19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Σύνταξη στα 50 και για τους άνδρες που έχουν ανήλικα ή ανάπηρα παιδιά ή ανάπηρη σύζυγο

Ημερομηνία:

Γράφει η δικηγόρος Αθηνών Αναστασία Χρ. Μήλιου*

Μέχρι τώρα ήταν γνωστό, ότι μόνο γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι, μπορούσαν να βγουν στην σύνταξη, αν είχαν παιδί ανήλικο ή ανάπηρο ή ανάπηρο σύζυγο, εφόσονέχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους και 25 χρόνια ασφάλισης το έτος 2010.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την υπ’ αριθμ. 790/2016 απόφασή του, έκρινε ότι οι άνδρες με ανήλικο τέκνο ή ανάπηρη σύζυγο, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους και 25 χρόνια ασφάλισης το έτος 2010, δικαιούνται επίσης σύνταξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 56 παρ. 1 του Συνταξιοδοτικού Κώδικα, θεσπίζεται το 50ό έτος ως όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων που είναι μητέρες με ανήλικα τέκνα ή ανίκανα παιδιά κατά ποσοστό 50% και άνω ή ανίκανοσύζυγο κατά ποσοστό 67%, εφόσον έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31.12.2010.

Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την εν λόγω απόφασή τους, για λόγους συνταγματικής ισότητας, δηλαδή ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων, επέκτειναν το δικαίωμα αυτό των γυναικών και στους άνδρες.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρεται το άρθρο 56 του Συνταξιοδοτικού Κώδικα που θεσπίζει το 50ό έτος της ηλικίας για σύνταξη των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων που είναι μητέρες με ανήλικα τέκνα ή ανίκανα παιδιά κατά ποσοστό 50% και άνω ή ανίκανο σύζυγο κατά ποσοστό 67%, εφόσον έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31.12.2010, πρέπει για λόγους αποκατάστασης της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων να τύχει εφαρμογής και στους άνδρες υπαλλήλους που είναι στην ίδια κατάσταση, που έχουν, δηλαδή, ανήλικο τέκνο ή ανάπηρο τέκνο ή ανάπηρη σύζυγο, εφόσον θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31.12.2010.

* Δικηγόρος παρ’Εφέταις Αθηνών

e-mail: natmil@otenet.gr , www.legalaction.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη-Επιδοτήσεις: “Ανάσταση” για χιλιάδες αγρότες

Ανάσταση για χιλιάδες αγρότες της Κρήτης καθώς ξεκινούν από...

Συνάντηση Δαφέρμου με την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων

Την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων συνάντησε η υποψήφια...

Πώς θα λειτουργούν τα beach bars και οι καντίνες στις παραλίες

Αυστηρούς κανόνες στη λειτουργία των επιχειρήσεων, στις οποίες θα παραχωρηθεί το...