17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Συνομιλία Τσίπρα – Πούτιν: Επιβεβαιώνει η Μόσχα την πρόθεση να χρηματοδοτήσει τον αγωγό – Πράσινο φως από Γερμανία

Ημερομηνία:

Για πρώτη φορά μετά την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαιώνει την πρόθεση να στηρίξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου που θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος, το οποίο μπορεί να εξοφληθεί ενδεχομένως από τα κέρδη της εταιρείας του ελληνικού δημοσίου που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του. Αυτό αναφέρει το επίσημο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο έλληνας Πρωθυπουργός με τον ρώσο Πρόεδρο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση στην τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών, «επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο πλευρών να προχωρήσουν όλα όσα συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μόσχα για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας».

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός «επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης για συμμετοχή -με εταιρεία του δημοσίου- στον φορέα κατασκευής του ελληνικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Ο Ρώσος Πρόεδρος «εξέφρασε την πρόθεση του να στηρίξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης προς την Ελληνική εταιρεία κατασκευής του αγωγού, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενεργειακές και αναπτυξιακές επενδύσεις και να εξοφληθεί ενδεχομένως από τα κέρδη της εταιρείας από τη λειτουργία του».

Σημειώνεται, ότι σε δήλωσή του ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως «Αν η Ελλάδα πάρει βοήθεια από τη Ρωσία αυτό θα είναι καλό, αλλά δεν θα επαρκεί για τις ανάγκες της Ελλάδας» αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ευρώπη δεν βάζει «βέτο» για τη συγκεκριμένη ενεργειακή συνεργασία και την κατασκευή του αγωγού.

Απομένει να φανεί και τι στάση θα κρατήσει η αμερικανική πλευρά, καθώς αύριο το πρωί ο υπουργός παραγωγικής Ανασυγκρότησης έχει συνάντηση με τον Amos Hochstein,  ειδικό απεσταλμένο και Συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, η ανακοίνωση του γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού γνωστοποιεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας στη συνομιλία του με τον Πούτιν συζήτησε το γενικότερο πλαίσιο των διμερών σχέσεων καθώς και την επικείμενη συμμετοχή του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην Αγ. Πετρούπολη στις 18-20 Ιουνίου 2015.  Σύμφωνα άλλωστε με τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη ο πρωθυπουργός δε θα μεταβεί στη Μόσχα για τον εορτασμό της επετείου των 70 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, αλλά η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από πρόσωπο που δεν έχει ακόμη οριστεί, ενώ το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ