14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Σύγκρουση για τη δακοκτονία στον Δήμο Κισσάμου με ανταλλαγή επιστολών

Ημερομηνία:

Την έντονη ανησυχία του είχε εκφράσει ο γεωπόνος Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης για το θέμα που αφορά την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στις τοπικές κοινότητες του δήμου Κισσάμου.

Σε σχετική του επιστολή και στην εφημερίδα μας στις 3 Απριλίου και απευθυνόμενος και προς τον Δήμαρχο Κισσάμου κ. Θεόδωρο Σταθάκη αναφέρθηκε στους σοβαρούς κινδύνους που υπάρχουν από την εξαίρεση 900.000 ελαιοδέντρων από το πρόγραμμα δακοκτονίας, επισημαίνοντας ότι  ‘οι συνέπειες για το Δήμο σας που είναι αγροτικός στο μεγαλύτερο ποσοστό, θα είναι ανυπολόγιστες’.

Ο Δήμαρχος Κισσάμου σήμερα απάντησε κατηγορώντας τον κ. Χαρτζουλάκη για “κακόγουστη μικροπολιτική. Γράφει ο κ. Σταθάκης ότι “είμαστε “υπέρ” της δολωματικής καταπολέμησης του δάκου, απλώς δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τη διαδικασία και το αποτέλεσμα που προκύπτει με τα τωρινά δεδομένα. Διαφωνούμε λοιπόν με τη θέση σας ότι “μέχρι να βρεθεί κάτι άλλο, να συμμετέχουμε στο υπάρχον”. Έτσι όμως, κύριε Χαρτζουλάκη δε θα βρεθεί ποτέ το άλλο!”

Πιο αναλυτικά στην επιστολή του ο Δήμαρχος Κισσάμου αναφέρει:

“Αγαπητέ κύριε Χαρτζουλάκη,

Γνωρίζετε πολύ καλά το τι συμβαίνει στον τομέα της Αγροτικής Οικονομίας. Ειλικρινά κατανοώ το ενδιαφέρον σας και τις δημόσιες τοποθετήσεις σας που αποδεικνύουν την αγωνία σας αλλά και τη διάθεσή σας να ασχοληθείτε με τα θέματα που αναφέρεστε. Δεν κατανοώ όμως το λόγο, που μονίμως, επειδή γίνεται κάτι το οποίο δε συμφωνείτε, να θεωρείτε ότι οι αποφάσεις άλλων είναι είτε υποδεέστερες των δικών σας αντιλήψεων, είτε κρύβουν σκοπιμότητα για κάποιο κακό.

Έχετε γράψει δύο επιστολές για το θέμα της δακοκτονίας και κατηγορείτε εμένα προσωπικά ότι θα συμβάλλω στην καταστροφή των ελαιοπαραγωγών. “Όχι” κύριε Χαρτζουλάκη! Ο μόνος που δεν ευθύνεται για αυτή την υπόθεση, είμαι εγώ και οι δημοτικοί σύμβουλοι που γνωρίζουν τι συμβαίνει με το, εν λόγω, ζήτημα και απλώς ψήφιζαν αυτό που πρότειναν οι Τοπικοί Πρόεδροι των Κοινοτήτων μας.

Αναφερθήκατε, κύριε Χαρτζουλάκη, στις συγκεντρώσεις που έγιναν και στον Πλάτανο και στις Λουσακιές, τονίζοντας -δήθεν- ότι “δεν έχω τίποτα με το Δήμαρχο Κισσάμου, δεν κάνω πολιτική, ότι το πρόγραμμα δακοκτονίας δεν εκτελείται σωστά, ότι το σύστημα είναι σάπιο” κτλ . Αυτό, ωστόσο, έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τα γραφόμενά σας, αλλά και με τα λεγόμενά σας.

Για να αποδείξετε, κύριε Χαρτζουλάκη ότι δεν κάνετε πολιτική (που πρέπει να κάνετε) όπως λέτε (ή θα έλεγα εγώ κακόγουστη μικροπολιτική), τότε απευθυνθείτε εκεί που πρέπει.  Σε αυτούς δηλαδή που είναι υπεύθυνοι για αυτά που συμβαίνουν γύρω από το ελαιόλαδο, σε αυτούς που δε βάζουν σωστά τους κανόνες , σε αυτούς που “ελληνοποιούν” τα προϊόντα μας, σε αυτούς που εφαρμόζουν τόσα χρόνια το πρόγραμμα δακοκτονίας, σε αυτούς που επίσης ζουν “μέσα” από αυτή τη διαδικασία και έφταιξαν για αυτή την κατάσταση που δημιουργήθηκε εις βάρος των Αγροτών μας.

Όταν λοιπόν το πράξετε αυτό, δημόσια, τότε θα πείσετε τόσο εμάς, όσο, το κυριότερο, τον κόσμο που θα δει να του λένε, επιτέλους, την αλήθεια κάποιοι, μέσα από το σύστημα, το οποίο λειτουργεί, όχι προς όφελος του, αλλά, μάλλον, εις βάρος του.

Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως, είμαστε “υπέρ” της δολωματικής καταπολέμησης του δάκου, απλώς δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τη διαδικασία και το αποτέλεσμα που προκύπτει με τα τωρινά δεδομένα.

Διαφωνούμε λοιπόν με τη θέση σας ότι “μέχρι να βρεθεί κάτι άλλο, να συμμετέχουμε στο υπάρχον”. Έτσι όμως, κύριε Χαρτζουλάκη δε θα βρεθεί ποτέ το άλλο!

Προτείνουμε λοιπόν, και σε εσάς και στους Δημότες μας, ότι μοναδική λύση για το πρόγραμμα καταπολέμησης της δακοκτονίας, αλλά και γενικότερα της ορθής γεωργικής πρακτικής είναι η εκπόνηση ενός τοπικού σχεδίου καταπολέμησης του δάκου συνολικά για τον Δήμο Κισσάμου. Σάς καλούμε λοιπόν, να αναλάβετε επικεφαλής επιτροπής, της οποίας το έργο θα είναι να πείσει τους εμπλεκόμενους (στην ουσία μόνο τα ελαιοτριβεία), διότι ο κόσμος συμφωνεί, να προχωρήσουμε σε αυτό. “

Άμεση ήταν η απάντηση του γεωπόνου Κωνσταντίνου Χαρτζουλάκη ο οποίος με νέα επιστολή του λέει ότι:

"google ad"

“Αντί να σκύψετε στο πρόβλημα για να βελτιωθεί η κατάσταση, όπως κάνουν σε όλους τους ελαιοκομικούς δήμους της Κρήτης και της χώρας, κατηγορείτε τους πάντες, βλέπετε μόνο εχθρούς και δυστυχώς παραπληροφορείτε. Επικαλείσθε λύσεις που απαιτούν αλλαγές του νομικού πλαισίου που διαρκούν χρόνια! Στον άρρωστο δεν προτείνουν αυτοκτονία, αλλά θεραπεία.”

Ολόκληρη η απάντηση έχει ως εξής:

Κύριε Σταθάκη,

Έχω εκφράσει δημόσια ότι δεν αντιδικώ και δεν κατηγορώ κανένα. Εκφράζω τις απόψεις μου ως δημότης και στην  προκειμένη περίπτωση ως ειδικός με εμπειρία πάνω από 35 χρόνια. Δεν καταλάβατε ότι δεν είναι εκτίμηση, που κάποιος μπορεί να διαφωνεί, και είναι θεμιτό. Είναι επιστημονική τεκμηρίωση και γι αυτό όλοι συμφωνούν  μαζί μου.

Λυπάμαι που δεν έχετε ακόμα κατανοήσει το πρόβλημα που θα προκύψει για το κυριότερο αγροτικό προϊόν του δήμου μας, το ελαιόλαδο (υπάρχουν ήδη οι αποδείξεις). Και γιατί δεν έχετε τη δημοκρατική ευαισθησία να ενημερώσετε γι αυτό τους Τοπικούς Συμβούλους και τους ελαιοπαραγωγούς, αν και σας το ζήτησε η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με το υπ αρ. υπ’ αρ. 19294/25-1-2017 έγγραφο.

Αντί να σκύψετε στο πρόβλημα για να βελτιωθεί η κατάσταση, όπως κάνουν σε όλους τους ελαιοκομικούς δήμους της Κρήτης και της χώρας, κατηγορείτε τους πάντες, βλέπετε μόνο εχθρούς και δυστυχώς παραπληροφορείτε. Επικαλείσθε λύσεις που απαιτούν αλλαγές του νομικού πλαισίου που διαρκούν χρόνια! Στον άρρωστο δεν προτείνουν αυτοκτονία, αλλά θεραπεία.

Από τον Ιανουάριο του 2016, που κάναμε την ενημερωτική συνάντηση στο δημαρχείο, αλλά και με συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις και ενέργειες (πιλοτική εφαρμογή στο Δ.Δ. Κισάμου και Λουσακιών), υποστηρίζω ‘’μέχρι να βρείτε, όπως ισχυρίζεστε  κάτι άλλο, να βελτιώσουμε το υπάρχον“. Οι βελτιώσεις έχουν αποτέλεσμα, δεν κοστίζουν και εφαρμόζονται με επιτυχία σε όλο και περισσότερες περιοχές της Κρήτης και της χώρας.

Σας ενημέρωσα ότι είμαι στη διάθεσή σας αφιλοκερδώς για την υλοποίηση του προγράμματος για τον πρωτογενή τομέα και να γίνει ο δήμος μας πρότυπο για τη Κρήτη και όχι μόνο. Όχι μόνο για τη καταπολέμηση του δάκου, αλλά για την συνεχή ενημέρωση των αγροτών, για ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την ανάπτυξη δικτυακής πύλης ενημέρωσης. Δυστυχώς ακόμα περιμένω …Και βέβαια να αναλάβω επικεφαλής της επιτροπής για να εφαρμόσουμε σωστά τη δακοκτονία, όχι όμως να πείσω κάποιους για μια διαδικασία που δεν έχει νομική βάση.

Πιστεύω ότι ως δημότης και ως επιστήμονας έκανα το χρέος μου. Μη συμβάλετε, από άγνοια ή σκοπιμότητες, στην επιχειρούμενη απαξίωση του τοπικού ελαιολάδου. Η Κίσαμος δεν θα σας το συγχωρήσει!

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...