14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Συνωστισμός έξω από αρκετούς ναούς για τον εορτασμό των Θεοφανείων και ρήψη του Σταυρού παρά την απαγόρευση

Ημερομηνία:

Υπό την παρουσία της αστυνομίας και με τα μέτρα να τηρούνται τουλάχιστον στις μεγάλες εκκλησίες της χώρας εορτάσθηκαν τα Θεοφάνεια, χωρίς ωστόσο να λείψουν εικόνες συνωστισμού που επιτείνουν την ανησυχία των ειδικών.

Μεγάλη ουρά πιστών δημιουργήθηκε έξω από τον Ι.Ν Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι, ενώ σε αυτοσχέδια τελετή – παρωδία προχώρησε ολιγομελής ομάδα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης προκαλώντας την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ.

Στο Αίγιο, ο Καλαβρύτων Ιερώνυμος προχώρησε -παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις του Αρχιεπισκόπου- σε ρίψη του Σταυρού.

Μάλιστα, το Λιμενικό Σώμα επέβαλε πρόστιμα στον κ.κ. Ιερώνυμο και σε δύο κολυμβητές για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορωνοϊού. Ειδικότερα, στελέχη του λιμενικού επέβαλαν στον μητροπολίτη χρηματικό πρόστιμο 1.500 ευρώ και στους δύο κολυμβητές από 300 ευρώ στον καθένα.

Την ίδια ώρα, δεκάδες άτομα επίσης περίμεναν από νωρίς το πρωί έξω από τη Μητρόπολη Καλαμαριάς στην Θεσσαλονίκη για να λάβουν τον αγιασμό, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρατηρήθηκε και στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 150 άτομα από τις 7 π.μ.

synostismos-exo-apo-arketoys-naoys-gia-ton-eortasmo-ton-theofaneion0

Πολύ χειρότερη ήταν η εικόνα στον Ιερό Ναό Οσίας Ξένης και Αγίου Νεκταρίου στην περιοχή Χαριλάου της συμπρωτεύουσας καθώς σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές από κόσμο που περίμενε έξω απο τον ναό για να ανοίξουν οι πόρτες λίγο πριν το τέλος της λειτουργείας και να λάβουν το αντίδωρο, παρά την παρουσία τουλάχιστον δύο περιπολικών της αστυνομίας.

Στη Μητρόπολη Αθηνών στη λειτουργία των Θεοφανείων χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Στη Μητρόπολη ο αριθμός των πιστών εντός του ναού ήταν περιορισμένος, ενώ εμφανής και διαρκής ήταν η παρουσία της αστυνομίας.

synostismos-exo-apo-arketoys-naoys-gia-ton-eortasmo-ton-theofaneion1

Υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας τελέστηκε και ο εορτασμός των Θεοφανείων και στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τοπικά Μέσα, από νωρίς το πρωί οι πιστοί βρίσκονταν έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και περίμεναν να μπουν μέσα για να παραλάβουν αγιασμό και αντίδωρο. Ο αγιασμός βρισκόταν μέσα σε μπουκαλάκια τοποθετημένα στην είσοδο του ιερού ναού για να τα παραλαμβάνουν οι πιστοί από μόνοι τους, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ παρέχονταν και αντισηπτικά σε δύο σημεία εντός της εκκλησίας.

Κατά τις ίδιες πηγές που επικαλούνται πληροφορίες από την αστυνομία, σε 70 από τις περίπου 250 εκκλησίες της Θεσσαλονίκης υπήρχε μόνιμη παρουσία αστυνομικών.

synostismos-exo-apo-arketoys-naoys-gia-ton-eortasmo-ton-theofaneion2

Στον μητροπολιτικό ναό Γρηγορίου Παλαμά της Θεσσαλονίκης τελέστηκε και δεύτερη θεία λειτουργία, την οποία παρακολούθησαν λίγοι πιστοί έξω από την είσοδο της εκκλησίας.

"google ad"

Παρουσία λίγων πιστών εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια και στην εκκλησία Αγίας Τριάδος στον Πειραιά με ένα περιπολικό να επιτηρεί διαρκώς έξω από τον ναό.

synostismos-exo-apo-arketoys-naoys-gia-ton-eortasmo-ton-theofaneion3

Σε δηλώσεις του, ο Πειραιώς Σεραφείμ έκανε πάντως λόγο για υπαναχώρηση της εκκλησίας. «Τα υγειονομικά δεδομένα μπορεί να επέβαλλαν μια τέτοια αντίληψη αλλά θα έπρεπε να γίνει σε συνεννόηση με την εκκλησία», είπε ο Μητροπολίτης.

synostismos-exo-apo-arketoys-naoys-gia-ton-eortasmo-ton-theofaneion4

Με αυξημένα μέτρα στις εκκλησίες και συγκεκριμένο αριθμό πιστών εορτάζονται τα Θεοφάνεια και στην Πάτρα.

Όπως μεταδίδει το tempo24.news ο Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελίστριας ήταν πλήρης με τον ανώτατο αριθμό επιτρεπόμενων πιστών.

Εξαδάκτυλος: Πολύ ανησυχητικές οι εικόνες συνωστισμού

Την ανησυχία για τις εικόνες συνωστισμού έξω από τις εκκλησίες εξέφρασε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μέλος της επιτροπής των ειδικών και πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι «δεν βρισκόμαστε σε σημείο που επιτρέπεται να νιώσουμε ότι ο κίνδυνος έχει φύγει. Είμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, για να επανέλθουμε σε μια εν μέρει κανονικότητα». Επεσήμανε, επίσης, ότι η μη τήρηση των μέτρων έχει επιπτώσεις.

Όπως είπε οι επόμενες 15 μέρες είναι κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ για ένα lockdown τύπου Μαρτίου ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι ελπίζει να μη χρειαστεί και ότι θα ήταν χρήσιμο αν είχε γίνει στην αρχή. Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει εισήγηση να ξεκινήσουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί».

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ