15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Συσσώρευση δια της υφαρπαγής”: Κοινή επιστολή 5 μελών του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά για την μετατροπή της Κρήτης “σε τουριστικό φέουδο των δανειστών”

Ημερομηνία:

Στη δημοσιότητα έδωσαν τους προβληματισμούς τους 5 γνωστά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά σχετικά με τις εξελίξεις με την ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου Χανίων καθώς και την επιμονή των “θεσμών” στην ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού της Σούδας.

Σύμφωνα με τους Μανώλη Ντουντουνάκη, Νίκο Τζάρα, Κυριάκο Ζωγραφάκη, Γιάννη Μπαρτζώκα, Δημήτρη Μπατσάκη “η κατάσταση στον τόπο μας με τις απαιτήσεις των δανειστών για ιδιωτικοποιήσεις θυμίζει τοπίο ανάλογο με εκείνο της κατάχτησης της Αμερικής από τους κονκισταδόρες”. Ζητούν από την κυβέρνηση να προασπίσει τον δημόσιο πλούτο και το λαϊκό κίνημα να αντιδράσει να αντιδράσει.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Ένα από τα θέματα που πρέπει να απασχολεί την Ριζοσπαστική Αριστερά είναι αυτό που αποκαλείται «συσσώρευση διά της υφαρπαγής» (accumulation by disposession). Μια διαδικασία με την οποία οι άνθρωποι αποστερούνται δικαιώματα και αξίες , τα αναγκαία εισοδήματα για να ζήσουν, αλλά και την πρόσβαση στα κοινά αγαθά.

Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο με μεγάλη ένταση σε περίοδο κρίσης δεν συσσωρεύει μέσω παραγωγικών επενδύσεων αλλά επιδίδεται κυρίως μέσω των ιδιωτικοποίησης στην μετατροπή των κοινωνικών αγαθών και δικαιωμάτων σε εμπορεύματα.

Ετσι με την ιδιωτικοποίηση, της υγείας και της εκπαίδευσης αφαιρούνται θεμελιώδη δικαιώματα τα οποία μετασχηματίζονται σε στοιχεία της εμπορευματικής οικονομίας. Το δόγμα της ιδιωτικοποίησης ήταν πάντα κεντρικό χαρακτηριστικό τον νεοφιλελευθερισμού.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την μέθοδο της «διαρθρωτικής προσαρμογής» της εκάστοτε εθνικής οικονομίας, προτείνει την ιδιωτικοποίηση των κρατικών βιομηχανιών –στρατηγικής σημασίας και των κοινών και κοινόχρηστων αγαθών .

Στην περίπτωση των Χανίων οι «θεσμοί» επιμένουν στην ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού της Σούδας μέσω της παραχώρησης του στο ΤΑΙΠΕΔ, και του Αεροδρομίου Χανίων έτσι ώστε η Κρήτη να καταστεί τουριστικό φέουδο των δανειστών που συμβαίνει να είναι ξένοι κρατικοί φορείς και όχι ιδιώτες. Το ίδιο συμβαίνει με τις ΒΑΠΕ όπου δημόσιες δασικές εκτάσεις παραχωρούνται προκειμένου να εγκατασταθούν οι τεράστιες ανεμογεννήτριες προς όφελος ξένων επενδυτών.

Η κατάσταση στον τόπο μας με τις απαιτήσεις των δανειστών για ιδιωτικοποιήσεις θυμίζει τοπίο ανάλογο με εκείνο της κατάχτησης της Αμερικής από τους κονκισταδόρες και με αυτή την έννοια το καθήκον της υπεράσπισης του δημόσιου πλούτου και των κοινών αγαθών είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για την κυβέρνηση της Αριστεράς και το λαϊκό κίνημα.

ΥΓ. Εντύπωση δημιουργεί η πρόταση παραχώρησης στους Αμερικανούς του ορυκτού πλούτου της χώρας από τον Πάνο Καμμένο με την δοκιμασμένη συνταγή του 70 – 30 % . Σε λίγο θα μετράμε τον πατριωτισμό με ποσοστά. ‘Ελεος…

Μανώλης Ντουντουνάκης,Νίκος Τζάρας, Κυριάκος Ζωγραφάκης,Γιάννης Μπαρτζώκας,Δημήτρης Μπατσάκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ