19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σύλλογος Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης: Δράσεις για το οξυμμένο πρόβλημα στέγασης

Ημερομηνία:

Δραστηριότητα αναπτύσσειει ο Σύλλογος Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης για την ανάδειξη και την διεκδίκηση του πολύ οξυμένου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του Ιδρύματος με την στέγαση τους.

Σε σχετικό κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Η δραστηριότητα της προηγούμενης εβδομάδας είχε μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον, ανέδειξε πτυχές του ζητήματος, δραστηριοποίησε δεκάδες φοιτητές να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην στέγαση, να παλέψουν απέναντι στην περεταίρω εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας.

Η δραστηριότητα περιελάμβανε:

 Σύσκεψη στην οποία συζητήθηκαν οι αιτίες της έλλειψης φοιτητικής στέγης, όπως η τεράστια υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου στέγασης των φοιτητών στην πόλη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο ότι η στέγαση των φοιτητών δεν διασφαλίζεται από το κράτος, ότι γίνεται ατομική υπόθεση.

 Κινητοποίηση στη διοίκηση του ιδρύματος, η στάση της οποίας πάει κόντρα στις ανάγκες μας και ευθυγραμμίζεται με του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης. Μάλιστα ο αντιπρύτανης φοιτητικής μέριμνας(!!) κ. Λαγουδάκης μας είπε ότι οι διεκδικήσεις μας είναι ουτοπικές και παράλογες. Ύστερα από πίεση αποσπάσαμε τη δέσμευση ότι θα συγκληθεί η Επιτροπή Φοιτητικής Μέριμνας για να τοποθετηθεί πάνω στα αιτήματά μας.

Τα αιτήματα μας είναι:

 Να μην πεταχτεί κανείς από τις εστίες. Να εξασφαλιστεί η διαμονή όλων των δικαιούχων!

 Να δοθεί άμεσα επίδομα ενοικίου με έκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε όσους σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Να αυξηθεί το ποσό αυτό στα 350 ευρώ ως ελάχιστο ποσό για την κάλυψη των αναγκών της στέγασης (να καλύπτεται πλήρως το ενοίκιο , να εξασφαλίζεται ότι διαμένουν σε ανθρώπινες συνθήκες, με πληρωμένες τις παροχές ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, ίντερνετ χωρίς δημοτικά τέλη)

 Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες χωρίς καθυστερήσεις.

 Να επινοικιαστούν δωμάτια με ευθύνη του κράτους και των ιδρυμάτων και να μοιραστούν άμεσα για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.

"google ad"

 Να ξεκινήσει άμεσα μελέτη με ευθύνη του Υπουργείου και των τοπικών αρχών για την κάλυψη των αναγκών της στέγης στην πόλη Να αξιοποιηθούν τώρα ακίνητα του Ιδρύματος και του Δημοσίου για τη δημιουργία Εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και ενοίκια!

 Άμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη.

 Δημιουργία νέου συγκροτήματος εστιών που θα καλύπτουν τις ανάγκες δωρεάν στέγασης των φοιτητών. Άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων που υπάρχουν από το ίδρυμα και την περιφέρεια!

  Παρέμβαση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και ανάδειξη στην Χανιώτικη κοινωνία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, όπου εκφράστηκε η αλληλεγγύη και στήριξη από πολλούς νέους και εργαζόμενους που συνομιλήσαμε.

Το επόμενο διάστημα καλούμε κάθε φοιτητή να οργανώσει την συνέλευση του έτους του, του φοιτητικού συλλόγου του, να πάρει θέση στον αγώνα για την στέγαση. Να κλιμακώσουμε τον αγώνα με προσανατολισμό απέναντι σε αυτούς που μας στερούν την στέγαση, την ίδια ώρα που διαφημίζουν την “πολυπόθητη ανάπτυξη” τους. Έχουν όνομα: είναι οι κυβερνήσεις, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι ενώσεις τους! Με τη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση βάζουμε φρένο στα σχέδιά τους, κατακτάμε τις σύγχρονες ανάγκες μας!

o Οργανώνουμε την παράσταση διαμαρτυρίας μόλις οριστεί η Επιτροπή Μέριμνας

o Απαιτούμε άμεση συνεδρίαση της Συγκλήτου με θέμα την στέγαση

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...