22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Χανίων: Δικαίωση για τις κατηγορούμενες συνδικαλίστριες

Ημερομηνία:

Αθώες έκρινε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων την εργαζόμενη και δημοτική σύμβουλο Πλατανιά Αλέκα Κουμάκη και την πρώην πρόεδρο του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων Ειρήνη Δημητρουλάκη οι οποίες κατηγορούνταν από ιδιοκτήτρια επιχείρησης των Χανίων για συκοφαντική δυσφήμιση στο πλαίσιο κινητοποίησης που είχε πραγματοποιήσει το συνδικάτο το 2013.

Την αθωότητα των 2 κατηγορουμένων είχε προτείνει νωρίτερα η εισαγγελέας τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι τα όσα αναφέρονταν στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί εκείνη την εποχή από το σωματείο (καταγγέλλοντας καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων της Α.Κ.), ήταν αληθή, όπως επίσης κι ότι η απόλυση -λίγες ημέρες πριν την παράσταση διαμαρτυρίας- της εργαζομένης από την ιδιοκτήτρια της επιχείρησης έγινε λόγω της συνδικαλιστικής οργάνωσης και των συνδικαλιστικών πεποιθήσεων της εργαζομένης.

Η υπόθεση αφορά την κινητοποίηση που είχε πραγματοποιήσει το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων έξω από την επικείμενη επιχείρηση στο κέντρο των Χανίων στις 11 και 12 Μαρτίου. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, που είχε οργανωθεί μετά τις καταγγελίες και την απόλυση της Α.Κ., είχαν μοιραστεί φυλλάδια όπου καταγγελλόταν η στάση της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους.

Η ενέργεια αυτή, όπως και η δημοσιοποίηση σχετικής ανακοίνωσης από το Σωματείο, είχε προκαλέσει την αντίδραση της εργοδότριας η οποία μήνυσε τις δύο γυναίκες για συκοφαντική δυσφήμιση της επιχείρησής της. Μάλιστα, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, είχε συλληφθεί τότε από την Αστυνομία η πρόεδρος του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ε. Δημητρουλάκη.

Το Δικαστήριο, ωστόσο, έκρινε αβάσιμη την κατηγορία δικαιώνοντας τόσο τις καταγγελίες της εργαζόμενης όσο και τη στάση που τήρησε το σωματείο και η Ε. Δημητρουλάκη, προκειμένου να υπερασπιστεί τα εργασιακά δικαιώματα της Α.Κ.

Στη σχετική ανακοίνωσή του το σωματείο ανέφερε:

«Το Δ.Σ του Σωματείου μας καταγγέλλει τη συνέχιση της προσπάθειας ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης του σωματείου μας με αφορμή τη δίωξη αλλά και τη σύλληψη που ασκήθηκε την Πέμπτη 14/3/2013 από την αστυνομία στο χώρο εργασίας της πρώην προέδρου του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων.

Σέρνουν την πρώην πρόεδρο του σωματείου μας αλλά και την απολυμένη συναδέλφισσα μας στα δικαστήρια με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης. Το «έγκλημα» μας ήταν ότι υπερασπιστήκαμε τη συναδέλφισσα μας για να έχει σταθερή και μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα και την επαναπρόσληψη της.

Η δίωξη έρχεται από την εποχή των κυβερνήσεων Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι στην ίδια όχθη για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών και των μονοπωλίων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μαζί με τα παχιά λόγια για την «επιστροφή στην κανονικότητα και τους πανηγυρισμούς» για την έξοδο από τα μνημόνια, έχει προσανατολισμό την καταστολή και τρομοκράτηση του ταξικού εργατικού κινήματος, προσπαθεί να βάλει χέρι στο δικαίωμα της απεργία , στέλνει την ασφάλεια στις εργατικές συνδικαλιστικές διαδικασίες, τα ΜΑΤ στις εργατικές συγκεντρώσεις, προσπαθεί να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση.

ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΟ

Συνάδελφοι, η μόνη απάντηση στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι εργαζόμενοι είναι η οργάνωση στα σωματεία , στους χώρους δουλειάς, η συμμετοχή στις διαδικασίες και στις αποφάσεις των σωματείων, στην καθημερινή δράση – διεκδίκηση για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας.

  • Καλούμε τους μαζικούς φορείς να καταδικάσουν την προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.
  • Καλούμε τους συναδέλφους σε συγκέντρωση την Τρίτη 27 Νοεμβρίου και ώρα 10:00π.μ στα δικαστήρια

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ