16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Συντυχάκης: Το ΚΚΕ σταθερά αντιπαλεύει την πολύμορφη βία που δέχονται οι γυναίκες

Ημερομηνία:

Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Το ΚΚΕ σταθερά αντιπαλεύει την πολύμορφη βία που δέχονται οι γυναίκες, τις κοινωνικές διακρίσεις που βιώνουν. Οι καταδικαστέες και απαράδεκτες συμπεριφορές, που παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών, δε δημιουργούνται  σε κοινωνικό κενό. Είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στη σύγχρονη εκμεταλλευτική κοινωνία.

Προκειμένου, όμως, να επικρατήσει «αφωνία» για τις πραγματικές, ταξικές αιτίες της βίας σε βάρος των γυναικών, οι κυβερνήσεις, καθώς και η ΕΕ, θολώνουν τις κοινωνικές αιτίες που αναπαράγουν τη βία σε βάρος των γυναικών, των παιδιών, άλλων κοινωνικά ευάλωτων ανθρώπων. Αποκρύπτουν την κρατική ευθύνη για την προστασία τους, την έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης και δομών για πρόληψη και υποστήριξη (πχ. υπάρχουν μόλις 20 ξενώνες σε όλη την Ελλάδα για το σύνολο των κακοποιημένων γυναικών).

Επιπλέον, με την πολιτική τους τρέφουν τη βία της καπιταλιστικής εργοδοσίας και των αντιλαϊκών πολιτικών που ασκούν οι αστικές κυβερνήσεις. Σήμερα, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, η εργασιακή εκμετάλλευση που βιώνουν οι γυναίκες – συνολικά οι εργαζόμενοι – εντείνεται. Ταυτόχρονα δεν αντιμετωπίζονται οι τρέχουσες, αλλά και οι έκτακτες ανάγκες για την προστασία της Υγείας του λαού, με την κυβέρνηση να επικαλείται συνεχώς την  ατομική ευθύνη,  για να κρύψει τη δική της εγκληματική πολιτική.

 

Συνεπώς, δεν αρκεί να περιγράφουμε τη φρίκη της βίας των γυναικών, με όποια παραλλαγή τη ζει η κάθε μια. Να μην συμβιβαστούμε  με τα ψίχουλα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για ολιγοήμερη φιλοξενία στους ξενώνες, τη μιζέρια της «φιλόπτωχης αλληλεγγύης», του «εθελοντισμού», του φιλοδωρήματος, αντί για δουλειά με δικαιώματα, αξιοπρεπή μισθό, προνοιακές παροχές. Ούτε οι ΜΚΟ αποτελούν τη διέξοδο στο πρόβλημα, οι οποίες καλούνται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, υποκαθιστώντας την κρατική ευθύνη.

Το ΚΚΕ παλεύει για την άμεση και πλήρη στελέχωση και κρατική χρηματοδότηση των ξενώνων για κακοποιημένες γυναίκες που λειτουργούν σε Δήμους. Η πλειοψηφία τους λειτουργεί με ευρωπαϊκά κονδύλια και είναι αμφίβολη η συνέχειά τους, ενώ οι εργαζόμενες είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες των εργαζόμενων, αλλά και τις ανάγκες για υπηρεσίες στις κακοποιημένες γυναίκες.

Ταυτόχρονα παλεύει για μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μπορέσουν οι γυναίκες να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Για τα προβλήματα των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών που είναι τα πρώτα θύματα της βίας και των πολέμων.

Η αναγκαία ενημέρωση και η αποφασιστική καταδίκη των περιστατικών που παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών δεν αρκεί. Για τη ριζική αντιμετώπιση της πολύμορφης  βίας κατά των γυναικών χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη για να ξεριζωθεί το αγκάθι της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, που ματώνει τις πραγματικές, σύγχρονες δυνατότητες να ζήσουν όλοι και όλες, όπως αξίζει στον 21ο αιώνα. Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, το ΚΚΕ, σε όλη την ιστορική πορεία και σήμερα αγωνίζονται σε αυτήν την κατεύθυνση.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρισμός για Όλους 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Ανοιχτή είναι πλέον η πλατφόρμα «Τουρισμός για Όλους 2024» και οι δικαιούχοι...

Κατάφαγαν τα πεύκα στο δρόμο προς Αφράτα οι κάμπιες | Φωτός

Τελείως η σχεδόν ξεραμένα τα δύο τρίτα των πεύκων...

Γιόρτασαν τα κούλουμα στους Αγίους Αποστόλους οι Χανιώτες

Πλήθος κόσμου βρέθηκε  για ακόμη  μια χρονιά στην περιοχή...