21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σχέδιο επιτροπής Πισσαριδη. Ανάπτυξη και Ανάκαμψη για ποιους;

Ημερομηνία:

Του Νίκου Βουρλάκη *

Η έκθεση Πισσαρίδη αποτελεί ένα πολιτικόκείμενο που προσδιορίζει ότι για την ανάκαμψη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου,για να βγουν οι μεγάλες πολυεθνικές και τα μονοπώλια από την κρίση πρέπει να τους δοθούν και άλλα προνόμια  μεταθέτοντας τα βάρη στους συνήθεις ύποπτους εργαζόμενους ,αυτοαπασχολουμένους, γενικότερα στα λαϊκά στρώματα. Τα δις του ταμείου ανάκαμψης μοιράζονται στους επιχειρηματικούς ομίλους και η φτώχεια μοιράζεται στο λαό.

Το σίγουρο είναι ότι οι ειδικοί που συνέταξαν την έκθεση αυτή βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία εν μέσω πανδημίας να επιταχύνουν την εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών ,όπως  (υγειά ,παιδεία ασφάλιση κ.α). Δεν είναι καθόλου τυχαία η δήλωση του  πρωθυπουργού ότι η έκθεση Πισσαριδη δεν είναι ένα πολιτικό κείμενο άρα πρέπει να μείνει έξω από την πολιτική αντιπαράθεση.Επιθυμεί και μέσω αυτής να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας, αφού η έκθεση τον «καλύπτει» πολιτικά : Η έκθεση θεωρεί «αγκύλωση» την ανάγκη ύπαρξης αποκλειστικού δημόσιου συστήματος υγείας και ζητά την «ριζική αναδιάρθρωση με την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών του τομέα υγείας».

Είναιπροκλητικό–εγκληματικό-γιατίόλοιβιώνουμε τώρα  αυτές τις αναδιαρθρώσεις των προηγούμενωνχρόνων που έφεραν σε αυτό το χάλι το δημόσιοσύστημαυγείας.Το κλείσιμοαρκετώννοσοκομείων,η μετατροπή τους σε αυτοχρηματοδοτούμενεςεπιχειρηματικέςμονάδες ,η σύμπραξηκαι διεύρυνση των ΣΔΙΤ κ.α.

Είναι  προκλητικό εν μέσω πανδημίας που το  δημόσιο σύστημα υγείας σηκώνει όλο  το βάρος να υποχρηματοδοτείται. Μάλιστα το 2021, εν μέσω πανδημίας, προβλέπεται μειωμένος ο κρατικός προϋπολογισμός για την δημόσια υγεία κατά 600 εκ. ευρώ! Παράλληλα προωθείτε η οικονομική  ενίσχυση μεγάλων ιατρικών επιχειρηματικών ομίλων.Τραγικό  παράδειγμα η έλλειψη  διατίμησης των μοριακών τεστ, μέχρι πρόσφατα, έβαλε  στα ταμεία των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων   εκατομμύρια ευρώ.

Οι «σοφοί» της έκθεσηςΠισσαριδη επιβεβαιώνεται ότι υιοθετούν τις  προτάσεις του ΙΟΒΕ(ινστιτούτο του Σ.Ε.Β.) και συγκεκριμένα προτείνουν α)Φορολογικά κίνητρα για εισηγμένες επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο β)Ενιαία φορολογική κλίμακα ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης του εισοδήματος  γ)Η μείωση του ΦΠΑ δεν κρίνεται σημαντική προτεραιότητα δ)Ειδικοί περιβαντολοντικοφόροι (πράσινα χαράτσια)ως μια συνεισφορά στους  επενδυτές ΑΠΕ. ε)Νέοι φόροι για την ακίνητη περιουσία για την ενίσχυση της αγοράς ακίνητων.Παράλληλα ηείσπραξητου ΕΝΦΙΑ αλλά  και για τα πράσινα χαράτσια  μεταφέρεται στην τοπικήδιοίκηση (Δήμοι –Περιφέρειες.)

Οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προτείνει η έκθεση περιλαμβάνει το σύνολο των λειτουργιών του κράτους κάνοντας το ακόμα ποιο εχθρικό απέναντι στις λαϊκές ανάγκες. Επιγραμματικά στοχεύει σε αναδιαρθρώσεις στην δικαιοσύνη, στην παιδεία (ΣΔΙΤ) ,υγεία .στο τραπεζικό σύστημα(πτωχευτικός νόμος) στην πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Έναμεγάλομέρος της έκθεσηςστοχεύει σε αλλαγές που αφορούν το ασφαλιστικόσύστημα καθώς θεωρεί ότι πρέπει να είναι μοχλός«ανάπτυξης της οικονομίας»και όχι τροχοπέδη.Επιμένει στην μορφή της κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης θεωρώντας ότι θα αντισταθμίσει τις δημογραφικές πιέσεις.

Θεωρούν τους ασφαλισμένους υπόχρεους να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να υπάρχει εγγύηση για  την σύνταξηαλλά και τα ασφαλιστικάδικαιώματα που θα έχει ο καθένας από εμάς .Οι ασφαλιστικές εισφορές, θα ενισχύουν οικονομικά επιχειρηματικού κολοσσούς ,θα  γίνονταιεπενδυτικάπρογράμματα  με αβέβαιομέλλον για τους  κόπους  μιας ζωής.Η εκτίμηση είναι ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα δημιουργήσεινέααποθεματικάύψουςπερίπου 100 δις ευρώ στα επόμενα 40 χρόνια ποσά καθόλου ευκαταφρόνητα για την χρηματοδότηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Το κράτος επίσης με αυτό τον τρόπο δεν θα δεσμεύεται για τον αν θα δίνει και πόσα θα δίνει σε μορφήσύνταξης. Αυτό το δικαίωμα θα το έχουν και θα το ασκούναποκλειστικά οι «αγορές» ,η «αναπτυξιακήπορεία» της χώρας τα διάφορα επενδυτικά  funds. Μάλλον οι ίδιοι σοφοί συνέταξαν και την μελέτη του ΙΟΒΕ η οποία θα δίνειτην δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων από το δημόσιοασφαλιστικόσύστημα στο νέο ιδιωτικό αφού η ενίσχυση του κεφαλαιοποιητικουχαρακτήρα του συστήματοςθα προβλέπει τη μείωση της επιβάρυνσης από εισφορές που πηγαίνουν στο διανεμητικόπυλώνα .Δηλαδήκατάργηση της επικουρικής σύνταξης αλλά τα χρήματα θα πηγαίνουν όλα στο κεφαλαιοποιητικοπυλώναμετατρέποντας τα επαγγελματικάταμείααρωγούςκαι «επενδυτές» της ιδιωτικής ασφάλισης.

Δεν χρειάζεται να είσαι «σοφός» για να καταλάβεις ότι στον τζόγοπάντακερδισμένη είναι η «μάνα» και σε κάθε  περίπτωσηκερδισμένο θα είναι το μεγάλοκεφάλαιο που θα καταλήγουν τα λεφτά των εισφορών.

Το κυβερνητικό επιτελείο από τον  πρωθυπουργό μέχρι τον υπουργό ανάπτυξης αλλά και όλους τους ιδικούς αναλυτές της  πορείας της  πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιμένουν μονότονα ότι η οικονομία δεν αντέχει προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες των αυτοαπασχολουμένων,των μικρών επαγγελματιών ,των μικρών αγροτών αλλά και των εργαζομένων. Αντέχει όμως μια χαρά όταν είναι να μοιράσει δις σε βιομήχανοςεφοπλιστές ,ξενοδόχους,τραπεζίτες κ.α. Ενδεικτικό είναι ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει 5 δις παραπάνω από την φορολογία της λαϊκής οικογένειας καθώς και μειώσεις των δαπανών για την υγεία κατά 600 εκατ.

Ιδικά για εμάς τους αυτοαπασχολουμένους και μικρούς Επαγγελματίες Βιοτέχνες Εμπόρους η έκθεση βρίσκει ότι είναι η καταλληλότερη ευκαιρία να ξεμπερδεύουν μαζί μας  μια και καλή. Η διαπίστωση τους είναι ότι αποτελούμε  «διαρθρωτικό πρόβλημα» στην υλοποίηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού θεωρούν ότι οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις  είμαστε πολλές και πρέπει να αδειάσουμε την αγορά προκειμένου να βρουν ελεύθερο χώρο  οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια.

Τελειώνοντας να τονίσω ότι όλοι εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ αρκετά πληρώσαμε  και ματώσαμε τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης .Η πολιτική έκθεση Πισσαριδη φαντάζει πάνω από τα κεφάλια μας σαν ένα νέο μνημόνιο που πρέπει με κάθε τρόπο να το απορρίψουμε .Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να πληρώσουμε πάλι για την ανάκαμψη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Ο δρόμος της  διεκδίκησης είναι μονόδρομος μέσα από τους  συλλόγους μας, τις επιτροπές αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους και την μικρή αγροτιά για την προστασία της υγείας ,της ζωής και των δικαιωμάτων μας.

* μέλος Διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης(ΟΕΣΚ) , και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και  Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κολωνός: Συγκέντρωση νίκης μετά την ενοχή Μίχου και την αθώωση της μητέρας – «Τιμάμε το θάρρος της 12χρονης»

Σε συγκέντρωση «νίκης της αλληλεγγύης» έξω από τη στάση του μέτρο στα Σεπόλια καλεί το απόγευμα της...

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...