14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Συρία: Αποχώρησαν οι Κούρδοι από τη «ζώνη ασφαλείας» – Κοινές περιπολίες Ρώσων και Τούρκων

Ημερομηνία:

Ο στρατηγός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), διαβεβαίωσε ότι έχει υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας.

Οι Κούρδοι μαχητές γνωστοποίησαν στην Ουάσινγκτον ότι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί σε επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς ανέφερε ότι έχουν αποσυρθεί, όλες οι δυνάμεις των YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), της βασικής συνιστώσας των SDF που όμως θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Τουρκία. Κατά συνέπεια, υλοποιήθηκαν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την αποχώρηση των Συροκούρδων μαχητών.

«Έχουμε τηρήσει πλήρως τους όρους της εκεχειρίας (…) και αποσύραμε όλους τους μαχητές και τις δυνάμεις ασφαλείας από τη ζώνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων», ανέφερε εξάλλου ο Ρεντούρ Χαλίλ, ένας από τους διοικητές των SDF.

Μάλιστα σύμφωνα με το Reuters, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε μετακίνηση των στρατιωτικών θέσεων της Τουρκίας μετά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός των 120 ωρών, το βράδυ της Τρίτης, θα οδηγήσει τις ΗΠΑ στο συμπέρασμα ότι η Άγκυρα παραβίασε τη συμφωνία με την Ουάσινγκτον. Αναπόφευκτη συνέπεια του γεγονότος αυτού θα είναι η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας.

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία θα μεταβληθεί σε μόνιμη «μέχρι το τέλος του απογεύματος», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα μέσα στη μέρα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε νέες απειλές, δηλώνοντας ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί «με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», αν οι Κούρδοι δεν υποχωρήσουν από τη «ζώνη ασφαλείας» την οποία η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει στη μεθόριο μεταξύ Συρίας- Τουρκίας.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλάντιμιρ Πούτιν στο Σότσι δίνοντας διορία 150 ωρών για να αποχωρήσουν οι κουρδικές δυνάμεις από τη βορειοανατολική Συρία και να κατευθυνθούν 30 χιλιόμετρα από τη «ζώνη ασφαλείας».

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο μας έδωσαν τη δυνατότητα να καταλήξουμε σε αποφάσεις που αφορούν για την Συρία.

Ο Πούτιν είπε ότι ο «Ερντογάν του εξήγησε λεπτομερώς τους στόχους της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης», τονίζοντας ότι σημασία έχει «να μην επιτρέψουμε ώστε τις ενέργειες της Τουρκίας στην Συρία να τις εκμεταλλευθούν οι τρομοκράτες».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι «η Τουρκία συμμερίζεται την προσέγγιση της Ρωσίας για την αναγκαιότητα της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας».

Η Συρία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, πρέπει «να απαλλαγεί από την παράνομη ξένη στρατιωτική παρουσία», προσθέτοντας ότι η κατάσταση «στο έδαφος» της Συρίας δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για τη λειτουργία της Συνταγματικής Επιτροπής

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκινώντας την ομιλία του εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο δύο Ρώσων μηχανικών που συμμετείχαν στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, ενώ εν συνεχεία ανέφερε ότι η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν να πραγματοποιούν κοινές περιπολίες στην Βόρειο Συρία.

reader.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ