20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Συριζαίοι Ευρωπαίοι για των πλουσίων δουλεύετε τα χρέη”: Μεγάλες συγκεντρώσεις ΠΑΜΕ στην Πλ. Νέων Καταστημάτων και ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στην Πλ. Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά | Φωτός

Ημερομηνία:

Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στα δεκάδες καλέσματα σωματείων και φορέων, έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή απέργησαν και συμμετείχαν και στις δύο κινητοποιήσεις.

Πιο μεγάλη η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην οποία συμμετείχε ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, αλλά και μαθητές από σχολεία, φοιτητές και αγρότες και εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε περίπου στις 10 το πρωί με το πλήθος να συγκεντρώνεται στο δρόμο ενώ στο μικρόφωνο έδωσαν σύντομες ομιλίες εκπρόσωποι φορέων και σωματείων.

DSCF3741
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Νίκος Βουρλάκης στην πορεία του ΠΑΜΕ

Ο Νίκος Βουρλάκης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων είπε στην εφημερίδα μας:

“Ο Εμπορικός Σύλλογος συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποιήση. Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους μαγαζάτορες που έκλεισαν τα αυτιά και έκλεισαν και τα μαγαζιά τους στις σειρήνες του εφησυχασμού. Τους λέμε ότι ο αγώνας συνεχίζεται και προσπαθούμε μέσα από συνεχείς δράσεις να κινητοποιηθούμε και να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που μας εξαφανίζει από τον εμπορικό ιστό της χώρας μας.

DSCF3778

Οι συνήθεις ύποπτοι είναι ανοικτοί, αρκετοί όμως και προς τιμή τους, και κυρίως προς τα έξω από τους δύο εμπορικούς δρόμους των Χανίων, έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους.

DSCF3771

Ενώ ο Αλέκος Μαρινάκης, μέλος του ΓΠ Κρήτης και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ είπε:

DSCF3776
Ο Αλέκος Μαρινάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ

“Η απεργία έχει επιτυχία. Εδώ είναι οι έμποροι, εδώ οι μαθητές, εδώ και οι αγρότες. Όλοι ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, που εφαρμόζεται στην ευρωπαϊκή ένωση και η κυβέρνηση υποστηρίζει και εφαρμόζει τις πολιτικές αυτές συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον γενικό ξεσηκωμό μέχρι τη συνολική ανατροπή αυτού του βάρβαρου συστήματος.”

DSCF3767

Η πορεία ξεκίνησε λίγο πριν τις 11 διασχίζοντας την ευθεία από τα Νέα Καταστήματα ως το Πανελλήνιο για να ανέβει πάνω, να περάσει από το Δημαρχείο Χανίων και να κατευθυνθεί προς την Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

DSCF3748

Εκεί, οι διαδηλωτές έκαναν στάση, σμίγοντας έστω για λίγα λεπτά με τους διαδηλώτες της συγκέντρωσης ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

"google ad"

DSCF3737

Στην πορεία μεταξύ άλλων ακούστηκαν και τα εξής συνθήματα:

-Συριζαίοι Ευρωπαίοι για των πλουσίων δουλεύετε τα χρέη, δε μασάμε, τραγουδάμε, μια ζωή θα απαντάμε

-Ρεαλισμός δεν είναι να κάτσουμε στα αυγά μας, είναι να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας

DSCF3735

Ενώ από τους μαθητές ακούστηκαν και τα εξής συνθήματα:

-Στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής, μαζί με το λαό και κάθε μαθητής

DSCF3757

Αλλά και το πιο ειδικό, σχετικά με τα προβλήματα στο σχολείο:

-Φίλη για να σπουδάσουμε να αρχίσουμε το πόκερ; Να αφήσουμε το διάβασμα να πιάσουμε το τζόκερ;”

Πολλά συνθήματα και από τους φοιτητές για τα ζητήματα φοιτητικής στέγης.

DSCF3750

Πορεία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

Στις 11 ξεκίνησε η συγκέντρωση ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Η παρουσία του κόσμου ήταν ικανοποιητική, με εκπροσώπους σωματείων, φορέων, και σπουδαστικών συλλόγων να δίνουν λόγους για τους οποίους συμμετέχουν στην απεργία.

DSCF3727

Στην απεργία της Πλατείας Δημοτικής Αγοράς συμμετείχαν επίσης η ΛΑ.Ε., η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΠΑΜ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ.

DSCF3725

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ν. Χανίων κ. Γιάννης Μανωλικάκης σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας είπε:

“Σήμερα απεργούμε γιατί η κυβέρνηση με την τρόικα με το τρίτο μνημόνιο πάνε να ισοπεδώσουν ότι έχει απομείνει. Στην κυριολεξία μας οδηγούν στον αφανισμό, στη φτωχοποίηση, στην πείνα, στα κοινωνικά συσσίτια, στα κοινωνικά παντοπωλεία και τους συνταξιούχους στον θάνατο.

DSCF3705
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Μανωλικάκης

Εδώ και 6 χρόνια τώρα προσπαθούνε τον κόσμο της εργασίας, τους μικροσυνταξιούχους και τους μικροβιοτέχνες να τους ποδοπατήσουν. Αυτή είναι η μητέρα των κινητοποιήσεων. Από σήμερα οι κινητοποιήσεις θα έχουν συνέχεια. Θα είμαστε ενωμένοι και πάντα έτοιμοι για νέους αγώνες.”

DSCF3718

O κ. Μανωλικάκης συμμετείχε σε συνάντηση την Τρίτη στο Υπουργείο Εργασίας με τον Υπουργό κ. Κατρούγκαλο και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τον ρωτήσαμε για τα ζητήματα που τέθηκαν:

DSCF3717

“Στη συνάντηση με τον κ. Κατρούγκαλο ειπώθηκαν πάρα πολλά όμως το σοβαρότερο θέμα που θέσαμε είναι η ενίσχυση του Ταμείου Ανεργίας που ζητούμε η διάρκειά του να διευρυνθεί στο 5μηνο.

Του είπαμε ότι μόνο από τα Χανιά έχουν ήδη περάσει 5.000 άνεργοι από το γραφεία του σωματείου που δίνουν τους αριθμούς προτεραιότητας. Το πρόβλημα είναι μεγάλο.

DSCF3715

Θέσαμε επίσης ιδέες για την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας το οποίο είναι ένα μείζον πρόβλημα για τα Ταμεία. Εξηγήσαμε ότι όσο υπάρχει μαύρη εργασία υπάρχει και εισφοροδιαφυγή ενώ υπήρξαν και άλλες προτάσεις για την καλυτέρευση της ζωής των εργαζομένων.

DSCF3716

Η συνάντηση ήταν καλή, δεχθήκαμε πάρα πολλά θετικά σχόλια από τον Υπουργό, είπε ότι θα τα κοιτάξει αλλά θα περιμένουμε αυτές οι δεσμεύσεις να γίνουν πραγματικότητα.”

DSCF3712
Πολίτες παρακολουθούν την πορεία του ΠΑΜΕ που περνάει από την Πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Nα σημειώσουμε ότι το παρόν στη συγκέντρωση της Πλατείας Δημοτικής Αγοράς έδωσε και ο γραμματέας της Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παπανδρέου.

DSCF3703

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το παρόν έδωσαν και μέλη πρωτοβουλίας ενάντια στους πλειστηριασμούς. Όπως μας είπαν, το αμέσως επόμενο διάστημα η πρωτοβουλία που ήδη υπάρχει θα διευρυνθεί, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις και ο αγώνας θα ενταθεί.

DSCF3699

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 και ακολούθησε την καθιερωμένη διαδρομή χωρίς απρόοπτα, από την Πλατεία Νέων Καταστημάτων, προς το Δημαρχείο Χανίων και πίσω στη Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

DSCF3690

Δεν υπήρξε κάποιο απρόοπτο, κάποια ένταση με τα συνθήματα που ακούστηκαν να επικεντρώνονται στη σκληρότητα των μέτρων αλλά και σε ειδικά ζητήματα.

Δείτε επιπλέον φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...