16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Να διασφαλιστούν πλήρως και τα δικαιώματα των επιβατών από τις πτήσεις που ακυρώθηκαν

Ημερομηνία:

Ερώτηση κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη – σχετικά με την διασφάλιση των δικαιωμάτων των επιβατών από τις ακυρωμένες λόγω κορωνοϊού πτήσεις.

Οι 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν την ερώτηση επισημαίνουν ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται σε εκείνες τις χώρες που ζητούν οι καταναλωτές να δέχονται υποχρεωτικά και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τα κουπόνια αντί για επιστροφές χρημάτων με συγκεκριμένους όρους και ότι η πρόσφατη ΠΝΠ με την οποία θεσμοθετούνται κουπόνια 18μηνης διάρκειας προσκρούει στην υπάρχουσα σχετική κοινοτική οδηγία που προστατεύει τα δικαιώματα των επιβατών στα αεροπορικά ταξίδια τους.

Όπως σημειώνουν στην ερώτηση τους, οι κυβερνήσεις δώδεκα κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  – μεταξύ αυτών και η Ελλάδα – έχουν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει τους κανόνες που υποχρεώνουν τις αεροπορικές εταιρείες να προβαίνουν σε πλήρη επιστροφή χρημάτων για ακυρωμένες πτήσεις και αντί αυτού να προσφέρουν κουπόνια για μελλοντικές πτήσεις.

Επίσης τονίζουν ότι σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε πριν από την τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Μεταφορών της ΕΕ – και την υπογράφει και η χώρα μας – οι υπουργοί Μεταφορών 12 κρατών μελών (Βελγίου, Βουλγαρίας, Κύπρου, Τσεχίας, Γαλλίας, Ελλάδας, Ιρλανδίας, Λετονίας, Μάλτας, Ολλανδίας,  Πολωνίας και Πορτογαλίας) ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσωρινή τροποποίηση του κανονισμού.

Την ίδια ώρα, η ίδια η Επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αντίνα Βάλεαν, τονίζει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να επεξεργαστούν λύσεις, ώστε αφενός να κάνουν τα κουπόνια περισσότερο ελκυστικά, αλλά συνάμα να επιτρέπουν στους επιβάτες να ασκούν το νόμιμο δικαίωμά τους για λήψη αποζημίωσης.

Από την πλευρά του, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνουν στον αρμόδιο Υπουργό τα εξής ερωτήματα: Πρώτον, για ποιο λόγο επιλέγει η χώρα μας να συντάσσεται με την θέση 12 κρατών- μελών για υποχρεωτική έκδοση κουπονιών αντί για επιστροφές χρημάτων ζητώντας αλλαγή της κοινοτικής οδηγίας; Και, δεύτερον, με ποιο τρόπο διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των επιβατών ώστε να μην ζημιωθούν από την ακύρωση λόγω κορωνοϊού προγραμματισμένων πτήσεων;

Σε δήλωση του σχετικά με το θέμα, ο πρώτος υπογράφων βουλευτής Νίκος Ηγουμενίδης τονίζει ότι «εκτός από την προστασία των αερομεταφορών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτές, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζονται και τα συμφέροντα των επιβατών», ενώ προσθέτει ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει με σαφήνεια τη στάση της και γιατί επιλέγει να συνταχθεί με κοινή δήλωση με τις χώρες που ζητούν αλλαγή του κοινοτικού πλαισίου».

Οι βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση είναι οι: Ηγουμενίδης Νικόλαος, Αλεξιάδης Τρύφων, Αναγνωστοπούλου Σία, Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος, Βαρδάκης Σωκράτης, Βέττα Καλλιόπη, Ελευθεριάδου Σουλτάνα, Ζαχαριάδης Κώστας, Καρασαρλίδου Φρόσω, Κασιμάτη Νίνα, Καφαντάρη Χαρά, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χάρης, Μάρκου Κώστας, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μουζάλας Γιάννης, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Μωραΐτης Θάνος, Νοτοπούλου Κατερίνα, Παπαηλιού Γιώργος, Πέρκα Θεοπίστη, Πούλου Γιώτα, Ραγκούσης Γιάννης, Σαντορινιός Νεκτάριος, Σπίρτζης Χρήστος, Τσίπρας Γεώργιος, Φίλης Νικόλαος, Φωτίου Θεανώ, Χατζηγιαννάκης Μίλτος, Χρηστίδου Ραλλία, Ψυχογιός Γεώργιος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ