21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σύλλογος Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Στην Κρήτη καθυστερούν χειρουργεία ασθενών με καρκίνο για να εξοικονομήσουν χρήματα για τη διεξαγωγή των τεστ για κορωνοϊό

Ημερομηνία:

Σε μία σοβαρά καταγγελία προχώρησε ο Σύλλογος Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου που αν μη τι άλλο αποτυπώνει το ανορθολογισμό της διεξαγωγής των τεστ για κορωνοϊό.

Όπως αναφέρερεται σε σχετικό κείμενο, η αποστολή των δειγμάτων γίνεται κατά προτεραιότητα σε σχέση με τακτικά χειρουργεί χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και όχι στο Ιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης για να εξοικονομηθούν χρήματα, αφού το κόστος του τεστ στο «δημόσιο» πανεπιστήμιο είναι 4 φορές ακριβότερο. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν αναγκαία χειρουργεία και θεραπείες για ασθενείς με πολύ σοβαρές αρρώστιες όπως καρκίνος και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Διαβάστε τι αναφέρεται αναλυτικά:

Η αποστολή δειγμάτων για προληπτική διαγνωστική εξέταση του κορονοϊού πριν τα τακτικά χειρουργεία, τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοθεραπείες στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), αντί για το Ιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης, για οικονομικούς λόγους (στο «δημόσιο» πανεπιστήμιο το τεστ κοστίζει 4 φορές παραπάνω απ’ ότι στο ΕΚΕΑ), οδηγεί σε περαιτέρω καθυστερήσεις των χειρουργείων και των θεραπειών για μεγάλο αριθμό ογκολογικών ή άλλων χρόνιων ασθενών.

Την προηγούμενη βδομάδα τα αποτελέσματα του τεστ ήταν αμφισβητούμενα, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους ασθενείς να επαναλάβουν την εξέταση σε ιδιωτικό εργαστήριο, προκειμένου να μην αναβληθούν οι προγραμματισμένες επεμβάσεις ή θεραπείες τους. H αποστολή των τεστ στην Αθήνα είναι ακόμα μια επιπλέον ταλαιπωρία όταν στο νοσοκομείο υπάρχει ιολογικό εργαστήριο που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να τα εκτελέσει.

Αποδεικνύεται λοιπόν για άλλη μια φορά το γεγονός ότι οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης δεν αξιοποιούνται στο βαθμό που θα έπρεπε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, όσο η εφαρμογή τους εγκλωβίζεται στα στενά πλαίσια της ελλιπέστατης κρατικής χρηματοδότησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Στη λογική αυτή οφείλεται η έλλειψη προσωπικού, υποδομών, αντιδραστηρίων κλπ. που στην ουσία δεν επιτρέπουν σε μια σχετικά απλή εξέταση όπως είναι το μοριακό τεστ για το SARS-CoV-2 να πραγματοποιείται στο ιολογικό εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο και δωρεάν για όλους. Προφανώς, στόχος είναι και σ’ αυτήν την περίπτωση το κόστος αναγκών περίθαλψης-πέρα από κάποιες στοιχειώδεις παροχές- να μετακυλίεται σταδιακά στους ίδιους τους ασθενείς.

Διεκδικούμε:

  • Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε διαγνωστικά μοριακά τεστ ώστε να είναι δυνατή η εκτεταμένη ανίχνευση και ιχνηλάτηση κρουσμάτων και των επαφών τους. Ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του ιολογικού εργαστηρίου του ΠΑΓΝΗ, ώστε να στελεχωθεί επαρκώς με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, να διαθέτει επάρκεια υλικών και να γίνει κατάλληλο για τη διενέργεια αυτών των τεστ.
  • Να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός μοριακός έλεγχος για κορονοϊό όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να προφυλαχθούν οι εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι ασθενείς από τη μετάδοση από ασυμπτωματικούς / προσυμπτωματικούς φορείς.
  • Να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση του συνόλου των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2.
  • Η διενέργεια του τεστ να γίνεται απολύτως ΔΩΡΕΑΝ για όλους βάσει επιστημονικών ενδείξεων. Να παταχθεί η αισχροκέρδεια των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη...

Εργασίες του Δήμου Χανίων στα πεζοδρόμια της οδού Αποκορώνου από τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Συνεχίζονται από τον Δήμο Χανίων οι μεγάλες παρεμβάσεις ανακατασκευής...

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

Την ομόφωνη ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου για την κατηγορία...