21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 13 προτάσεις για την αντιμετώπιση της Πανδημίας

Ημερομηνία:

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταθέτει τις προτάσεις του για ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και του κοινωνικού κράτους, για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο στην ίδια την κοινωνία και όχι στην εμμονική, ιδεοληπτική και αδιόρθωτη αυτή κυβέρνηση.

Βασικοί άξονες της πρότασης μας για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης:

  • 15000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία, ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων στο ΕΣΥ και αύξηση των συνολικών δαπανών για την υγεία με στόχο να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, να διατηρηθεί το ηθικό του κόσμου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης και να διασφαλιστεί η αντιμετώπιση του κορωνοϊού με την τακτική λειτουργία του συστήματος, λειτουργία που σήμερα έχει πληγεί σημαντικά με αποτέλεσμα  χιλιάδες περιστατικά να οδηγούνται στην ιδιωτική υγεία ή να μένουν χωρίς καθόλου ιατρική περίθαλψη
  • Ευχερής και δωρεάν πρόσβαση σε τεστ για το σύνολο του πληθυσμού και αποζημίωση για τα τεστ που έχουν ήδη διενεργηθεί.
  • 15000 μόνιμες προσλήψεις στην Παιδεία και ενίσχυση του προϋπολογισμού για την εκπαίδευση ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των μαθητών ανά τάξη και η στήριξη του κόσμου της εκπαίδευσης – μαθητών, καθηγητών και γονέων.
  • Επιδότηση εργασίας για όσο διαρκεί η κρίση. Η πρότασή μας περιλαμβάνει την κάλυψη από το κράτος του συνόλου των μισθών και ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων σε κλάδους που αναστέλλουν την λειτουργία τους με εντολή της κυβέρνησης καθώς και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση, στους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους.
  • Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία για όσο διαρκεί η κρίση. Καλύπτει όσους πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της πανδημίας, στηρίζοντας έμπρακτα όχι μόνο τους άνεργους, τους εποχικά εργαζόμενους και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, αλλά και τους πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Παράλληλα, το μέτρο παρέχει στήριξη στην κατανάλωση επομένως και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο σχεδιασμός του έκτακτου αυτού εισοδήματος βασίζεται στις ανάγκες ολόκληρου του νοικοκυριού δίνοντας 400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί.
  • Μη επιστρεπτέα ενίσχυση σε όλους τους πληττόμενους αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις, ποσό που δεν συνιστά δάνειο, ώστε να μην επιβαρυνθεί το ήδη αυξημένο χρέος των επιχειρήσεων, και να παρασχεθεί άμεση πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης ακόμη και σε επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό.
  • Μόνιμη μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%. Αφορά όλους ανεξαιρέτως τους υπόχρεους καταβολής προκαταβολής φόρου, προσφέροντας σημαντική ελάφρυνση στο σύνολο των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.
  • Μείωση ΦΠΑ εστίασης από το 13% στο 6% όσο διαρκεί η κρίση.
  • Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000€ και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000€ έως 65.000€.
  • Μόνιμη κατάργηση τέλους επιτηδεύματος. Ένα μέτρο που θα ελαφρύνει σημαντικά επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με μπλοκάκι.
  • Επιδότηση 40% ενοικίου των επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση.
  • Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο ώστε να μειωθεί άμεσα το κόστος παραγωγής.
  • Αύξηση δρομολογίων των ΜΜΜ

Αυτές οι αναγκαίες ενέργειες είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για την άμεση, βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της πανδημικής και της οικονομικής κρίσης, ώστε να αποτρέψουμε την κοινωνική συντριβή.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Αναστάτωση σε γειτονιά από 44χρονο που ήθελε να αυτοκτονήσει

Αναστάτωση προκάλεσε τα ξημερώματα σε γειτονιά του Ηρακλείου ένας...

Κωνσταντοπούλου: «Ό,τι γίνεται στην κυβέρνηση είναι ευθύνη Μητσοτάκη»

«Η ΝΔ προσπάθησε να κλείσει γρήγορα τη συζήτηση και...

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος και για τον βιασμό της 12χρονης στα Σεπόλια – Αθώα η μητέρα

Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την...

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...