14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

ΣΥΡΙΖΑ Χανίων: “Ορόσημο της συλλογικής μνήμης η εξέγερση του Νοέμβρη”

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

H εξέγερση του Νοέμβρη στο Πολυτεχνείο συγκαταλέγεται στα ορόσημα της συλλογικής ιστορικής μνήμης του Ελληνικού Λαού. Επέδρασε καταλυτικά όχι μόνο στην πτώση της Δικτατορίας, αλλά και στη διαμόρφωση ευρείας δημοκρατικής συνείδησης. Διαπαιδαγώγησε δημοκρατικά γενιές Ελλήνων. Ο αντιδικτατορικός αγώνας στέκεται ισότιμα πλάι στους αγώνες του ελληνικού Λαού. Οι αντιστασιακές οργανώσεις, αποτελούν πολύτιμα ιστορικά σύμβολα. Ξεχωριστή υπήρξε η συνεισφορά του χώρου της Αριστεράς σ’ αυτές.

Η διαχρονικότητα του Νοέμβρη παραμένει ανεξάντλητη. Δεν ξεχνάμε τα αιτήματα της εξέγερσης για «Ψωμί – Παιδεία- Ελευθερία», τα αιτήματα για μια γνήσια ακηδεμόνευτη Δημοκρατική οργάνωση της κοινωνίας πάνω στις αρχές της αλληλεγγύης, της ισότητας, των δικαιωμάτων. Δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αντιφασισμού. Όσο και αν σήμερα η φαιά παρουσία του δεν μπορεί να επηρεάσει τις δημοκρατικές εξελίξεις δεν υποτιμούμε τους κινδύνους που προέρχονται από την αποθράσυνση των ακροδεξιών, που βρίσκουν ή θέλουν να βρουν ακροατήριο μέσα στους κατατρεγμένους της κρίσης.

Και σήμερα και πάντα υπάρχει ανάγκη επαγρύπνησης και συστράτευσης. Ο αγώνας εναντίον όσων απεργάζονται ,ομολογημένα ή ανομολόγητα, νέες φασιστικές εκτροπές, νέες επικίνδυνες περιχαρακώσεις και διχασμούς, νέες πολεμικές συγκρούσεις είναι διαρκής και ανειρήνευτος.

Αντιπαλεύουμε κάθε εκδήλωση που οδηγεί στον εκφασισμό την καθημερινότητα των κοινωνιών μας, το ρατσισμό, την φοβικότητα. Την επιθετική επανεμφάνιση ταγμάτων εφόδου και βίας εναντίον κάθε διαφορετικού στο χρώμα, στην προέλευση, στις ιδιαίτερες προτιμήσεις ζωής, δηλαδή τον ρατσισμό στην πράξη ενάντια μάλιστα επιλεκτικά στις πιο αδύναμες και ευπαθείς ομάδες εγχώριων και ξένων συμπολιτών μας.

Δυναμώνουμε τους αγώνες μας για το βάθεμα της Δημοκρατίας στις σύγχρονες συνθήκες, με κατοχύρωση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, με εξυγίανση της πολιτικής ζωής, ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά. Για την θεσμοθέτηση της αυθεντικής λαϊκής παρέμβασης σε κρίσιμα θέματα. Σταθερά ενάντια στη χειραγώγηση στον εκμαυλισμό από  εξωθεσμικά και παραθεσμικά κέντρα που απειλούν διαχρονικά τα ίδια τα δικαιώματα και την υπόσταση των πολιτών.

Ο Νοέμβρης μας προίκισε με τη γνώση και την εμπειρία του αγώνα. Με το αναφαίρετο δικαίωμα να θέλουμε να αλλάξουμε κάθε ζοφερή πραγματικότητα. Με την θέληση να αντιστεκόμαστε, να προσφέρουμε, να δημιουργούμε.
Γιαυτό και δεν θα σβηστεί ποτέ από τη συνείδησή μας!

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...