19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Συρία: Aντίστροφη μέτρηση για το τέλος της εκεχειρίας – Παζάρια στη Μαύρη Θάλασσα για Ερντογάν-Πούτιν

Ημερομηνία:

Η κατάπαυση του πυρός την οποία διαπραγματεύθηκαν η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον ώστε η κουρδική πολιτοφυλακή να αποσυρθεί από τις θέσεις της στη βορειοανατολική Συρία θα λήξει την Τρίτη στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσαν σήμερα τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

Ήδη έχουν συμπληρωθεί περίπου δύο εβδομάδες από τις 9 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία η Τουρκία ξεκίνησε την εισβολή της στα εδάφη της βορειοανατολικής Συρίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μια οργάνωση την οποία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική», όμως υποστηρίζεται από τις δυτικές χώρες στον αγώνα κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η στρατιωτική αυτή επιχείρηση αναστάλθηκε από την Πέμπτη χάρη σε μια εύθραυστη εκεχειρία που διαπραγματεύθηκαν η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον. Οι δύο χώρες είχαν δηλώσει πως η κατάπαυση του πυρός θα διαρκούσε «120 ώρες», αλλά δεν είχαν πει ποια ώρα θα έληγε. Η συμφωνία είχε σκοπό να επιτρέψει στις YPG να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και στην Άγκυρα να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» βάθους περίπου 30 χλμ.

Αυτή η «ζώνη ασφαλείας» θα έχει αρχικά μήκος 120 χλμ. και θα εκτείνεται από την πόλη Ταλ Αμπιάντ έως την πόλη Ρας αλ-Άιν, και στη συνέχεια θα αυξηθεί στα 440 χλμ., δήλωσαν οι τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, περίπου 125 οχήματα εγκατέλειψαν τα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των YPG αφότου ξεκίνησε η κατάπαυση του πυρός. «Παρακολουθούμε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς», δήλωσαν οι πηγές αυτές.

Η Τουρκία δήλωσε πως η επίθεση θα επαναληφθεί μετά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός, εάν τα μέλη των YPG δεν έχουν αποσυρθεί μέχρι τότε από εκεί.

«Όταν περάσουν οι 120 ώρες, αν υπάρχουν τρομοκράτες, θα τους εξουδετερώσουμε», δήλωσαν οι στρατιωτικές πηγές.

Σήμερα η συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα

Εν των μεταξύ, κρίσιμη συνάντηση στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας θα έχουν σήμερα οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία θα συζητήσουν το μέλλον των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία και τις προοπτικές για πολιτική λύση του συριακού προβλήματος

«Σε αυτή τη συνάντηση, ο κ. Πούτιν και εγώ θα ανακεφαλαιώσουμε τις τελευταίες εξελίξεις και θα συναποφασίσουμε, όπως ελπίζω, τα επόμενα βήματα», δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε διεθνές φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια στιγμή, η κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησαν Άγκυρα και Ουάσιγκτον ώστε η κουρδική πολιτοφυλακή να αποσυρθεί από τις θέσεις της στη βορειοανατολική Συρία λήγει σήμερα στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), όπως δήλωσαν χθες τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

Απειλές Πομπέο για “ανάληψη στρατιωτικής δράσης” κατά Τουρκίας

Χθες, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είναι διατεθειμένος να διατάξει να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον της Τουρκίας εάν αυτό απαιτηθεί.

"google ad"

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτιμά να λύνονται ειρηνικά οι διενέξεις, διαβεβαίωσε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ωστόσο ο Τραμπ είναι απολύτως διατεθειμένος να δώσει διαταγή να αναληφθεί οποιαδήποτε στρατιωτική δράση κριθεί πως είναι αναγκαία.

Ο Πομπέο απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες στη συνέντευξη αυτή για το ποια συγκεκριμένη ενέργεια από πλευράς της Άγκυρας θα πυροδοτούσε στρατιωτική δράση των Αμερικανών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...