16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ: Ερωτήματα από τη χορηγία της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στο φεστιβάλ AMARI GREEN FESTIVAL

Ημερομηνία:

Κοινή ανακοίνωση του Συντονιστικού Ρεθύμνου κατά των βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των ομάδων αγώνα κατά των βΑΠΕ Αρκαδίου, Αμαρίου και των επιτροπών αγώνα κατά των βΑΠΕ Αγίου Βασιλείου, για την “χρυσή χορηγία” της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στο AMARI GREEN FESTIVAL:

ΑΜΑRΙ GREEN FESTIVAL και ΤΕRΝΑ

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται το AMARI GREEN FESTIVAL που εχει στόχο «την ανάδειξη και διατήρηση της φυσικής, αρχαιολογικής και πολιτιστικής βιοποικιλότητας της περιοχής του Αμαρίου» και τη χάραξη του «μεθαύριο της περιοχής».

Μέχρι εδώ όλα καλά. Ομως, αυτό που προκαλεί – και αναιρεί την πρώτη καλή εντύπωση απο τις “προθέσεις” των διοργανωτών – είναι η “χρυσή χορηγία” της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στο εν λόγω φεστιβάλ και η σχέση της χορηγίας αυτής με τα “επενδυτικά” σχέδια της εταιρείας στο Αμάρι και σε ολόκληρη την Κρήτη.

Πρόκειται για “επιθετικά” επενδυτικά σχέδια σε βάρος του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και κινητοποιήσεων σε όλο το νησί.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, είναι θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που συγκαταλέγεται στους πλέον αντιπροσωπευτικούς κολοσσούς του γνωστού σε όλους μας κράτους των εργολάβων.

Μια εταιρεία πολυεθνική, που ανάμεσα στις συνεργασίες της με ξένες επιχειρήσεις και διεθνείς τράπεζες συγκαταλέγονται: Η αμερικάνικη York Capital που συμμετέχει ως στρατηγικός επενδυτής στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Τέρνα Ενεργειακή. Η Gaz de France Suez με την οποία ελέγχουν από κοινού την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Ήρων. Η Qatar Petroleum International που έχει εξαγοράσει το 25% της Ήρων ΙΙ. Ο ινδικός όμιλος GMR. Η κορεάτικη LG, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley κ.α .

Για όσους δεν γνωρίζουν ή επέλεξαν να ξεχάσουν, υπενθυμίζουμε ότι επίκειται η υλοποίηση του υβριδικού σταθμού της ΤΕΡΝΑ με 27 ανεμογεννήτριες ύψους 140 μέτρων στη Σητεία και αντλησιοταμιευση στο φράγμα Ποταμών Αμαρίου και Χάρκια Ρεθύμνου.

Πρόκειται για ένα έργο που θα καταστρέψει ανεπιστρεπτί προστατευόμενες, πανέμορφες περιοχές σε Σητεία, Ρέθυμνο και Αμάρι για να παράγεται ρεύμα 50 ΜW, για 8 ώρες μόνο την ημέρα, που θα πουλιέται στο δίκτυο προς 236 ευρώ η μεγαβατώρα!

Οταν η λιανική τιμή της μεγαβατώρας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο είναι 70 ευρώ. Κι εκτός από αυτήν την σκανδαλώδη τιμή ρεύματος, η ΤΕΡΝΑ θα παίρνει επί πλέον

6.350.000 € τον χρόνο ως «αποζημίωση διαθεσιμότητας ισχύος”.

Γι αυτό το καθαρά κερδοσκοπικό υπερ της εταιρείας έργο, έχει ασκηθεί τεκμηριωμένη κριτική και υπάρχουν έντονες αντιδράσεις ενώ ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι της Σητείας που δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την περαιτέρω καταστροφή του τόπου τους.

Αρκεί μια ματιά στον χάρτη της Κρήτης στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ΡΑΕ ((http://rae.gr/geo/)) για να διαπιστώσει κανείς το πλήθος των βουνοκορφών (οι περισσότερες σε περιοχές Νατούρα) που έχει καταλάβει η ΤΕΡΝΑ για την δημιουργία αιολικών πάρκων στο Αμάρι και σε όλη την Κρήτη.

Παρά την γενικευμένη αντίθεση της κοινωνίας που εδώ και χρόνια αντιδρά δυναμικά κατα των ανεμογεννητριών, η ΤΕΡΝΑ οραματίζεται την Κρήτη σαν ένα απέραντο αιολικό πάρκο και ανακοινώνει ότι, προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση απο το πακέτο Γιουνγκέρ, θα προχωρήσει απο κοινού με τον όμιλο Κοπελούζου στην κατασκευή αιολικών σταθμών ισχύος 950MW που θα αναπτυχθούν και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Η Επένδυση θα περιλαμβάνει και την κατασκευή υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης, κάτι που θα επιτρέψει την μετατροπή της Κρήτης σε απέραντη βιομηχανική περιοχή ΑΠΕ ή για να κυριολεκτούμε σε κρανίου τόπο γεμάτο ανεμογεννήτριες, πυλώνες και καλώδια υπερυψηλής τάσης.

"google ad"

Με δεδομένη την δραστηριότητα και τις βλέψεις της ΤΕΡΝΑ στην περιοχή, η αποδοχή της χορηγίας της εύλογα δημιουργεί ερωτήματα που ζητάνε απαντήσεις: 

  1. Οι τοπικοί φορείς και πολίτες που συμμετέχουν ή στηρίζουν το φεστιβάλ γνώριζαν για την χρυσή χορηγία της ΤΕΡΝΑ; Αν ναι, δεν υπήρξε κανένας προβληματισμός για το κέρδος που η ίδια θα αποκομίσει από την “χορηγία” της ;
  2. Μπορούν να συνυπάρξουν στην ίδια μικρή κοιλάδα σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, αιολικά, καλώδια και πυλώνες υψηλής τάσης, πελώριοι δρόμοι και από την άλλη υγιής και παραγωγικός πρωτογενής τομέας, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και παρθένα ορειβατικά μονοπάτια;
  3. Αφού η δημοτική αρχή γωρίζει – και όπως φαίνεται στηρίζει – τα σχέδια της ΤΕΡΝΑ για την περιοχή, μπορεί ακόμα να πείσει ότι πραγματικά νοιάζεται για όλα αυτά που διαφημίζει το φεστιβάλ, την στιγμή που τα συμφέροντα είναι αντικρουόμενα?

Επειδή, εκτός από θεατές σε μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, είμαστε και ενεργοί πολίτες, μας αφορά άμεσα να προστατευθεί το μέλλον του τόπου μας από όσους το επιβουλεύονται.

Θεωρούμε ότι η διατήρηση της παράδοσης, η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η προστασία των οικοσυστημάτων και οι αποφάσεις που παίρνονται για το αύριο, είναι ζωτικής σημασίας. Δεν είναι άλλοθι για δημόσιες σχέσεις και αλισιβερίσι με “επενδυτές” ούτε μέσο χειραγώγησης της κοινωνίας ώστε να αποδεχτεί τους ντήλερ της “πράσινης ανάπτυξης”.

Η ανάδειξη της ΤΕΡΝΑ σε χρυσό χορηγό του φεστιβάλ Αμαρίου ενώ η αντίθεση κατά των αιολικών έχει εκφραστεί παγκρήτια και στον διπλανό μόλις δήμο οι Αγιοβασιλιώτες στήνουν μπλόκα και δεν αφήνουν καμιά εταιρεία αιολικών να πλησιάσει, αν μη τι άλλο, αποκαλύπτει τα πραγματικά κίνητρα των διοργανωτών.

Ας το πάρουν όμως απόφαση όσοι χρησιμοποιούν το Αμάρι, μια απο τις πρώτες περιοχές της Κρήτης στον αγώνα κατα των ΒΑΠΕ, ως δούρειο ίππο για να περάσουν τα σχέδια σε βάρος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας του νησιού.  Οι αιολικές εταιρείες είναι ανεπιθύμητες με όποιο “πράσινο” προσωπείο κι αν παρουσιάζονται.

Η απάντηση είναι μια κι έχει δοθεί με πολλούς τρόπους απο κάθε γωνιά της Κρήτης:

“Ο,τι και να μας τάζετε δεν κλείνουμε το στόμα. Της Κρήτης δεν θα πάρετε ούτε μια χούφτα χώμα ! ”

Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ομάδες αγώνα κατά των βΑΠΕ Αρκαδίου, Αμαρίου

Επιτροπές αγώνα κατά των βΑΠΕ Αγίου Βασιλείου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...