (…ένα πολιτικό ημερολόγιο) αλλά και τα ντοκιμαντέρ της Golfland? και Σταγώνες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...