27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Σωματείο Επισιτιμού ν. Χανίων: Να ολοκληρωθεί τάχιστα η έρευνα για τον θάνατο της 20χρονης Αλέκας – Συγκλονισμένη η κοινωνία της Κάτω Μακρυνούς – Aυτοψία ιατροδικαστή στο ασανσέρ

Ημερομηνία:

Συγκλονισμένη είναι η μικρή κοινωνία της Κάτω Μακρυνούς από τον θάνατο της 20χρονης φοιτήτριας Αλέκας Τσιλιαγιάννη στα Χανιά της Κρήτης, όπου στις 20 Σεπτεμβρίου βρέθηκε αναίσθητη σε ασανσέρ ξενοδοχείου στην περιοχή του Ακρωτηρίου, όπου έκανε την πρακτική της εξάσκηση. Ο ιατροδικαστής ολοκλήρωσε πριν από λίγη ώρα την νεκροψία – νεκροτομή στη σορό της άτυχης Αλέκας. Σύμφωνα με όσα μας μετέφερε, ο θάνατός της οφείλεται σε εγκεφαλική ανοξία, αποκλείοντας το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Συγγενείς και φίλοι έχουν μεταφέρει και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματα θλίψης και οδύνης που τους διακατέχουν, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια και την συμπαράστασή τους στην οικογένεια της Αλέκας.

Αυτοψία του ιατροδικαστή Κρήτης στο ασανσέρ

Να υπενθυμίσουμε ότι η 20χρονη εργαζόταν ως μαθητευόμενη στην κουζίνα του ξενοδοχείου και πνίγηκε μέσα στο ασανσέρ το οποίο χρησιμοποιόταν αποκλειστικά και μόνο ως αναβατόριο φορτίου.

Ο ιατροδικαστής Κρήτης κ. Αντώνης Παπαδομανωλάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο ανακοπής καρδιάς ενώ θα μεταβεί στο σημείο για να πραγματοποιήσει αυτοψία στο ασανσέρ.

Περιοδεία Σωματείου Επισιτισμού στο ξενοδοχείο

Το ασανσέρ στο οποίο πέθανε η 20χρονη Αλέκα

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι αντιδράσεις από εργατικά σωματεία, μεταξύ άλλων και από το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων το οποίο σήμερα πραγματοποίησε περιοδεία με επικεφαλής τον πρόεδρο Σήφη Αποστολάκη και το μέλος της διοίκησης του Εργατικού κέντρου Νίκο Τσουπάκη στο ξενοδοχείο Perle στην κουζίνα του οποίου λίγες μέρες πρίν έλαβε χώρα το εργατικό ατύχημα που κόστισε εν τέλει την ζωή στη νεαρή γυναίκα που ασκούσε την πρακτική της άσκηση στο συγκεκριμένο χώρο.

Οι συνδικαλιστές συνομίλησαν με το προσωπικό δίνοντας τους την ανακοίνωση του σωματείου για το περιστατικό.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου:

“Τονίστηκε η ανάγκη συσπείρωσης των συναδέλφων στα ταξικά σωματεία και ζητήθηκε η ενεργή συμμετοχή τους στους αγώνες που έχουμε μπροστά με αφορμή το τραγικό περιστατικό.

Μόνο ενωμένοι μπορούμε οι εργαζόμενοι του κλάδου να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία που επικρατεί στους χώρους δουλειάς,την εντατικοποίηση,τα ατελείωτα ωράρια που οδηγούν τελικά σε αποτελέσματα σαν το τραγικό περιστατικό που συνέβει στην συνάδελφο που έκανε την πρακτική της.

Το επόμενο διάστημα το σωματείο επισιτισμού θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση της πάλης,με πρόγραμμα περιοδειών σε χώρους δουλειάς στον επιστισμό –τουρισμό ,στις σχολές κατάρτισης με στόχο όλο και περισσότερες συνειδήσεις να κάνουν πράξη το σύνθημα : «Mπροστά οι δικές μας ανάγκες» .”

Το κείμενο το οποίο μοιράστηκε στους εργαζόμενους ανέφερε τα εξής:

"google ad"

Το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων θέλει να εκφράσει τα συλλυπητήρια του προς την οικογένεια της συνάδελφου που κατέληξε στην εντατική του Νοσοκομείου Χανίων έπειτα από 13 μέρες νοσηλείας από το σοβαρό ατύχημα που είχε στον χώρο δουλειάς της όπου εργαζόταν ως πρακτικάρια δημόσιου Ι.Ε.Κ..

Με τη σημερινή του παράσταση το Σωματείο Επισιτισμού στη διοίκηση του νοσοκομείου Χανιών καθώς και στην Υγειονομική και Τεχνική επιθεώρηση του νομού καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες με την σειρά τους, όσο γίνεται ταχύτερα να ολοκληρώσουν την έρευνα του δυστυχήματος.

Και αυτό το δυστύχημα μπαίνει στη λίστα των δεκάδων δυστυχημάτων που έχουμε κάθε σεζόν κάτω από την εντατικοποίηση και στη συνεχιζόμενη πίεση στο να βγει η δουλεία από λιγότερα χέρια. Αυτά τα ατυχήματα είναι η “επιστροφή στην κανονικότητα” που επικαλείται η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή για μας τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο εξακολουθεί να είναι η ίδια κόλαση μες στους χώρους εργασίας με ατομικές συμβάσεις εργασίας, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, δουλεμπορικά, εντατικοποίηση, ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Ο θεσμός της πρακτικής άσκησης γίνεται πρόσχημα για την παραβίαση βασικών δικαιωμάτων και των υπόλοιπων εργαζομένων και των ίδιων των μαθητών. Για τους μαθητές, τους σπουδαστές και τους καταρτιζόμενους του υπουργείου Τουρισμού, το ωράριο πρακτικής άσκησης καθορίζεται «με αποκλειστική ευθύνη των υπευθύνων των επιχειρήσεων», ενώ η αμοιβή περιορίζεται σε 300 ευρώ το μήνα.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας κοροϊδεύει στα μούτρα για επαναφορά ΣΣΕ, στα συρτάρια των εργοδοτών έχει αφήσει όλα τα όπλα για το μεγαλύτερο ξεζούμισμα μας, να μην ξεχνάμε ότι στην δεκαετία της κρίσης ένας από τους ελάχιστους κλάδους που είχαν κερδοφορία ήταν ο δικός μας. Κάνοντας απολογισμό κάθε χρόνο οι προηγούμενες κυβερνήσεις Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ άλλα και η σημερινή ΣΥΡIΖΑ-ΑΝΕΛ μιλάνε και έτσι είναι για ρεκόρ αφίξεων και κερδών. Εναντίας για μας τους εργαζομένους του κλάδου αυτά που βάλαμε στην τσέπη είναι ψίχουλα κυριολεκτικά.

Καλούμε τον κάθε συνάδελφο-συναδέλφισα του κλάδου να οργανωθεί στα συνδικάτα, να παλέψει με το σωματείο ώστε να μπουν μπροστά οι δίκες μας ανάγκες για να γυρνάμε σώοι και αβλαβείς σπίτι, να έχουμε μεροκάματα που θα καλύπτουν τια ανάγκες μας ,χωρίς να λείπει κανείς από το τραπέζι της οικογενείας και όχι τα κέρδη λίγων!

Διεκδικούμε:

  • Μέτρα που να διασφαλίζουν την πρόληψη, την υγεία , την ασφάλεια των εργαζομένων, μέσα και έξω από τους χώρους δουλείας

  • Επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς, 600 ευρώ το μήνα μέχρι να επαναπροσλάβουν.

  • Η πρακτική άσκηση των σπουδαστών των σχολών του κλάδου να αμείβεται σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση εργασίας και να είναι 6ωρη, 5ημερη, 30ωρη.

  • Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές δουλειάς , τα δουλεμπορικά γραφεία, η ενοικιαζόμενη εργασία.

  • Μόνιμη και σταθερή δουλεία.

  • Ίση αμοιβή για ίση εργασία. Καμία διάκριση με βάση το φυλλο, τη φυλη, την ηλικια, την εθνικοτητα.

  • Επαναφορα των βαρεων και ανθυγιεινων επαγγελματων και ενταξη και άλλων ειδικοτήτων

  • Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετια και του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν από την κρίση. Επέκταση του σε όλο τον κλάδο του Τουρισμού- Επισιτισμού.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...