19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σ. Κούλογλου: Επιχειρούν ένα σιωπηρό πραξικόπημα σε βάρος την κυβέρνησης

Ημερομηνία:

Μιλώντας σε δύο από τις μεγαλύτερες ενημερωτικές ιστοσελίδες της Ισπανίας Eldiario.es και Publico.es, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου περιέγραψε την προσπάθεια στραγγαλισμού της ελληνικής οικονομίας και ανέλυσε τις αιτίες των αντιδράσεων από τους συντηρητικούς κύκλους της  Ευρώπης.

Έκανε λόγο για ένα μοντέρνο, σιωπηρό πραξικόπημα που στόχο έχει την ανατροπή της ελληνικής κυβέρνησης.

«Έχουμε περάσει από την παλιά τρόικα στην καινούργια, η οποία αποτελείται από τρία συστατικά: απειλές, εκβιασμούς και τελεσίγραφα», είπε ο Στέλιος Κούλογλου, στην Publico.es που παρακολούθησε την ομιλία του Έλληνα ευρωβουλευτή στη μεγάλη συγκέντρωση στη Βαλένθια κατά της Συμφωνίας Εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ.

«Όμως δε θα παραδοθούμε», πρόσθεσε.

«Ο Κούλογλου δεν είναι ο άνθρωπος που εντυπωσιάζεται εύκολα. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ και έχει αγωνιστεί ενάντια στη λογοκρισία. Ποτέ όμως, όπως διαβεβαιώνει ο ίδιος, δε χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ένα τόσο δύσκολο σενάριο. Ανέλαβε τα καθήκοντά του στις Βρυξέλλες μετά τις εθνικές εκλογές πριν από τρεις μήνες και έκτοτε εργάζεται είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο μαζί με τους συντρόφους του από το κόμμα, προκειμένου να βρεθεί μια έξοδος από το λαβύρινθο. Εάν στην προσπάθειά τους αυτή αποτύχουν, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής θα μπορέσουν να ανέβουν στην εξουσία. Ήδη είναι το τρίτο κόμμα σε ψήφους ενώ μια πτώση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να δώσει ώθηση και σε άλλους ακροδεξιούς πολιτικούς σχηματισμούς στην Ευρώπη, όπως το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία», σημειώνει το μεγάλο ισπανικό μέσο.

Στις συνεντεύξεις του ο Στέλιος Κούλογλου είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

Τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα;

Αμέσως μετά τις εκλογές και τη νίκη της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε μια επιχείρηση στραγγαλισμού της ελληνικής οικονομίας και η ΕΚΤ μας έκοψε κάθε οδό χρηματοδότησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει σήμερα την ίδια κατάσταση με τη Χιλή του Σαλβαδόρ Αλιέντε τη δεκετία του ’70. Ο Ρίτσαρντ Νίξον έδωσε τότε εντολή στη ΣΙΑ να τσακίσει την οικονομία και ένα από τα πρώτα μέτρα που επιβλήθησαν, ήταν η διακοπή χρηματοδότησης των χιλιανών τραπεζών από τις ΗΠΑ.

Μπορούμε να πούμε ότι η χώρα βιώνει ένα πραξικόπημα;

Ναι, πρόκειται για ένα σιωπηλό πραξικόπημα, χωρίς τανκς και αεροπλάνα, το οποίο δεν έχει οργανωθεί με παραδοσιακά μέσα αλλά με μοντέρνα οικονομικά μέσα.

Γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί να προκαλέσουν οικονομική ασφυξία στον ελληνικό λαό;

Στραγγαλίζουν την οικονομία για να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις προεκλογικές της υποσχέσεις και να ακολουθήσει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, που μας οδήγησε στην καταστροφή. Δε θέλουν να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση των τριακοσίων χιλιάδων οικογενειών που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό θα μας κοστίσει 200 εκατ. ευρώ το χρόνο, δεν είναι μεγάλο αυτό το ποσό κι όμως δε μας αφήνουν. Ζητούν νέες  περικοπές στις συντάξεις και μαζικές απολύσεις κι αυτό δε μπορούμε να το επιτρέψουμε. Η ίδια η ευρωπαϊκή παράδοση δε το επιτρέπει. Γιατί πρέπει να το κάνουμε εμείς;

Έχετε ήδη αποδεχθεί την δημοσιονομική πειθαρχία και συνεχίζετε τις ιδιωτικοποιήσεις που συμφώνησε η κυβέρνηση Σαμαρά Πιστεύετε ότι έχετε προδώσει με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων σας; Ποια είναι η τελευταία κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης;

Έχουμε αναβάλει κάποιες από τις υποσχέσεις μας, είναι αλήθεια, αλλά η κόκκινη γραμμή εξακολουθεί να παραμένει η ίδια: Όχι άλλη λιτότητα. Αν συνεχίζαμε όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θα παρατείναμε την ύφεση.  Λέμε όχι στη λιτότητα ή στις περικοπές στις συντάξεις που ήδη είναι τσεκουρεμένες. Και φυσικά, δε θα πραγματοποιήσουμε τις ιδωτικοποιήσεις όπως τις θέλουν αυτοί. Θα σεβαστούμε αυτές που έχουν υπογραφεί αλλά όχι ξεπουλώντας την δημόσια περιουσία.

"google ad"

Ποιος βρίσκεται πίσω από την καμπάνια εναντίον σας; Υποτίθεται ότι η τρόικα έχει διαλυθεί.

Αντί να αντιμετωπίζουμε την τρόικα, έχουμε πλέον την ΕΚΤ, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται το Βερολίνο, βρίσκεται ο υπουργός Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε είναι εντελώς αντίθετος σε όλο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα και ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται δεν έχει προηγούμενο στην ευρωπαϊκή πολιτική. Αστειεύεται, ειρωνεύεται τον υπουργό Οικονομικών Βαρουφάκη « Θέλω να δω πως θα εξηγήσεις στους πολίτες»(τους συμβιβασμούς) του είπε δημοσίως. Ε λοιπόν, το έχουμε εξηγήσει, έχουμε πει ότι θα κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά με το που τους κάναμε, εκείνος παραβίασε τους κανόνες της συμφωνίας την οποία είχαμε υπογράψει.

Υπάρχει κάποιος που κινεί τα νήματα πίσω από το Βερολίνο; Συμφέρει τις χρηματοπιστωτικές δυνάμεις μια ελληνική χρεοκοπία;

Είναι πολιτικό το ζήτημα. Τα ποσά δεν είναι τόσο μεγάλα, ώστε η χώρα να κηρύξει πτώχευση και όλη η ευρωζώνη και η παγκόσμια οικονομία να μπούν σε μπελάδες. Είναι ένα παιχνίδι πολιτικό. Την προηγούμενη Τετάρτη, η ομάδα της Μπαρτσελόνα έπαιξε ένα ματς με την Παρί Σαιν Ζερμαίν. Η τιμή των ποδοσφαιριστών που έπαιζαν έφτανε το ένα δις. Δύο δις, όση είναι η διαφορά στους υπολογισμούς ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, δεν είναι ένα ποσό τόσο μεγάλο για μια ολόκληρη χώρα. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να παραδεχτεί ότι η πολιτική που έχει χαράξει έχει αποτύχει παταγωδώς.  Η ιστορία το έχει αποδείξει: όλες οι ηγεμονικές δυνάμεις αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τα λάθη τους. Φοβούνται ότι αν η ελληνική κυβέρνηση επιτύχει θα υπάρξουν αλλαγές σε όλη την Ευρώπη. Επι πλέον, η γερμανική κυβέρνηση -και όχι ο λαός- κερδίζουν χρήματα από την κρίση και όσο η κρίση είναι υπό έλεγχο, η κυβέρνηση και οι ολιγάρχες εξακολουθούν να κερδίζουν χρήματα. Το ευρώ χάνει έδαφος απέναντι στο δολάριο και αυτό διευκολύνει τις γερμανικές εξαγωγές. Το επιτόκιο δανεισμού είναι μηδέν ή αρνητικό μερικές φορές. Επωφελούνται από όλα αυτά.

(φωτο Μπόλαρη eurokinisi)

koutipandoras.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ