18.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Το «νέο» ΕΣΥ και το σχέδιο «αντι-Πισσαρίδη» με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Ημερομηνία:

Την παρουσίαση του σχεδίου «αντι-Πισσαρίδη» προανήγγειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην τηλεδιάσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης και θα περιλαμβάνει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ οι δαπάνες για το οποίο θα ανέρχονται στο ύψος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, 7% του ΑΕΠ.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα προς τους βουλευτές, τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος ότι παράλληλα με τις προτάσεις πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης μέσα στην κοινωνία, με όρους έμπρακτης στήριξης και αλληλεγγύης, να είναι δε σε ετοιμότητα «να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για το αύριο του τόπου, όσο δύσκολο και να είναι αυτό, γιατί δυστυχώς θα ξαναβρεθούμε μπροστά σε κοινωνικά ερείπια και συντρίμμια». Φαίνεται λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας να δίνει το σήμα για εκλογική προετοιμασία και ετοιμότητα.

Έχοντας ως δεδομένα τον προϋπολογισμό του 2021 όπου εμφανίζονται μειωμένες κατά 600 εκ ευρώ οι δαπάνες για την Υγεία εν μέσω πανδημίας, αλλά και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που εμφανίζουν την Ελλάδα προτελευταία στην Ευρώπη, στις πρόσθετες δαπάνες υγείας για το 2020, μετά δηλαδή την έναρξη της πανδημίας ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε εκ νέου νεοφιλελεύθερης κοπής ιδεολογική εμμονή στην κυβέρνηση και την πολιτική της για την Δημόσια Υγεία.

Μάλιστα επισήμανε ότι ούτε τώρα αλλάζει λογική ο πρωθυπουργός, ύστερα από μια σειρά λαθών και παλινωδιών που έχουν οδηγήσει σε εμφανή αποτυχία, διότι «πιστεύουν βαθιά ακόμα και τώρα ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι ένα βαρίδι». Πιστεύουν, εξήγησε περαιτέρω, ότι «δεν αξίζει ούτε τώρα να ενισχυθεί, γιατί θα δυσκολέψει τον σχεδιασμό τους, το πρόγραμμα τους όταν επανέλθει κάποια στιγμή η κανονικότητα, να κάνουν απολύσεις γιατρών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ιδιωτικοποίηση πτυχών της δημόσιας υγείας».

Με βάση τα παραπάνω αλλά και το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κοινό σχέδιο δράσης κατά της πανδημίας και υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως την ευθύνη για την πορεία προς την καταστροφή την έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «αποκλειστικά και προσωπικά».

Στο 7% οι δαπάνες για την Υγεία

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι αυτό θα κινείται «στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς προοπτικά, την ελαστικοποίηση της εργασίας, την περαιτέρω απαξίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας».

Με άλλα λόγια, σε μια στιγμή που το δημόσιο σύστημα υγείας, ως δομή και προσωπικό, δίνει τη μάχη της πανδημίας υπερβαίνοντας τις δυνάμεις του, ενώ ο ιδιωτικός τομέας δείχνει και να μην μπορεί να ανταποκριθεί και να επιχειρεί να διασφαλίσει την κερδοφορία του ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να οικοδομεί την αντιπαράθεση για την Υγεία πάνω στο δίπολο νεοφιλελευθερισμός – κοινωνικό κράτος.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία από το καλοκαίρι, θα έχει κεντρικό πυλώνα τη δημιουργία ενός «νέου» ΕΣΥ, Ουσιαστικά προβλέπει:

–αυξημένες δαπάνες από το δημόσιο προϋπολογισμό, που πρέπει να φτάσει άμεσα, τώρα, αρχής γενομένης από το 2021, στο 7% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Στο 7% των δαπανών.

–15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όπως είχαμε εξαγγείλει και από τη Θεσσαλονίκη.

–ενίσχυση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που εμείς ξεκινήσαμε να  δημιουργούμε σε συνθήκες κρίσης και δημοσιονομικής ασφυξίας, με τη δημιουργία 127 ΤΟΜΥ σε ολόκληρη τη χώρα.

–αναμόρφωση του μισθολογίου και γενναίες αυξήσεις μισθών, ώστε να έχουν κίνητρα οι νέοι γιατροί να εντάσσονται στο Σύστημα και γιατροί που βρίσκονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στη χώρα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ