21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σφόδρα ενοχλημένη η Τουρκία από την ενίσχυση του ρόλου της Σούδας: «Δεν εξυπηρετεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή»

Ημερομηνία:

Βαθύτατη ενόχληση στην Τουρκία έχει προκαλέσει η απόφαση των ΗΠΑ να αναβαθμιστεί ο ρόλος της βάσης στη Σούδα, όπου, πλέον, θα ελλιμενίζεται μόνιμα πολεμικό πλοίο, όπως συμφωνήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην Ελλάδα.

Αν και η Άγκυρα απέφυγε αρχικά να σχολιάσει, φαίνεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί και σε δηλώσεις του στο ρωσικό δίκτυο Sputnik ισχυρίστηκε ότι η ενισχυμένη παρουσία των ΗΠΑ αποσταθεροποιεί την περιοχή.

Η αμερικανική ανάμιξη στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί την προσπάθεια για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, επισήμανε ο Σεντόπ: «Η απόφαση να έχει στη Σούδα τη βάση του ένα [αμερικανικό] πολεμικό πλοίο αποτελεί μία ακόμη συμβολική χειρονομία προς την κατεύθυνση αυτή. Οι πράξεις αυτές των ΗΠΑ δεν εξυπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά ούτε και τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ», σημείωσε.

Βέβαια, έσπευσε να συμπληρώσει ότι «παρ’ όλα αυτά, δεν θεωρώ ότι η παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο συνιστά απειλή στην ασφάλεια της Τουρκίας, δεδομένου ότι εδώ και σχεδόν 70 χρόνια υπάρχει μια ισχυρή συμμαχία μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ», αν και προσέθεσε ότι η δραστηριότητα της Ουάσινγκτον στην περιοχή είναι αμφίσημη, με τις ΗΠΑ να καλούν πρώτα σε διάλογο και μετά να επιλέγουν να στηρίξουν την Κύπρο.

Ο Σεντόπ δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σχετικά με την καταγγελία του περί αποστολής μαχητών στο πλευρό των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, και συγκεκριμένα στο Μπακού μέσω της τουρκικής πόλης Γκαζιαντέπ.

Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης είπε ότι «υπάρχει μεγάλη απόσταση και αντίθεση μεταξύ τού τι επιθυμεί ο κ. Μακρόν και τι μπορεί να ελπίσει ότι θα επιτύχει στη διεθνή πολιτική. Συχνά προσπαθεί να γεφυρώσει το κενό αυτό με αστήρικτους ισχυρισμούς και αυτοαναιρούμενες δικαιολογίες. Κι όταν αποτυγχάνει και σε αυτό, τα βάζει κατά συνήθεια με άλλους».

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι απίθανο» το Παρίσι να συμμετείχε στη μεταφορά «τρομοκρατών» του ΡΚΚ για την εκπαίδευση Αρμενίων πολεμιστών, ενώ για τη συμμετοχή της Τουρκίας στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ υποστήριξε ότι «η υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν είναι αταλάντευτη. Θα το υποστηρίξουμε με όποιο τρόπο εκείνο επιθυμεί».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη...

Εργασίες του Δήμου Χανίων στα πεζοδρόμια της οδού Αποκορώνου από τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Συνεχίζονται από τον Δήμο Χανίων οι μεγάλες παρεμβάσεις ανακατασκευής...

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

Την ομόφωνη ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου για την κατηγορία...